Upoutávky na Žatecké noviny č. 1, které vychází v úterý 10. ledna 2017

Redakce 2017-01-10 09:05:00

  Žatec letos proinvestuje rekordní částku, 115 milionů Žatec (lus) Osm podaných žádostí o dotace, plány na velké investice. To vše čeká město Žatec v letošním roce. Seznam investic pro letošní rok žateční zastupitelé schválili po bezmála dvouhodinové debatě na svém posledním loňském zasedání. V roce 2017 zastupitelé vyčlenili 115 milionů na investice, což je rekordní částka. Samotný rozpočet města počítá v příštím roce s příjmy 307 milionů a výdaji 396 milionů korun. Rozdíl ve výši 90 milionů korun se má pokrýt z výsledku hospodaření letošního roku a z peněz, které město Žatec letos na investicích neutratilo.    

Hygiena našla prošlé zboží v asijském bistru v žateckém Tescu
Žatec (caj) Potraviny s prošlým datem použitelnosti, ale také nánosy prachu a silně namražený mrazák zjistili zaměstnanci krajské hygienické stanice v asijské restauraci v Tescu v Žatci. Oddělení hygieny výživy, územní pracoviště Louny zde provedlo kontrolu v úterý 3. ledna.


 

Dočesná je skokanem roku
Žatec (id) Žatecká Dočesná je skokanem roku českého internetu. Program loňského ročníku si v Ústeckém kraji přes Seznam.cz vyhledávalo nejvíce lidí. Na druhém místě v tomto žebříčku skončily Mostecké slavnosti a pomyslný bronz berou Casanovské slavnosti 2016. „Seznamu skokanů neboli dotazů, které byly hledané mnohem více než v předchozím roce, vévodí program pivních slavností v Žatci. A zřejmě mají lidé v Ústeckém kraji takové akce hodně v oblibě. Ve vyhledávání Seznam.cz totiž loni pátrali také po slavnostech Valdštejnských, Mosteckých a Casanovských, ale i po Lounském vábení a Osecké pouti,“ sdělila nám Simona Pecková ze Seznamu.cz, jaká témata rezonovala konkrétně v našem kraji. „Jinak se rok 2016 zapíše do paměti jako rok, kdy se Češi na internetu enormně zajímali o hokej, politiku a celebrity. V Seznamu skokanů českého internetu, který každoročně vydává společnost Seznam.cz, se tak objevily výrazy jako Tvoje tvář má známý hlas, Donald Trump, Mistrovství světa hokej 2016, nebo Ulice,“ dodává S. Pecková.

Nemocnice v Žatci i v Lounech zakázaly  návštěvy kvůli chřipce
Louny, Žatec (lus) Od úterý 10. ledna vyhlásily zákaz návštěv jak Nemocnice Louny, tak i žatecká nemocnice. K rozhodnutí vedení nemocnic dospělo vzhledem k vývoji počtu akutních respiračních infekcí v regionu.

Osm měsíců za hanobení národa
Louny, Žatec (caj) Za vulgarismy s rasistickým podtextem odsoudil Okresní soud v Lounech Miroslava Fedáka (41) na osm měsíců do věznice s dozorem. Obžalovanému přitížilo, že se přečinu dopustil ve zkušební době předchozího odsouzení. Trest je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání.

Nejvíce věcí se v ulicích najde po Dočesné
Žatec (mch) Již dlouhá léta fungují na žatecké radnici, pod Odborem správních činností, Ztráty a nálezy. Za rok tam občané, nebo ve většině případů příslušníci městské policie, odevzdají přibližně sto nalezených věcí. Nejvíce lidé ztrácejí klíče od bytu nebo automobilu a peněženky. Ale najdou se i takové předměty jako dioptrické brýle, jízdní kola, odrážedla, pneumatiky, moped, ba i naslouchadlo. Pouze jen asi třicet procent nálezů najde své majitele. Většina věcí skončí buď v radničním trezoru, skladu, případně pokud jsou objemnější v garáži Městské policie.

