Chlapci jen o vlas unikli okradení. Ve dvě odpoledne je přepadla trojice romských dětí

Veronika Salášková 2011-09-18 00:00:00

Žatec – V poslední době se v Žatci odehrálo několik přepadení, během nichž byli napadení okradeni. Vždy se ale jednalo o dospělé, v jednom případě dokonce o seniora. Minulý čtvrtek ale oloupení jen o vlas unikli dva chlapci, kteří se vraceli z hudebních lekcí. Peníze po nich požadovaly jen o několik let starší romské děti.

Oba chlapci ve věku 10 a 11 let se minulý čtvrtek 7. září vraceli okolo 14. hodiny ze Základní umělecké školy z výuky hudby. Procházeli okolo garáží v Zeyerově ulici, když přitáhli pozornost party romských dětí, které zde venčily psy. Nejmladšímu chlapci z trojice Romů bylo odhadem 8 nebo 9, další chlapec a dívka byli v rozmezí přibližně 12 až 14 let. „Chtěli po chlapcích cigarety. Když jim odpověděli, že nekouří, že si nebudou ničit zdraví, tak se do nich ta trojice Romů začala navážet a obviňovat je, že jsou drzí. Hledali si záminku,“ sdělila nám matka jednoho z chlapců Lenka Z., její jméno je redakci známé.
Jednoho z chlapců pak napadlo, že když dá výpalné, nechá je trojice na pokoji. Měl u sebe dvacetikorunu, kterou jim nabídl. Romové ovšem chtěli třicet, protože jsou tři. Pak si všimli, že má chlapec pouzdro s houslemi a chtěli je ukázat. „Kluci z toho neměli dobrý pocit a tak se jeden z nich rozběhl najít někoho dospělého, aby jim pomohl. Trojice se lekla a utekla,“ dokončila vyprávění Lenka Z.
Matka druhého chlapce případ nahlásila policii, tam jí ale bylo řečeno, že se případ sice zaeviduje, ale řešit se nebude. Toto sdělení nás stejně jako ji překvapilo. Proto jsme se zeptali, jak se postupuje v případě, že se podobného činu dopustí děti pod patnáct let.
„Není pravda, že bychom takovýto případ neřešili. Případ se samozřejmě prošetří, osoba mladší 15 let se ale ze zákona nemůže dopustit trestného činu. My proto po prošetření vyrozumíme Orgán sociálně-právní ochrany dětí o tom, že dotyčné dítě bylo účastníkem trestního jednání, a na pracovnících OSPOD potom je, aby situaci řešili dál,“ vysvětlil nadporučík Tomáš Paulus, zástupce vedoucího Obvodního oddělení PČR v Žatci.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video