Upoutávky na Region Podbořanska č. 2, který vychází ve čtvrtek 19. ledna 2017

Redakce 2017-01-18 15:29:00

  Práce na střeše ZUŠ se protáhly Podbořany (až) Neplánovaně se protáhla nutná rekonstrukce střechy Základní umělecké školy v Podbořanech. Opravy, které prováděla firma Josef Brabec Amigo Louny, a následné přípravy na provoz dodnes nejsou ukončeny. I když děti o výuku nepřišly, bylo to komplikované. Výuka probíhala v náhradních prostorách v podbořanském muzeu i v Národním domě. Opravy přitom měly být hotovy do září loňského roku. „Střecha byla převzata 15. prosince, firmě byla zaplacena část ceny za stavbu a zbytek – předpokládané penále a zádržné za nedodělky – se v současné době řeší s dodavatelem. Celá záležitost bude předložena zastupitelstvu na veřejném jednání 22. února, pokud to bude připravené ke schválení,“ sdělil na náš dotaz tajemník podbořanské radnice Martin Gutzer. Umělecká škola jinak je prakticky již pod novou střechou, ovšem probíhají drobné práce ještě uvnitř a bude se pokládat nová podlaha. „Práce uvnitř ještě potrvají. Věřím ale, že od února budeme mít všechny obory opět v ZUŠ. Zbývá přestěhovat zpět již jen výtvarný obor,“ uvedl ředitel ZUŠ Podbořany Martin Říhovský.    

Knihovnička na úřadě
Se zajímavým nápadem přišli v Blšanech. V přízemí tamního městského úřadu zřídili miniknihovnu, která funguje podle principu „Knihu si vypůjči, vyměň, vezmi”. Stačilo málo – umístit na chodbě úřadu bílý regál s policemi a dát tam vyřazené nebo darované knihy z obecní knihovny, která jinak sídlí v budově mateřské školy a je otevřena jen ve středu od 17 do 18 hodin. „Chtěli jsme mimo jiné, aby si lidé mohli půjčit, nebo vyměnit či přinést pro další zájemce knížku kdykoliv v týdnu, kdy je otevřen městský úřad. Povedlo se, jsme rádi,” říká knihovnice Antonie Tothová.

Jmenuje se František!
Prvním miminkem z Podbořanska, které letos přišlo na svět v žatecké porodnici, je František Holý. V pondělí 2. ledna 2017 brzy ráno v 5.21 hodin se narodil mamince Michale Sujové ze Soběchleb. Vážil 3,29 kilogramu a měřil 52 centimetrů. Šťastným rodičům gratulujeme! V žatecké porodnici se v roce 2016 narodilo celkem 415 dětí. (až)

 

Paměť Podbořanska ožila v Křížově vile
Žatec, Podbořany (až) Paměť Podbořanska – tak se jmenuje nová výstava, jejíž zahájení v Křížově vile v Žatci ve čtvrtek 12. ledna si nenechalo ujít několik desítek lidí. Tématiku okolí a historie Podbořan podtrhlo umělecké vystoupení hudebníků ze ZUŠ Podbořany, kteří přijali pozvání se akce zúčastnit od Miroslava Černého, muzejního pedagoga a kurátora výstavy. Na vernisáži v komorním sále hráli se svými kolegy pedagogy kontrabasistou Martinem Říhovským, kytaristou Lubomírem Benešem a hobojistou Kirillem Burdalevem také starší žáci školy, Martin Vrba a Martin Koňák. O občerstvení se postarali rovněž lidé z Podbořanska – koláče napekly Luďka Fialová z Krásného Dvora a Zdenka Lněníčková z Nepomyšle a jablečný mošt nabídl Václav Staněk z Chmelištné. Stěžejní součástí výstavy jsou fotografie a novinové články Květy Tošnerové z Loun, která Podbořansko během posledních 25 let prošla křížem krážem;  návštěvníky, jichž spoustu díky tomu zná osobně, na vernisáži srdečně přivítala a popřála výstavě, která potrvá do 19. února, úspěch.

