Vaše dopisy: Dětí je hodně, míst v družině málo

Redakce 2016-10-08 00:35:00

Chtěla bych se s vámi podělit o nemilou zkušenost, která se stala letošní školní rok na 1. ZŠ Husova 276 v Podbořanech. Má dcera navštěvuje tuto školu druhý rok. Třetí den docházky mě oslovila Jitka Kroupová, vedoucí školní družiny, že budou muset mou dceru vyřadit z družiny pro velký počet umístěných prvňáčků.

Moc mě tato informace nepotěšila, protože jsem na mateřské dovolené, 20měsíčního syna učím režimu spaní kolem poledne, zrovna v čase, kdy dceři končí vyučování, ale brala jsem oznámení od paní Kroupové na vědomí. Uplynuly dva dny a paní Kroupová mě znovu oslovila, že nadále si dceru musím vyzvedávat hned po vyučování.
Mezitím jsem se telefonicky informovala na celou situaci u ředitelky školy Jany Šipošové. Proč nepřijmou novou pracovní sílu, když mají paní vychovatelky přeplněné školní družiny, vždyť nové děti byly u zápisu, takže musela škola předpokládat, že se budou zřejmě otevírat znovu tři třídy jako předloni. Paní ředitelka mi odpověděla na všechny mé otázky s tím, že není problém přijmout novou pracovní sílu, ale hygiena nedovoluje překročit daný limit nad 100 žáků ve školní družině, prostory budovy školy tomu neodpovídají.
Z toho vyplynulo i to, že město Podbořany ví, kolik se na matrice každý rok zapíše nových občánků, a také to nedokáže po dobu dalších šesti let vyřešit. Moje dcera přece nemůže za to, že jsem na MD, a kvůli tomu přijde o šanci být se svými vrstevníky, hrát si s nimi po vyučování, zná tam spoustu dětí ještě ze školky.
Nicméně paní ředitelka Šipošová mi vyšla vstříc, ochotně mi sdělila, že mohu nechat svou dceru jít s družinou na oběd do školní jídelny a hned poté si ji vyzvednu, a slíbila, že najde řešení i v tom případě, že bude muset posílit dozor ve školní jídelně. Ještě ten samý den při obědě v rychlosti informovala paní ředitelka paní vedoucí družiny, aby mi vyhověli.
Jenže paní ředitelka vůbec netušila, že paní Kroupová to pochopila po svém. Rozběhla se okamžitě za mnou s tím, že jsem si na ni byla stěžovat u paní ředitelky, že kdyby ona byla na MD, nedovolila by si dávat své dítě do školní družiny, že dcera nemusí chodit ani na oběd, když doma vařím pro syna. Nebo ať prý si najdu chůvu a budu mít po starostech a tak dále.
Čekala bych od služebně nejstarší paní vychovatelky spíš odpověď typu – nebojte se, paní ředitelka něco vymyslí, uděláme, co je správné, aby se spravedlivě umístily děti do školních družin. Ale opak byl pravdou. Mylně jsem si myslela, že každý nový školní rok musejí rodiče vyplnit formulář o tom, kde pracují, bydlí a kontakt na oba rodiče. Není to tak, proto nemá škola přehled o tom, kdo z rodičů pracuje a kdo ne. Tím pádem má dcera byla vyřazena ze školní družiny mezi prvními nejmladšími, protože mě paní vychovatelka vidí denně s dítětem v náručí, a nejstarší děti nezaměstnaných matek nahlásí, že pracují, a paní vychovatelka jim prostě jen věří, žádné potvrzení, nic.
Teď se na mě zlobí všechny maminky, které jsou bez práce, a já jsem jim vlastně podle paní vychovatelky Kroupové vyřadila jejich děti z družiny. Tak takhle to u nás chodí, a to jsem se jen zeptala, co se s tím dá dělat a co bude následovat. Na nikoho jsem si nestěžovala, naopak mi bylo líto vychovatelek se spoustou dětí v malých prostorech školní budovy.
Květa Karásková, Podbořany
O vyjádření k situaci jsme požádali ředitelku ZŠ Husova Janu Šipošovou:
Vedení školy lituje incidentu, ke kterému došlo mezi pisatelkou dopisu a vedoucí vychovatelkou. Z kapacitních důvodů opravdu nelze vyhovět všem žadatelům o místo ve školní družině, proto jsou upřednostňovány děti zaměstnaných rodičů. Vychovatelky dosud věřily tvrzení rodičů, že jsou zaměstnaní. Aby však o tomto nevznikaly pochybnosti, dokládají rodiče v těchto dnech tuto skutečnost potvrzením od svého zaměstnavatele.
Paní Karáskovou i ostatní rodiče ubezpečuji, že se pokusím ve spolupráci se zřizovatelem nalézt řešení pro zlepšení prostor školní družiny a že nejen vedoucí vychovatelku povedu k profesionálnímu vystupování a profesionální komunikaci.
Jana Šipošová, ředitelka školy

 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video