Upoutávky na Region Podbořanska č. 1, který vychází čtvrtek 12. ledna 2017

Redakce 2017-01-11 12:13:00

  Pojmenování stromu, vydání knihy, i to budou novinky roku Podbořansko (až) Prohlášení památného stromu v Podbořanském Rohozci, opravy ulic v Krásném Dvoře, dokončení rekonstrukce sportovního areálu za celkem 20 milionů korun v Kryrech, obnova památek v Petrohradě, oprava bytových domů a komunikací v Lubenci, zahájení výstavby kanalizace v Blšanech, vydání knihy o historii města ve Vroutku, rekonstrukce dešťové kanalizace v Blatně, dokončení nákladných oprav kostela sv. Mikuláše v Nepomyšli, rozšíření rodinné zástavby v Očihově – to jsou vesměs plány městeček a obcí Podbořanska na rok 2017.    

Ředitel gymnázia a SOŠ zemřel
Podbořany (až) Smutná událost zasáhla v závěru uplynulého roku podbořanské gymnázium a střední odbornou školu. Ve věku 52 let v polovině prosince náhle zemřel její ředitel Jiří Bejček, který ve škole působil řadu let, nejprve jako učitel, od roku 2010 byl jejím ředitelem.
Vystudoval pedagogickou fakultu, obor český jazyk a německý jazyk. Jako učitel pracoval i v jiných školách našeho okresu, mj. například ve střední odborné škole a učilišti SČMSD na Hošťálkově náměstí v Žatci.
Zesnulého ředitele Jiřího Bejčka nyní zastupuje v plném rozsahu jeho činností statutární zástupce, kterým je jmenovaná zástupkyně ředitele pro odborný výcvik Marcela Koubová. Krajský úřad Ústeckého kraje vypíše v nejbližší době výběrové řízení na funkci ředitele GSOŠ.

Nová zakázka na halu
Podbořany (až) V Podbořanech chtějí vybudovat sportovní halu. Mají hotový projekt a teď hledají firmu, která halu spolu s parkovištěm postaví. Náklady jsou odhadované na 42 milionů korun. Firmy musí podat své nabídky do 27. ledna.
Ve stejný den radnice obálky i otevře. V podmínkách je stanovené, že kompletní projektová dokumentace musí být hotová nejpozději do dubna letošního roku. Do 1. května pak musí společnost zajistit stanoviska všech dotčených úřadů, aby mohla začít co nejdříve stavět.
Radnice v Podbořanech přitom vypsala nyní výběrové řízení již podruhé. Předtím ho v prosinci zrušila. Rozhodli o tom na svém mimořádném jednání tamní radní, a to kvůli nedostatkům v projektové dokumentaci, které do vypsání nové veřejné zakázky měly být odstraněny. Zároveň zastupitelé rozhodli o podání žádosti o dotaci z programu Státní podpora sportu pro rok 2017. Město může získat v rámci tohoto programu na výstavbu sportovní haly dotaci maximálně 20 milionů korun. Zbytek by mělo dofinancovat ze svého.

 

Studenti šli s nápadem za starostou
Podbořany (až, jh) Ivana Otipková, Mirek Podlesný, Eva Forejtová a Anna Trochová – vítězové regionálního kola soutěže „Navrhni projekt“ – se ve středu 4. ledna sešli s vedením města Podbořany. Studenti oktávy Gymnázia a SOŠ Podbořany představili starostovi Radku Reindlovi a místostarostovi Karlu Honzlovi myšlenku, se kterou vyhráli regionální kolo soutěže vyhlašované Ministerstvem pro místní rozvoj.
Podstatou jejich nápadu je vybudování víceúčelové naučné stezky vedoucí z Hluban do Buškovic. Podél stezky by měly být vysázeny různé druhy stromů. Vzniklá naučná stezka by sloužila v první řadě pro potřeby školní výuky, žáci mohou poznávat stromy nejen v učebnici, ale i v reálné podobě v terénu. Dále může stezka sloužit k procházkám či aktivnímu odpočinku.

