Historička Milada Krausová odhaluje tajemství žateckých podnikatelů

Iveta Drlíková 2016-09-07 09:04:00

Žatecké muzeum představí veřejnosti tento týden novou publikaci „Za tajemstvím historie zaniklé výroby v Žatci“, která mapuje dějiny zdejšího průmyslu. Kniha navazuje na stejnojmennou stálou expozici v prvním patře Staré papírny. Její autorkou je historička muzea, doktorka Milada Krausová (na snímku). Po stopách žateckých podnikatelů se osobně s autorkou můžete vydat i ve čtvrtek 8. září, kdy také proběhne slavnostní křest nové muzejní publikace, sraz je v 17 hodin u postranního vchodu na hřbitov ze Šafaříkovy ulice. Kniha má rozsah 126 stran, obsahuje barevné a černobílé fotografie a k dostání je ve všech budovách muzea za 120 korun.    

„Především z muzejních a dalších archivních materiálů, z regionálního tisku a také z pozemkových knih. Publikaci jsem napsala hlavně jako doprovodný text k expozici v papírnách a také jako motivaci pro další badatele či studenty, aby se ponořili ještě hlouběji do archívů, protože to téma je velice zajímavé a nebylo ještě důkladně zpracováno,“ přibližuje své zdroje doktorka Krausová, která v knize rozšířila a upřesnila především část věnovanou slavnému žateckému Dreherovu pivovaru (pozdější Fruta).
Vypátrat potomky byla detektivní práce
Nové informace, například o životě poslední majitelky Kitty, poskytli muzeu také potomci tohoto rodu žijící v Rakousku. „Naše komunikace probíhala přes email. Objevit je byla trochu detektivka, protože pod jménem Dreher žijí pouze potomci tohoto rodu v Americe a část rakouské větve jsou už Wünschekové, takže byl docela problém je vypátrat. Náhodou jsem je objevila přes pozemkový majetek,“ popisuje autorka úspěšné pátrání. Do své knihy tak mohla zaznamenat i osobní vzpomínky na Katharinu (Kitty) Dreherovou, která po válce musela odejít do Rakouska. Mezi německými obyvateli, kterých v té době byla v Žatci většina, byla velmi oblíbená. Rodině patřil i zámeček a polnosti v Měcholupech, odkud se svým manželem vyrážela na inspekční cesty do pivovaru. „Do města jezdila v bryčce tažené lipicány, v muzeu máme i její fotografie. Oblíbená byla i jako mecenáška. Financovala například zvony do kostela na Hošťálkově náměstí. Její příbuzná mi poslala i fotografii paní Kitty již v důchodovém věku. V Žatci je Dreherův pivovar sice poměrně známý, ale když jsem si o něm hledala informace v literatuře, tak jsem tam našla spoustu chyb, které jsem mohla díky kontaktu s příbuznými opravit. Všichni na ni ale nevzpomínali jen v dobrém. Objevila jsem i docela zajímavé materiály na katastrálním úřadu v Žatci o konfiskaci jejich majetku, když byli po válce označeni jako sympatizanti s Němci. Byly tam i vzpomínky českých dělníků, kteří vyprávěli, jak pivovar spolupracoval za války s německou armádou a jak coby menšina trpěli,“ odkrývá Milada Krausová i stinnou stránku historie této rodiny, kterou, jako mnoho dalších v českém pohraničí, poznamenala válečná doba.
V knize ožívají osudy starých podnikatelských rodin
V knize znovu ožívají také osudy dalších starých místních podnikatelských rodin, včetně jejich dramatických osudů za druhé světové války a po odsunu. Jednotlivé a dnes již zaniklé podniky, včetně těch nejznámějších, jako byly Šroubárna, Mitop či Bonex, jsou v publikaci představeny v krátkých medailoncích. Čtenář se dozví, kde se v Žatci vyráběl nábytek, cihly, cukr, podkováky, dráty, knoflíky, piana, mýdlo, likéry (včetně známé chmelové hořké), zeleninové konzervy, krémy na boty i boty samotné, pivovarská smola či zemědělské stroje. Výpravu po stopách zapomenuté výroby zpestřují v knize staré i současné fotografie podniků i jejich majitelů, ukázky starých reklam a účtů i fotografie vybraných výrobků. Součástí této publikace je i vložená mapka, ve které jsou zakresleny existující i dnes již zaniklé objekty. „Křest je 8. září formou procházky. V loni mělo velký úspěch naše putování po náhrobcích známých osobností z historie Žatce, takže vyjdeme znovu od hrobu továrníka Lüdersdorfa, který byl také velkým mecenášem. Poté vyrazíme do centra, zastavíme se i ve Dvoře u sv. Jakuba. Jeho majitel, pan Černý, tam má podobný typ bryčky, ve kterém jezdila Kitty Dreherová a vycházku zakončíme ve Staré papírně, kde kolem 18 hodiny proběhne křest,“ popisuje autorka čtvrteční výpravu za zmizelými podnikateli.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video