Upoutávky na Region Podbořanska č. 3, který vychází ve čtvrtek 26. ledna 2017

Redakce 2017-01-25 15:48:00

  Zimní bitva 2017 – Karel IV. vše vyřešil! Podbořany (až) Bitva byla parádní, boj skončil remízou a Karel IV. vše vyřešil. Skvělá akce, povedla se! Tak hodnotí samotní účastníci i diváci sobotní skvělou podívanou v Podbořanech – Zimní bitvu. Její 23. ročník přilákal uplynulou sobotu na louku za tamním koupalištěm přes tisíc návštěvníků. Velké šermířské setkání, široko daleko jediné v tomto ročním období, se tentokrát přeneslo do dob Karla IV. Zhruba dvě stovky bojovníků sehrály příběh, který se v dobách jeho panování stal nebo mohl stát. Diváci sledovali napínavý děj, v němž nechyběli udatní rytíři Jan ze Smojna, Hynek z Potštejna, spanilá Jadviga, šlechtici, šlechtičny, samotný král Karel „spjatý s lidem, jako duše s tělem“ a samozřejmě dřevěné středověké opevnění, bojovníci ve zbroji, jezdci na koních, střelci…    

Střední škola opět zve na dny otevřených dveří
Podbořany (až) Gymnázium a Střední odborná škola zve veřejnost na dny otevřených dveří, které proběhnou ve všech budovách školy, tedy v gymnáziu v ulici Smetanově (nad školní jídelnou) a v ulici Komenského, dále v areálu Střední odborné školy v ulici Kpt. Jaroše. Všichni jsou zváni ve dnech 27. ledna od 8 do 16 hodin a 28. ledna od 9 do 12 hodin.
Škola pořádala dny otevřených dveří poprvé loni v prosinci, nyní tedy žáky, rodiče a širokou veřejnost zve podruhé.

 

Dietrich opravuje kostel v Kryrech
Kryry (až) Dobrovolníci z kryrského Spolku Dietrich odvedli v minulých měsících velký kus práce na obnově kostela Narození Panny Marie v Kryrech. S pomocí dotace Ministerstva kultury se postarali o úvodní statické zajištění památky.
Před pěti lety založený spolek si klade za jeden z cílů svého snažení záchranu kostela. Kostel v Kryrech se nachází na mírném návrší pod kopcem, kde stával hrad. Vlastníkem několikrát přestavovaného barokního svatostánku z roku 1722 je Římskokatolická farnost v Kryrech. Na základě smlouvy o výpůjčce má spolek kostel bezúplatně vypůjčen na dobu určitou a má i další související práva, jako např. podávat žádosti o stavební povolení.
Loni farnost díky žádosti podané ve spolupráci se spolkem obdržela dotaci ve výši 250 tisíc korun od ministerstva kultury v rámci havarijního programu, na úvodní statické zajištění.

Šestý společný ples na jedničku!
Již 6. společný ples obce Očihov a firmy Kempchen se uskutečnil v polovině ledna v očihovském kulturním domě, a stejně jako v letech předcházejících se opět velice povedl. Vyprodaný sál v Očihově přivítala starostka obce Očihov Jana Kronďáková a Václav Kadleček za společnost Kempchen s.r.o. Po úvodním předtančení tanečního klubu Power of Dance pokračovala volná zábava a za hudby skupiny Elements se velmi rychle zaplnil taneční parket očihovského sálu. Ve 22 hodin následovala dámská volenka, kdy krásně oděné ženy vyzvaly muže k tanci, za což získaly dáreček v podobě sladkého srdíčka. Před půlnocí nechybělo překvapení večera v podobě tanečnic brazilské samby, které probarvily svými kostýmy očihovský parket. Skupina Elements hrála až téměř do půl čtvrté ráno, kdy byl ples ukončen.

Úsek dokladů bude zavřen
Podbořany (až) Městský úřad v Podbořanech upozorňuje na omezení v příštím týdnu. Jedná se o uzavření úseku cestovních dokladů a občanských průkazů v úterý 31. ledna. „V úterý 31. ledna bude úsek cestovních dokladů a občanských průkazů uzavřen. Děkujeme za pochopení,“ stojí ve zprávě z radnice na stránkách města.

Zámek představil své plány
Na jaře se chystá otevřít rozhlednu
Krásný Dvůr (až) Státní zámek v Krásném Dvoře je stejně jako ostatní podobné památky přes zimu pro veřejnost uzavřený, jeho správa ale nezahálí. Věnuje se údržbě objektů a parku, plánuje nejbližší budoucnost. „Připravujeme projekty obnovy některých částí areálu. Také rekonstrukce gotického templu se již chýlí ke svému závěru. Připravujeme interiérovou expozici o vzniku a vývoji krajinářských parků," informovala správa krásnodvorského zámku.
Právě otevření templu v zámeckém parku, rozhledny z 18. století, která prochází rozsáhlou rekonstrukcí, bude v Krásném Dvoře letošní akcí číslo jedna. Správa parku ale už seznámila i s dalšími, které pro letošní rok chystá.

 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video