V Podbořanech se schyluje k Zimní bitvě
Podbořany (až) Po roce přestávky se Podbořanští opět mohou těšit na Zimní bitvu, která se odehraje již příští sobotu 21. ledna. „Děj 23. Zimní bitvy bude umístěn do doby panování Karla IV., jehož 700. výročí jsme loni oslavili. Nebude chybět nešťastná láska, dobývání a vypalování tvrze i překvapivé rozuzlení. Hlavním motivem našeho vyprávění bude pověst o Janu ze Smojna, jenž byl znám jako loupeživý rytíř,“ láká organizátor podívané Ondřej Dragula a soubor W-Arlet.

 

Diamantová svatba… Marie a Zdeněk Eisenhammerovi oslavili poslední prosincový čtvrtek v plné síle a svěžesti diamantovou svatbu. Ve stejném městečku, kde vstoupili do manželství přesně před 60 lety – 29. prosince 1956 byli oddáni ve staré budově místního národního výboru Kryry.

Sbor dobrovolných hasičů bilancoval
Lubenec (až, dš) Celkem 33 výjezdů během roku, vítězná místa ve Vladařské lize, vydařený hasičský bál s vlastním předtančením, branný den – to je výčet událostí loňského roku, který zazněl uplynulou sobotu na valné hromadě Sboru dobrovolných hasičů v Lubenci. Zúčastnili se jí také hosté – starosta okresního a krajského výboru HZS Jiří Henc, velitel požární zbrojnice Podbořany Jiří Hovorka a starostové obcí Lubenec a Blatno Jiří Chaloupecký a Václav Beneš.
Členové SDH Lubenec zajistili v loňském roce jako JPO II celkem 33 výjezdů, z toho 18krát vyjeli k autonehodě a 4krát k požárům. Sportovní družstva mužů i žen soutěžila v požárním sportu, především ve Vladařské lize, kde lubenecké ženy obsadily celkově 2. místo a muži 3. místo. Z kulturních akcí účastníci vyzdvihli zdařilý XI. hasičský bál s vlastním předtančením, branný den pro děti a přátelskou spolupráci s partnerským SDH Gornsdorf.

Nový rok 2017: starostové přejí zdraví, nadhled, rodinnou pohodu
I letos jsme oslovili starosty a starostky měst, městyse a obcí našeho regionu s tradiční novoroční anketou. Tentokrát jsme se jich zeptali:
1. Kde a jak jste strávili vánoční svátky a Silvestr, odpočinuli jste si?
2. Co vás v uplynulém roce nejvíce potěšilo?
3. Co nového se bude dít ve vaší obci v roce 2017 a co byste do nového roku vzkázali svým spoluobčanům?

Radek Reindl, starosta města Podbořany
1. Štědrý den jsem samozřejmě strávil s dětmi, rodinou a rodiči v tradičním duchu u nás doma. No-vý rok jsme přivítali s přáteli na oslavě v Národním domě, kde se scházíme tradičně a kde to vždy probíhá v příjemném přátelském prostředí. Takže oba svátky, jako vždy, ve svých rodných Podbořanech.
2. Tak událostí číslo 1 v uplynulém roce pro mě bylo narození syna. A když tak přemýšlím, už nic jiného to nepřebilo. Dále mě těší, že je má rodina zdravá. A z pracovního hlediska: jsem rád, že více než zdravé je i hospodaření města, bez dluhů a s velmi dobrým přebytkem hospodaření, který použijeme na investiční akce v letošním roce.
3. Čekají nás finančně náročné investiční akce, které bude teprve schvalovat do rozpočtu zastupitelstvo města. Musíme ještě dokončit některé loňské, rozdělené na etapy. Konkrétní akce se občané dozvědí při schvalování rozpočtu. Připravených jich máme dost, ale sehnat financování je obtížné. Bohužel tento stát dotuje spoustu nesmyslných projektů pro nikoho a na to, aby lidé mohli chodit po nových chodnících a jezdit po slušných silnicích, pak není dotace žádná. Takže, co si sami neseženeme a nevyděláme, to prostě nemáme.
Do nového roku bych všem popřál hlavně zdraví a víc radosti a pohody. Bohužel to na mě dělá dojem, že si lidé umí už jen stěžovat. Jako bychom se zapomněli radovat a užívat si života. Přitom v Podbořanech máme tolik schopných a aktivních lidí, kteří život v našem městě dělají atraktivnější. Právě těm bych chtěl i poděkovat za jejich aktivity a za to, že se nedají. A těm, co umějí jen kecat a kritizovat, bych přál, aby v sobě našli odvahu se do těch aktivit zapojit.