 

Ve zkratce
Nástěnný kalendář Podbořany tehdy a dnes 2017, který vydal milovník historie, sběratel Mirek Švarc, je stále v prodeji v centru Podbořan – v obchodě Zuzka s krmivy pro zvířata, u Slávky Neunerové. Cena je 150 korun, výtěžek z jeho prodeje poputuje na dobročinné účely, pro nemocné děti.
Nepomyšlská zastupitelka Zdenka Lněníčková vyzvala na prosincové schůzi, aby tamní zastupitelé začali uvažovat o třídírně odpadů, kterou by městys rád využíval. „Měli bychom začít shánět kontakty na firmy, které mají zkušenosti s projektováním třídíren odpadů,“ uvedla. Její kolega Martin Kaše navrhl svolat mimořádnou schůzku zastupitelů ohledně třídírny odpadů, což zastupitelé uložili místostarostovi.
Rodinné centrum 1. České společnosti Podbořany je prozatím zavřené, úterní odpolední volné herny opět budou k dispozici od února. „Do 6. února je rodinné centrum uzavřeno z důvodu rekonstrukce topení, na čemž intenzivně pracujeme, abychom maximálně vylepšili podmínky pro trávení času u nás dětí i dospělých. Děkujeme za pochopení!“ vzkázala vedoucí rodinného centra Zuzana Bechyňová.
Stejnou částku jako v minulých letech budou za vývoz popelnic platit lidé v Podbořanech. Vývoz se ve městě nezdražuje, už několik let je částka ve stejné výši. Dospělá osoba v Podbořanech zaplatí 640 korun, děti do 15 let 480 Kč a děti do tří let 320 korun. Zaplatit je nutné do konce května. Na popelnicích budou nově bílé nálepky, vystřídají modré. Popelnice bez bílých nálepek budou vyváženy pouze do května.

Setkání ředitelů a výchovných poradců
Podbořany (až) Setkání, na kterém se řeší aktuální otázky ve školství, každoročně již mnoho let pořádá Gymnázium a Střední odborná škola v Podbořanech. To letošní se uskutečnilo uplynulou středu. Témata se volí podle aktuálního zájmu a potřeb škol. Vždy jsou zváni ředitelé a výchovní poradci z okolních základních škol. Letos se ve společenské místnosti sešli zástupci z naší školy, základních škol Lubence, Kryr, Podbořan, Vroutku, Žatce, Měcholup i Klášterce nad Ohří. „Středeční setkání bylo velmi přínosné pro všechny zúčastněné, Jan Kobliha a Klára Kyselovičová z krajského odboru školství, mládeže a tělovýchovy uváděli reálné příklady z praxe při řešení stížností, seznámili se změnami v legislativě apod.,“ přiblížila setkání statutární zástupkyně GSOŠ Podbořany Marcela Koubová.

Čekání na zázrak
V loňském roce jsem pouze dvakrát cestovala autobusem. Nejprve v létě do Prahy, podruhé v prosinci do Loun, ale jaké bylo moje obrovské rozčarování nad zjišťováním, kterým autobusem mám jet! Na internetu jsem si zjistila, v kolik hodin jede pro mne vyhovující spojení. A pak začal hrozný kolotoč. Autobus jede z nového či ze starého autobusového nádraží? Hledání a ujišťování se, že opravdu stojím na správném nástupišti, mě přivádělo do nepříjemné situace. Sice na novém autobusovém nádraží jsou i informace, ale po téměř půlhodině čekání jsem znechuceně odešla, aniž jsem se dočkala kohokoliv za okénkem a mohla se zeptat. Na starém jsou vylepeny informace v papírové podobě, ale písmena malá, po zamlžení skla téměř nečitelná. Netuším, kdo zapříčinil tuto dlouhodobou situaci, a přiznám se, že je mi to jedno. Chci jen, aby se i z našeho malého města dalo cestovat stejně dobře, jako z mnohých dalších okolních měst. Tam totiž stojí informativní tabule s dostatečně velkými, čitelnými písmeny a číslicemi a s orientačním plánkem o rozmístění nástupišť. V Podbořanech, kdy jsou dvě autobusová nádraží vedle sebe, toužebně bych si přála jednu tabuli pro obě nádraží, tak aby se mohl dobře orientovat nejen člověk žijící v Podbořanech, ale i kdokoliv jiný cestující přes naše město. Dlouho jsem si myslela, že jsem jediná nespokojená, ale postupně jsem se setkávala se stejným názorem, jen nikomu se do psaní nechce, to raději nastupují z dalších nástupních míst rozmístěných po Podbořanech, než z autobusového nádraží. Proč nezlepšit to, co se dá? A tak stále čekám, že se konečně nejen já, ale mnoho dalších cestujících dočká lepší orientace ohledně všech spojů z obou autobusových nádraží.
Zdenka Krůtová, Podbořany

