"Dobojováno!" Ředitel městské policie znechuceně odchází ze své funkce

Pavel Macák 2011-09-28 00:00:00

Louny – V úvodu jednání zastupitelstva města v Lounech byla opět na přetřesu otázka již jednou státním zastupitelstvím uzavřená kauza týkající se trestního oznámení vzneseného místostarostou města Pavlem Csonkem na ředitele Městské policie v Lounech Zdeňka Valeše pro zneužití pravomoci veřejného činitele. Toho se Valeš měl dopustit tím, že stornoval pokutu ve výši tří set korun, kterou měla dostat jedna občanka města za to, že parkovala, kde neměla.

Zastupitel Tomáš Chaloupek se jako první ujal slova a přečetl prohlášení Koalice pro Louny, kde vyzval mimo jiné místostarostu, aby zvážil své setrvání ve funkci. Na to vystoupil Pavel Csonka, který se ohradil proti pochybení, že trestní oznámení podal. „Domnívám se, že žijeme v demokratickém státě. Cítil jsem to jako povinnost, která mi vyplývá mimo jiné i z přísahy zastupitele. Rada města se nadpoloviční většinou rozhodla a pověřila mě, aby toto trestní oznámení podal. Rozhodnutí dozorované státní zástupkyně z Mostu se mně osobně nelíbí, a proto jsem jako Csonka nechal případ přešetřit Krajským státním zastupitelstvím v Ústí nad Labem. To má na odpověď dva měsíce, takže předpokládám, že v nejbližší době dostanu jeho rozhodnutí,“ uvedl.
Následná diskuze, do které se zapojilo několik zastupitelů, se většinou zastávala ředitele městské policie a odsuzovala podání trestního oznámení. Tečku za tímto udělal samotný Valeš, který se přihlásil o slovo a vydal prohlášení, že se rozhodl ukončit působení ve funkci ředitele městské policie k 15. lednu příštího roku. „K tomuto rozhodnutí mě vede mimo jiné i to, že ve stávajícím prostředí nelze vést odpovědně městskou policii, protože máme s panem místostarostou Csonkou naprosto odlišný pohled na činnost a práci městské policie,“ řekl od řečnického pultu a poděkoval za podporu a spolupráci bývalým i současným zastupitelům a dalším občanům města, kteří mu po celou dobu pomáhali.
„O jeho rozhodnutí vím již několik dnů. Ředitel Valeš by měl stejně odejít do důchodu v polovině října příštího roku, takto svůj odchod urychlil. Připravuji nyní výběrové řízení na obsazení této funkce, které bude v nejbližší době vyhlášeno. Věřím, že vybereme solidní náhradu,“ řekl našemu týdeníku starosta Jan Kerner.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video