Uprchlíci v Drahonicích už nejsou: skončila i nepřetržitá služba policistů v obci

Redakce 2016-12-15 10:21:00

Drahonice, Lubenec (lus, až) Areál bývalé věznice v Drahonicích je opět prázdný. Tzv. detenční zařízení pro zajištění nelegálních migrantů skončilo po zhruba třinácti měsících fungování. Pětačtyřicet běženců, kteří čekali na svůj další osud v zařízení pro uprchlíky, se v polovině listopadu přestěhovalo do střeženého areálu někdejší školy v přírodě v Balkové na hranicích Podbořanska a Plzeňska. Z areálu věznice byli přesunuti do budov v lesích. Areál v Drahonicích má ministerstvo vnitra v pronájmu do konce roku, smlouvu prodlužovat nebude. V Česku bylo k půlnoci z 11. na 12. prosince v detenčních zařízeních zajištěno 76 lidí, maximální kapacita je ale i bez Drahonic 990 míst.

„Zařízení v Drahonicích se vyklízí a připravuje se na předání,“ uvedla Kateřina Tomanová ze Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra. Ministerstvo nyní řeší, co bude s areálem dál. Jednou z možností je návrat vězňů.
„Co bude dál v Drahonicích, nevíme. Kdy-by se tam věznice zpátky vrátila, nám to vadit nebude. Každopádně bych chtěl poděkovat policii ČR i Správě uprchlických zařízení za profesionální přístup a velmi dobrou spolupráci při řešení všech událostí, které se týkaly uprchlického zařízení v Drahonicích,“ řekl starosta Lubence Jiří Chaloupecký. Ministerstvo spravedlnosti věznici v Drahonicích po vyhlášení amnestie před třemi lety zavřelo. Nebylo dost vězňů a provoz se nevyplatil. Za vězně ale obec nic nedostane.
Za uprchlíky získal Lubenec zhruba 1,2 milionu korun. „Zatím jsme dostali 1,1 milionu, ještě máme obdržet peníze za 3. a 4. čtvrtletí 2016, to bude cca 80 tisíc korun,“ upřesnil starosta.
Policisté po přemístění cizinců na Balkovou 15. listopadu ukončili svoji nepřetržitou hlídkovou činnost v Lubenci a jeho místních částech, nyní už v obci opět objevují policisté z Podbořan.
Co bude po Novém roce s opuštěným areálem, úředníci na ministerstvu spravedlnosti řeší. Na stole je i plán umístit tam odsouzené z přeplněných tuzemských věznic. „V tuto chvíli zvažujeme všechny možnosti vedoucí ke zvýšení ubytovacích kapacit pro vězněné osoby, včetně efektivity nákladů spojených s využitím tohoto areálu,“ potvrdila mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Procházková. Ústecký kraj by proti obnovení káznice námitky neměl.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video