Anketa starostů: jaké jsou plány pro letošní rok, co přejí čtenářům
1. Jak ve vašem městě/obci hodnotíte sportovní a kulturní život?
2. Podařilo se realizovat za uplynulý rok plánované investice, nebo na některé nedošlo?
3. Je něco, co podle Vás brání rozvoji vašeho města/obce?
4. Jaké akce čekají vedení města/obce v tomto roce?
5. Co popřejete Vašim spoluobčanům a našim čtenářům do nového roku?

 

Zdeňka Hamousová, Žatec
1. Snažíme se, aby každá cílová a zájmová skupina měla alespoň základní podmínky pro svoje aktivity a také je podporujeme. Pravidelně z rozpočtu města finančně podporujeme sportovní, kulturní aktivity, projekty spojené s komunitním plánem. Objevilo se dost mladých lidí, kteří mají energii a chuť organizovat akce pro veřejnost a také mají zájem se potkávat. Krásně nám do kulturního života města vplula rekonstruovaná stará papírna, ukazuje se, že je stále poptávka po prostorách pro spolky a vzájemné potkávání. Některé sportovní akce mají vysokou návštěvnost ze širokého regionu.
2. Nepodařilo se nám zrealizovat všechno, co bylo naplánováno. Některé komunikace jsme z různých důvodů nestihli dokončit, rekonstrukce náměstí Poperinge ani nezačala, zateplení některých objektů jsme nemohli zahájit, protože lhůty nově vypsaných dotačních titulů jsou dlouhé, takže víme, že je město úspěšným žadatelem, ale administrace poskytovateli dotace trvá dlouho. Akce převádíme do letošního roku. To zatím platí obecně pro všechny žádosti o dotace, které jsme podali a máme zprávy, že úspěšně.
3. Nemyslím, že máme zásadní překážky pro rozvoj města. Je to o nasazení, tvořivém přístupu, někdy o pohledu na věc z jiného úhlu, potenciál máme ve městě veliký.
4. Hned v lednu budeme předávat nominační dokumentaci Žatec město chmele na ministerstvo kultury pro podpis ministra a expedici naší žádosti o zařazení na seznam UNESCO do Paříže. Ústecký kraj zatím nemá místo s touto značkou. Máme podaných asi 8 žádostí o dotaci, takže jejich realizace nebo alespoň zahájení a příprava dalších záměrů. Témat k řešení je dost.
5. Nám všem si dovolím popřát pohodový rok s osobními i pracovními úspěchy, zdraví a společnost prima lidí.
Ivan Teuber, Libočany
1. Velice kladně. Sportovní život díky SDH Libočany, kteří pracují s mladými hasiči, spolupořádají např. akci Ocelového hasiče a pořádají nohejbal i taneční zábavy, dále pak místní šipkový klub a fotbalisté staré gardy Libočan. Kulturní život díky akcím, které se u nás konají od Dětského maškarního karnevalu, MDŽ, pravidelnou akcí úklidu obce a okolí, dětský den, pochod Václava Hájka, setkání rodáků a přátel obce Libočany, stezka odvahy, setkání seniorů, rozsvěcení vánočního stromu, Mikulášská nadílka, Silvestrovská zábava, Adventní koncert v kostele Všech svatých, cvičení pro ženy 2× týdně, zájezdy autobusem na zahradu Čech, muzikál „Ať žijí duchové“, nebo do divadla Bez zábradlí „Blbec k večeři“.
2. Některé obec realizovala a na některé nedošlo. Ale na které nedošlo, chceme a budeme je realizovat. Něco jiného je plánovat a pak se vyskytnou věci nečekané, které je nutnější realizovat než-li ty plánované. Nejsem moc zastáncem slibů, lepší je nic neříkat a hodnotit co je hotové. Obec několik let informuje, že šetří na komunikace – to se povedlo a budeme za opravy v roce 2017 utrácet.
3. V rozvoji zajisté brání to, že obec nemá žádné pozemky pro možnou výstavbu a budování. V rámci církevních restitucí byla vydána církvím více jak polovina pozemků našeho katastru i budovy včetně „našeho“ zámku.
4. Vedení obce čeká plnit plánované i neplánované věci, budeme pracovat.
5. Všem přeji jménem obce Libočany i jménem svým stálé a pevné zdraví a štěstí nejen v tomto roce 2017 !

Více informací a celé články najdete v Žateckých novinách č. 1, které vychází v úterý 10. ledna

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video