Skupina zahájila rok Novoročním během
V podbořanském sportovním kalendáři patří 1. leden novoročnímu běhu, který se už stává tradicí; postupně se zvyšuje počet těch, kteří se i s jeho pomocí snaží rozběhat Podbořany a okolí. „I letos jsme v rámci celorepublikové akce Rozběháme Česko podnikli Novoroční běh. Běželo se směrem do Valova a zpět, celkem tedy 6 kilometrů za mrazivého, ale krásného slunečného počasí. Děkuji všem zúčastněným a zveme další zájemce na naše pravidelné tréninky v úterý a ve čtvrtek od 19 hodin a v neděli od 17 hodin vždy se srazem u koupaliště,“ říká vedoucí skupiny Jiří Hess.
Uplynulý rok hodnotí pozitivně. „Rád bych poděkoval zvláště Zdence Hlavánové, která se vzorně starala a převzala po mně vedení skupiny, když jsem nemohl. Dokázala doslova rozběhat dvě ženy – Petru Molnárovou a Martu Rajkovovou, které si ještě před rokem nedovedly ani představit, že někdy uběhnou vzdálenost 10 –15 km a dneska to běhají naprosto v pohodě a zažívají pocit vítězství v cíli závodů, za což jim patří velké díky a obdiv,“ dodává Jiří. Skupina Rozběháme Podbořany a okolí uvítá každého, koho baví běhání, zdravý pohyb a v neposlední řadě společné zážitky. Připojte se! (až)

Turisté přivítali nový rok procházkou
Podbořany (až) Již pošestatřicáté vyšli podbořanští turisté do okolí svého města, aby přivítali nový rok. Celkem 42 účastníků se vydalo na šest kilometrů dlouhou trasu směrem na Valov, pak neznačeným terénem na očihovskou silnici, k Hartové a zpět do Podbořan. Mrazivé počasí dokreslilo novoroční atmosféru, po několika letech bylo opět umrznuto a terčem hledáčků fotoaparátů se staly stromy pokryté zmrzlou jinovatkou.
A na jaké akce se můžete dále těšit? Všichni členové podbořanského odboru jsou zváni na výroční členskou schůzi, která se uskuteční v sobotu 14. ledna od 14.30 hodin v restauraci Slunce v Podbořanech. „A nejen své členy, ale i příznivce zdravého pohybu a milovníky přírody zveme na tradiční pochod pod názvem Únor bílý, údy sílí, který se půjde z Vroutku do Podbořan v sobotu 18. února. Jedeme v 8.19 h. vlakem z Podbořan do Vroutku, odtud pěšky kolem Kružínského zámečku a sochy sv. Prokopa zpět do Podbořan,“ přidala pozvánku předsedkyně KČT, odbor Podbořany Jana Hoťková.

Plavání v Mostě
Místní organizace Svazu tělesně postižených v ČR Podbořany zve své členy a také širokou veřejnost na zájezd do Aquadromu Most, a to ve čtvrtek 19. ledna. „Cena zájezdu 150 korun zahrnuje dopravu a dvě hodiny plavání. Odjezd autobusu je v 8 hodin od Národního domu v Podbořanech. Plat-ba při nástupu do autobusu. Těšíme se na vás!” zve za výbor MO STP Podbořany předsedkyně Eva Blahůšková. (až)

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video