Zpráva z kontroly v teplárenské: Pochybení za miliony?

Redakce 2016-11-16 09:56:00

Žatec (red) Městské společnosti Žatecká teplárenská hrozí, že bude muset vracet část dotace poskytnuté na rekonstrukci kotlů K1 a K2.

Jedná se řádově o miliony korun. Vyplývá to ze zprávy Státního fondu životního prostředí, který v Teplárně na jaře letošního roku prováděl kontrolu a do níž dostaly Žatecké noviny možnost nahlédnout. Vedení společnosti existenci této zprávy popírá.
„Společnost Žatecká teplárenská takovou zprávou nedisponuje. Jakmile zprávu o kontrole obdržíme, budeme o tom informovat všechny dotyčné osoby a orgány prostřednictvím zprávy o činnosti,“ sdělil člen představenstva a technický náměstek Lukáš Seidl na přímý dotaz Žateckých novin, zda zpráva existuje a proč o ní nejsou informování zastupitelé a zejména Rada města jako zástupce vlastníka. Právě Seidl je přitom spolu s předsedou představenstva Petrem Šmídem uveden v protokolu o kontrole jako osoba zastupující Žateckou teplárenskou. V případě Seidla se nejedná o první nepravdivou informaci. Již v listopadu 2015 tvrdil zastupitelům, že úhrada za provedení rekonstrukce kotlů bude probíhat v prosinci 2015, ale brzy vyšlo najevo, že městská firma faktury v době, kdy toto tvrdil, měla již téměř měsíc zaplacené.
Nejzásadnější pochybení, které ze zprávy vyplývá, je výběr dodavatele celé akce. Společnost Metrostav, která výběrové řízení vyhrála, se totiž neměla soutěže vůbec účastnit a měla být z konkurzu vyřazena! „Zadavatel (teplárna, pozn. redakce) požadoval v zadávací dokumentaci prokázání technických kvalifikačních předpokladů, které pak při hodnocení nabídky ve skutečnosti nevyžadoval, když společnost Metrostav tyto technické kvalifikační předpoklady nesplnila a i přesto nebyla vyloučena ze zadávacího řízení a její nabídka byla vyhodnocena jako nejpříznivější,“ píše se v protokolu z kontroly. A navrhovaná sankce ze strany Státního fondu životního prostředí? 10% z celkové částky dotace. Výtky od kontroly se týkají také zkušebního provozu obou kotlů. Termín, kdy měly být kotle zkušebně spuštěny, byl v obou případech překročen o více než 3 měsíce. Za zpoždění by měla teplárna vrátit z poskytnuté dotace přes milion korun. Další zhruba půl milion korun požaduje fond kvůli neprovedeným stavebním pracem na vybudování skladu olejů TOEL a příjezdové komunikaci k němu, které však na základě faktury z listopadu 2015 ZTS dodavateli zaplatila.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video