Ivana Žáčková vydala další knihu povídek

Iveta Drlíková 2017-01-26 11:10:00

Žatec, Libočany (id) Další kniha, v pořadí již pátá ze série nazvané Proč ne?, vyšla na sklonku minulého roku žatecké rodačce Ivaně Žáčkové, která žije v nedalekých Libočanech. Publikace obsahuje celkem třiadvacet povídek a vyšla znovu vlastním přičiněním autorky a několika málo sponzorů. Zájemci si ji mohou zapůjčit zatím jen v žatecké knihovně, v březnu by se měla objevit i na pultech knihkupectví na náměstí Svobody. Nejnovější kolekci povídek začala Ivana Žáčková psát začátkem loňského roku. Pak si dala krátkou tvůrčí pauzu a knihu dokončila až na podzim, tak aby stihla vyjít ještě před vánočními svátky. Obálku tentokrát vyzdobila vlastnoruční koláží.

„Sudičky mi asi do kolébky hodily pěknou náruč empatie a díky ní píšu tak, jak píšu. Povídky jsou to různorodé. Některé mají tajuplné nebo překvapivé konce, další jsou k pobavení nebo zamyšlení. Hodně jsem tentokrát čerpala z vlastních zážitků,“ říká autorka. Ivana Žáčková je příkladem literáta, který ví, že sám Život je tím nejoriginálnějším autorem, stačí mu jen pozorně naslouchat a všímat si každého detailu, což se jí daří. Příběhy v nové knížce má velmi pěkně vystavené, čtenáře upoutá hned prvními řádky a v napětí ho dokáže udržet až do konce. Z nové knihy je znát, že z učedníka se již stává mistr.
„Asi nejmilejší je mi první povídka. Zápletku nebudu samozřejmě prozrazovat. Těším se, co na to řeknou čtenáři. Prozradit mohu jen, že je Vánoční. A mimochodem, jedna z těch 23 povídek se úplně čirou náhodou stala historickou a památeční, ale to již sami čtenáři poznají, zvláště ti, kteří jako řidiči brázdí silnici do Mostu. U psaní povídek chci zůstat, podle mně je to nejtěžší žánr, kdy na malé ploše musíte do textu dostat vlastně všechno,“ myslí si autorka.
První knihu vydala Ivana Žáčková až po třicítce, před tím, jak říká, byla psacím spáčem. Knihy a literaturu ale miluje od dětství. Základy k této celoživotní lásce získala v rodině a rozvíjela je pak především na škole díky své milované učitelce češtiny Slavěně Valterové. Že bude jednou vydávat vlastní knihy jí v té době ale ani ve snu nenapadlo. Poté čas trhnul oponou, přišel nenadálý impuls a v roce 2009 první vydaná publikace. Kromě povídkových knížek jí v roce 2013 vyšla básnická sbírka a dvě její literární práce se v témže roce se objevily v Almanachu Severočeského klubu spisovatelů, jehož je členkou. „Je to sice ztrátový, ale krásný koníček. Klidně bych psala jen do šuplíku, ale když si to přečtou i další lidé a líbí se jim to, je to moc krásný pocit. Mám už i své stále čtenáře, a pokud k nim přibudou další, budu o to víc šťastná,“ dodává Ivana Žáčková.
Všechny knihy Ivany Žáčkové si zájemci mohou objednat přímou u autorky, stačí jí napsat na email ivana-zackova@email.cz, nebo také na webu www.knihovnicka.cz. Pokud by si některý z čtenářů přál, ráda mu do knihy napíše i věnování.  „Osobní setkání lze domluvit přes mou emailovou adresu, na kterou mi také můžete psát své postřehy nebo názory na moji tvorbu, protože kritiky, ať už je jakákoli, si velmi cením, ostatně stejně jako vás – čtenářů,“ vzkazuje I. Žáčková.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video