Žatečtí kanoisté patří mezi špičku, na světovém šampionátu vybojovali několik cenných kovů

Iveta Drlíková 2016-06-15 10:28:00

Hned čtyři cenné kovy dovezli žatečtí kanoisté z červnového Mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě. Vladimír Slanina ml. (na snímku) vybojoval dvě zlaté a jednu bronzovou medaili. Jeho otec Vladimír společně s Martinem Svobodou přidali další bronz do české sbírky ze závodu dvojic.

Červnové Mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě proběhlo v Bosně a Hercegovině a na Balkáně se žateckým borcům dařilo opravdu skvěle. Nejdříve se vydal na trať mladý Slanina v závodu jednotlivců v dlouhém sjezdu. Na technicky náročné, 4,5 kilometru dlouhé trati, se na průběžných mezičasech pohyboval na prvním místě. V závěru závodu se však před našeho kanoistu dostali tři soupeři, i tak byla čtvrtá příčka pro Slaninu zatím nejlepším umístěním na světovém šampionátu. Po tomto závodě na trať vyrazili v kategorii Masters žatečtí deblíři Vladimír Slanina st. s Martinem Svobodou. Téměř tři čtvrtiny závodu se pohybovali těsně na čtvrtém místě. „V posledních šesti stech metrech jsme ještě více zabrali, vydali se ze všech sil a cíl nakonec protnuli na třetím místě,“ popisuje Slanina st. cestu k bronzovému úspěchu. Mistry světa se stali Slováci, stříbro brala další česká dvojice Mornštejn -Šťastný.
Druhý den mistrovství byl na programu nejdříve závod družstev, kde Češi patřili k horkým favoritům. A také si jednoznačně pro zlatou medaili jeli, když na všech mezičasech byli prvním. V závěru se na ně silně dotahovala Francie, ale česká trojice ve složení Rolenc, Haleš a Slanina ml. si zlato uhájila a získala na šampionátu první titul mistrů světa pro českou výpravu. Pro mladého Slaninu to byl zároveň i první seniorský titul na světovém šampionátu.
Čekal ho ale další start v individuálním sprintu, kde si Vladimír věřil v koutku duše nejvíce. „Po dvou loňských nevydařených finálových startech na mistrovství světa i Evropy jsem chtěl konečně prolomit smůlu a získat medaili. Kvalifikaci jsem zajel skvěle a z druhého místa postoupil do večerního finále, kam se nakonec probojovali všichni naši singlíři. Finálová jízda se jela v opačném pořadí, takže jsem měl přehled o dojezdu závodníků startujících přede mnou. Když jsem vyrážel na trať, vedl náš Rolenc před Němcem Weberem a třetí byl průběžně Ital,“ popisuje Slanina. Žatecký závodník zajel finálovou jízdu skvěle a v cíli z toho bylo průběžné třetí místo. Čekalo se pouze na nejrychlejšího závodníka kvalifikace Dazéra z Francie, který však byl v cíli o tři desetiny pomalejší než Vladimír a v českém táboře tak mohla vypuknout radost naplno, protože mistrem světa se stal Rolenc a bronz vybojoval Slanina. „Tohle finále bylo jedním z nejvyrovnanějších v historii, protože prvních osm závodníků bylo v cíli vtěsnáno v minutovém závodě do jedné vteřiny,“ dodává Vladimír.
Závěrečný den mistrovství se jel závod sprintových hlídek. Češi opět patřili k adeptům na medaili. Finále se jelo na dvě kola a počítal se lepší výsledek. Po první jízdě vedli naši před družstvem Francie, třetí byli Chorvaté. Ve druhém kole se všichni ještě zlepšili. Češi jeli jako poslední a museli zajet nejrychlejší čas a to se jim také povedlo. Byl z toho druhý titul mistrů světa a poprvé v historii naši vybojovali titul jak v dlouhém závodě, tak ve sprintu. Česká výprava i díky žateckým závodníkům získala na tomto šampionátu nejvíce medailí a celkem osm titulů mistrů světa.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video