Peníze na výstavbu nových úseků

Redakce 2016-11-03 09:14:00

Lubenec (red) Vláda ČR schválila rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na příští rok. Obsahuje seznam silničních a železničních staveb, které by se v roce 2017 měly začít stavět. Mezi novými úseky je i obchvat Lubence, jenž se má stavět v rámci dálnice D6 Praha – Karlovy Vary.    

Rozpočet SFDI ještě musí schválit Poslanecká sněmovna, nedají se očekávat ale nějaké výraznější změny.
Ředitelství silnic a dálnic v současné době dokončuje u Lubence výkup pozemků, stavět by se mělo začít příští rok na jaře. Pokud tomu tak skutečně bude, řidičům začne nový úsek sloužit od dubna 2020. „Příprava stavby běží, ale po tolika letech slibů uvěříme, až se začne skutečně stavět. Ovšem už se v tom udělalo tolik, že se snad opravdu příští rok začne. Pro naši obec to bude velká úleva, provoz na silnici, v Pražské, Podbořanské ulici, je enormní a nebezpečný. Budeme jenom rádi, až bude obchvat hotový," sdělil Jiří Chaloupecký, starosta Lubence.
Pro řidiče z Podbořanska a části Žatecka je potěšující zpráva, že ŘSD chce v příštím roce stavět na silnici Praha – Karlovy Vary další dva úseky. Obchvat Řevničova a Krušovic a navazující úsek k Novému Strašecí, kde dnes dálnice od Prahy končí. Stejně jako v případě obchvatu Lubence, také u těchto úseku ŘSD vypsalo výběrové řízení na zhotovitele. Obchvat Řevničova a Krušovic by měl vyjít na 1,58 miliardy korun. Projektová cena navazujícího úseku mezi Novým Strašecím a Řevničovem je pak 1,15 miliardy korun.
Na dopravní projekty v České republice má v příštím roce směřovat více než 80 miliard korun, z čehož 52 miliard budou národní zdroje a 30 miliard dotace z Evropské unie.
Podle současných předpokladů se má více než čtyřkilometrový obchvat severně od Lubence, jako jeden z celkem tří plánovaných úseků, začít stavět jako první na jaře příští-ho roku, v takovém případě řidičům začne sloužit zřejmě v první polovině roku 2020.
V současné době probíhá výběrové řízení na firmu, která ho postaví.
Podle projektu by Ředitelství silnic a dálnic mělo za téměř pětikilometrovou dálnici severně od Lubence zaplatit zhruba miliardu a půl. Vykoupeno už je zhruba 93 procent potřebných pozemků.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video