V Chrámu už vaří pivo zastupující sládek

Veronika Salášková 2016-08-16 19:23:00

Žatec – Přibližně před měsícem jsme v Žateckých novinách informovali o stížnostech několika lidí na změnu chuti v Minipivovaru U orloje v Chrámu chmele a piva. Stalo se tak kvůli dlouhodobému onemocnění sládka Františka Procházky. Nyní je již situace vyřešena, po dobu jeho nemoci ho zastoupí sládek Vítězslav Hrubý. Jedná se o vůbec první změnu na postu sládka ve více než pětileté historii tohoto minipivovaru.

Sládek František Procházka onemocněl dlouhodobě ze dne na den. Vaření piva se za něj ujal Jiří Vent, vedoucí hlavní činnosti Chrámu. Jednalo se však pouze o přechodné řešení, než se podaří zajistit nějakého sládka na zástup. „Sládek František Procházka je dlouhodobě nemocný, nevíme, zda to bude v řádech týdnu či měsíců. Stále však zůstává našim zaměstnancem. Chtěl bych moc poděkovat panu Ventovi, který se v nelehké situaci vaření piva ujal a provoz minipivovaru zachránil. Odvedl velký kus práce. Nyní jsme situaci vyřešili díky zastupujícímu sládkovi,“ popsal Ondřej Baštýř, pověřený řízením Chrámu chmele a piva. Náhradu se mu podařilo nalézt ve sládkovi Vítězslavovi Hrubém, který do chrámového minipivovaru nastoupil přibližně před třemi týdny. „Narazili jsme na sebe na základě doporučení od Žateckého pivovaru. Oslovil jsem velitele Chmelobrany Žatec Miroslava Siegera, který oslovil kolegy ze Žateckého pivovaru a já od nich dostal kontakt na pana Hrubého, o kterém jsem již dříve slyšel pochvalně mluvit. Za tuto pomoc jim patří poděkování. Neváhal jsem, kontaktoval ho a střetli jsme se u nás na Chrámu,“ popisuje Ondřej Baštýř. Ředitel i sládek zjistili, že si, co se týče vaření piva, tzv. sedli.
„O Chrámu chmele a piva jsem věděl i předtím, jen jsem nikdy neměl čas se sem zajet podívat. S panem Baštýřem jsme si popovídali a pro mě to byla jasná volba. Baví mě dělat pivo, baví mě řídit, tak to teď mám skloubené dohromady,“ usmívá se mladý sládek, který bude do Žatce dojíždět z Mělníka. Od května dělá sládka také v Kostelci nad Ohří v areálu Dvůr Perlová voda. „Svoji kariéru sládka jsem začínal v Poddžbánském pivovaru v Mutějovicích, kde jsem působil dva roky,“ dodává Hrubý.
„Jsme teprve na začátku naší spolupráce. Shodli jsme se na tom, že zachováme momentální stálou nabídku. Piva chceme samozřejmě ladit a zlepšovat, abychom se vyvarovali předchozích výtek. Pravidelné speciály, na které byli naši hosté zvyklí jako např. zelené pivo na Velikonoce, svatováclavský speciál, vánoční apod., plánujeme zachovat.  Říkáme si ale, že by bylo dobré oživit naši nabídku i nějakým novým speciálem, který jsme dosud v nabídce neměli. Zkusili bychom, jak lidem bude chutnat,“ nastiňuje plány Ondřej Baštýř.
„Mám vymyšlenou vlastní recepturu a jedná se o třináctku, čtrnáctku speciál, polotmavý ležák do granátova. Příjemně hořký a s plnou chutí,“ přibližuje Vítězslav Hrubý. A jaká má zastupující sládek sám rád piva? „Mám rád pivo, které mi chutná. Nemám vyhraněný vkus. Nemusím ale svrchně kvašená, nebo silnější piva nad 15°. Jsem zastánce, dá se říct, ležáků a klasických českých světlých výčepních piv,“ říká. První pivo od nového sládka budou mít hosté příležitost ochutnat na Dočesné, bude to oblíbená jedenáctka Žatecký Samec.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video