Kraj koupí od města starý sklad

Veronika Salášková 2016-09-13 11:28:00

Žatec – Ústecký kraj koupí od Města Žatce bývalý sklad a sušárnu chmele a vybuduje v ní galerii pro sbírku moderního umění manželů Zemanových. Ti ji původně chtěli darem odkázat městu, nakonec se ale rozhodli, že ji darují kraji s podmínkou, že zůstane umístěna v Žatci.

Město bývalý sklad na rohu Kovářské ulice a Smetanova náměstí zakoupilo od Chmelařství letos v létě s výhledem na to, že ji později prodá právě kraji, aby zde mohla vzniknout galerie na sbírku Zemanových, která čítá 824 předmětů. Největší počet z nich tvoří obrazy a sochy – najdou se zde díla nejzvučnějších českých umělců jako např. Františka Kupky, Josefa Špály, Jana Zrzavého či Emila Filly. Ve sbírce je ale také zastoupeno africké umění. S řadou děl se měli možnost seznámit návštěvníci Galerie Sladovna. Proběhly zde již čtyři návštěvy této sbírky, pátou si mohou zájemci prohlédnout nyní. Kdy přesně by mohla být nová galerie otevřena, zatím není známo. „Nedokážeme přesně v tuto chvíli říct, kdy bude nová galerie v Žatci otevřena. Ve hře je více variant," řekla Lucie Dosedělová, tisková mluvčí kraje. Bylo však již rozhodnuto, že spravovat ji bude krajská mostecká galerie, která si zde zřídí své detašované pracoviště.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video