Nejchutnější houba je kupodivu mochomůrka

Veronika Salášková 2011-09-30 00:00:00

Tradiční podzimní výstavu hub uspořádal v salonku hotelu Černý orel v Žatci místní houbařský spolek. Během minulého pátku a soboty ji shlédl jak rekordně vysoký počet školáků, tak i velké množství dalších příchozích. Podzimní výstavu hub pořádal Houbařský spolek Žatec již po sedmadvacáté. Houby na výstavu sbírali členové spolku od úterka do čtvrtka v lesích kolem Holedeče, Kličína, Větrušic, Blatna a Nové Hospody.

Podařilo se jim jich nalézt okolo 200 druhů. Mezi nejvzácnější patřil růžovo červený exemplář – Květnatec Archerův, který pochází původem z Austrálie a nalezli jej vůbec poprvé. Kvůli  značnému zápachu ale musel být uzavřen ve velké láhvi od okurek. Dalším vzácným úlovkem byla zrnečka štanglova, která je sice nejedlá, ale kvůli jejímu nepravidelnému výskytu a růstu se podaří ji nalézt velmi zřídka. „Ač vypadá nenápadně, tak je to pro mykology skvost,“ řekl Pavel Dombaj předseda Houbařského spolku Žatec.
Příchozí si mohli houby nejenom prohlédnout, ale dozvěděli se o nich i řadu zajímavých údajů. Asi nejchutnější houbou je prý kupodivu muchomůrka, ne však červená či zelená, které jsou jedovaté, ale růžová zvaná lidově masák. Na nakládání je vynikající ryzec pravý a do smaženice zase hřib strakoš a čechratka černohuňatá je zase výborná naložená v octě. Ze sírovce žlutooranžového můžete dokonce, pokud znáte recept, vyrábět vaječný likér.
Návštěvníci zjistili také jak od sebe rozpoznat houby, které jsou si velmi podobné, z nichž jedna je jedlá a druhá jedovatá. Tak je tomu například u jedovaté muchomůrky tygrované a jedlé muchomůrky šedivky, které se lidem často pletou.
A co odpověď na tradiční otázku – rostou? „Léto bylo neobvyklé, díky tomu, že pršelo, rostly hřibovité houby a i neobvyklé druhy. V minulém týdnu houby spíše mizely,ale teď už zase rostou ,“ shrnul krátce sezonu Pavel Dombaj.
A co bude s exponáty po skončení výstavy? Členové spolku je odvezou do přírody, kde je volně rozhodí. 10. listopadu budou členové spolku pořádat degustaci nakládaných hub. Houbařský spolek Žatec funguje už 32 let, založen byl 23. května 1979.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video