Vzniká pozoruhodná knížka o historii Vroutku
Vroutek (až) V letošním roce Vroutek slaví 790. výročí od první písemné zmínky, kdy se v roce 1227 objevil v závěti a tedy i ve výčtu majetku Kojaty, člena významného a mocného severočeského šlechtického rodu Hrabišiců. A město Vroutek se rozhodlo při této příležitosti vydat publikaci shrnující celou historii. Kolektiv autorů knížky tvoří například archeologové Vojtěch Peksa a Martin Volf z Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech v Mostě, kteří loni prováděli archeologický výzkum u vrouteckého kostela, odborníci ze Státního okresního archivu v Lounech, z Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem a další.
Dosud nikdy podobná publikace o Vroutku nevznikla, a tak je to pro odborníky příležitost shrnout a představit výsledky svého bádání jak odborné, tak především laické veřejnosti, pro kterou bude publikace určena.

V Libyni věštili
Na Nový rok se na Vochlickou rozhlednu vydalo zhruba 80 lidí z Lubence. Bylo to příjemné osvěžení po odpočinkovém vánočním čase. V kostele sv. Jiljí pod rozhlednou pak pořadatelé akce, manželé Kantovi, měli připravené pro účastníky medovinu. Paní Hanka Preclíková a Liduška Voborová připravili chlebíčky a cukroví. Lidé lili olovo do vody a snažili se vyvěštit, co je asi v novém roce čeká. Kristýna Folprechtová jim zas z karet věštila jejich nejbližší budoucnost. Příjemnou atmosféru svátků však nejvíce přiblížila Iva Mokrá se svou harmonikou. Hrála krásné vánoční melodie a ženy z pěveckého sboru ji doprovodily spontánně zpěvem. (jk)

Školka v Kryrech má vlastní knihovnu
Kryry (až) Mateřská škola v Kryrech nově má vlastní knihovnu. Zahájila provoz uplynulou středu 11. ledna a bude otevřena pravidelně každou středu od 14.30 do 16.30 hodin. „V této otevírací době můžete naší knihovnu „Malý čtenář“ navštívit, půjčit si některou z knížek, kterou doma možná nemáte, a spolu s dětmi si ji prohlédnout a přečíst. Jak čas v knihovně využijete, záleží jen na vás. Můžete s dětmi nakreslit obrázky, složit puzzle, vyrobit záložku, pohrát si s písmenky; půjčit si knížku a odnést si jí domů ve vypůjčeném zářícím batůžku,“ přiblížila školková knihovnice Milena Pohlová.

Kolbiště bitvy je připraveno
Podbořany (až) Již tuto sobotu se utkají historičtí šermíři v Podbořanech. Uplynulý víkend na louce za koupalištěm vyrostly kulisy kolbiště Zimní bitvy. Spolu s pořadatelem Ondřejem Dragulou se do jejich stavění pustili jeho kamarádi, kolegové a další dobrovolníci. Brigáda probíhala v sobotu a neděli. „Předloňský příběh byl moc pěkný a měl úspěch, určitě i letos se budeme snažit o pěknou podívanou pro diváky,“ říká Ondřej Dragula, pro nějž zimní bitva je srdeční záležitostí. „Dostali jsme od města příspěvek 20 tisíc korun, lešení zapůjčil zdarma jako každý rok Karel Podhola, plakáty mám zdarma z tiskárny Leon, celý projekt zimní bitvy je hlavně věcí dobré vůle, přátelství, kamarádské pomoci,“ říká Ondřej Dragula.
Letošní příběh se odehraje v době panování císaře římského a krále českého Karla IV. Ukázky soubojů a dobové tance lidé mohou shlédnout už dopoledne na náměstí, kam dorazí průvod a přivítá ho starosta města. Samotná bitva se rozehraje ve tři hodiny odpoledne za koupalištěm. Malí i velcí diváci se mají určitě na co těšit.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video