Pivo, hudba a chmel provázely Dočesnou

Veronika Salášková 2016-09-06 14:39:00

Žatec – Uplynulý pátek a sobotu žil Žatec chmelovými slavnostmi Dočesnou. Užít si ji i letos přišli desítky tisíc lidí. Čekal na ně bohatý program na třech pódiích, historické scéně, možnost okusit pivo z produkce 46 pivovarů z České republiky, Německa i Japonska, soutěže na hlavním pódiu, ruční česání chmelnice a řada doprovodných akcí.

I letošní rok svátku všech milovníků piva a dobré zábavy přálo počasí, které se směle může pyšnit přídomkem letní. Určitě i ono mělo podíl na tom, že do centra města zavítaly v pátek 2. a v sobotu 3. září davy návštěvníků. Postupně sem začínaly proudit již v pátek po poledni, ač oficiální zahájení Dočesné bylo na všech třech scénách až v 18 hodin.
Na té hlavní ho odstartovali tradiční moderátoři této scény – Radka Mašková a Karel Fiala spolu s Chmelobranou Žatec a vedením města. Po nich pódium patřilo vystoupení dětí ze žateckých škol, školek a ZUŠ.
Poté je vystřídala Queenmania, která diváky dostala do varu. Vrcholem pátečního večera pak byl velký dvouhodinový narozeninový koncert kapely Wohnout. Ta si pro příchozí připravila i překvapení v podobě zpěvačky Evy Pilarové, která jim přišla poblahopřát a spolu s nimi zazpívala.
Scénu na náměstí Prokopa Velkého otevřeli svým vystoupením pár minut po šesté Pavel Dobeš a Tomáš Kotrba. Po nich nastoupili vynikající Doctor PP, kteří rozdováděli celé náměstí. Po nich zahráli a zazpívali ještě Čankišou a domácí kapela Lochness.
V letním kině se začalo pěkně tvrdě – vystoupením legendy českého punku – skupiny Visací zámek. Jejich vystoupení patřilo i podle dovádění fanoušků k jednomu z vrcholů letošní Dočesné. Rozjařené publikum si pak na zbytek večera přebrali Komunál, Aleš Brichta Project a Jasná Páka s Davidem Kollerem, takže zde hezky živo bylo až do půlnoci.
Program sobotní Dočesné otevřeli domácí – loutkoherci z Jitřenky s novou pohádkou Odvážný ježek už v 10.30 hodin dopoledne na scéně na náměstí Prokopa Velkého. Děti si na své přišly i na Hopsíkově klauniádě, která na pohádku navázala. Tzv. Prokop pak nabídl také vystoupení skupiny Fleret, Cimbálové muziky Kubíci, domácí reggae kapelu Jahtec Jammin Job, která na pódium přivedla nejen vlnu pohody, ale i jednu z nejmladších a nejroztomilejších zpěvaček Dočesné – malou, čtyřapůlletou Elišku Blailovou, která vystoupila spolu se svými rodiči Otou a Terkou. Po nich se zde představili Top Dream Company, Skety a Minus 123 minut.
Scénu na náměstí Svobody rozezněly v sobotu tóny domácí dechovky – Žatečanky. Ta po slavnostním zahájení za přítomnosti hostů z delegací partnerských měst a sponzorů, zahrála k tradičním soutěžím  - tanci s korbelem piva na hlavě a ručním česání chmele na čas. Zájemci si mohli zasoutěžit také v soutěži, kterou připravil generální partner Dočesné jihokorejská společnost Nexen. Poté náměstí doslova ožilo při koncertu Honzy Nedvěda, který rozezpíval všechny příchozí. Na prknech ho vystřídala Superstar Aneta Langerová a po ní přišel další z vrcholů Dočesné – koncert Vašo Patejdla. Scénu před půlnocí uzavřeli Mydy Rabycad.
Sobota se v letním kině nesla podobně jako v pátek ve znamení spíše tvrdší muziky. Zahájili zde UDG, po nich se mikrofonů chopili Alice a Dan Bárta a pak se představily skupiny Doga a Stroy. Vystoupení Walda Gangu přilákalo do letňáku obrovský počet návštěvníků, které kapela dostala do obrovského varu svou show, již provázely ohnivé efekty. Scénu pak zakončili Root.
Z pohledu policie proběhla Dočesná v poklidu. Nedošlo k žádným vážným incidentům, hromadnému narušení veřejného pořádku, škodám na majetku či újmám na zdraví. Policistům byly nejčastěji hlášené kapesní krádeže – odcizení mobilních telefonů a peněženek. „V průběhu bezpečnostního opatření provedli policisté 136 kontrol osob a 112 kontrol motorových vozidel. Uložili 19 blokových pokut za celkem 9 300 korun na místě zaplacených a dalších 18 pokut v celkové výši 7 500 korun na místě nezaplacených,“ popsala mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová. Kromě policistů pořádkové služby a dopravní policie se na zajištění bezpečnostního opatření podíleli i policisté ze speciální pořádkové jednotky.
Novodobá Dočesná se v Žatci konala letos již po devětapadesáté, příští rok nás tak čeká výroční šedesátá. Na té padesátou vystoupil jako zlatý hřeb Karel Gott, na 55. Lucie Bílá. Uvidíme, na jakou hvězdu se tak můžeme těšit u příležitosti dalších kulatin.
Více snímků najdete zde

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video