Malé obchůdky postupně mizí

Redakce 2017-02-08 13:55:00

Žatec (mch) Když se půjdete projít po městě, určitě si všimnete, že všude přibývá prostor k pronájmu. Je to dáno i tím, že zaniká spousta obchodů a obchůdků, které dlouhá léta fungovaly. Po jejich velkém rozmachu v devadesátých letech, nastal pomalý útlum. Mnohé z nich dlouhá léta pouze živořily, a tak se řada majitelů rozhodla stáhnout rolety už napořád. Je to velká škoda, jak pro ně, tak pro všechny lidi ze Žatce i pro město samotné. Ve středu města tak turisté nacházejí jen pár fungujících obchodů, jinak pusto a prázdno. Často také tápou a nevědí, kam zajít na jídlo. Na rozdíl od jiných měst, kde v centru mají restaurace s hotovými jídly jednu vedle druhé, je v Žatci mrtvo. Přes dvacet pět let trvající živnost, se rozhodla ukončit i Miroslava Ježková z Atelieru M. „Kdysi lidé tvrdili, když to neseženeš v Atelieru M, tak už nikde. Jezdila jsem několikrát týdně nakupovat zboží a dveře se zákazníky i s dodavateli se netrhly.

„Fungovali jsme i po pracovní době, kdykoliv na zazvonění. Postupně však vše upadalo, lidé začali nakupovat ve velkých obchodních centrech, v jiných městech a také internetový prodej má na současném stavu jistě svůj podíl. Loni jsem před Vánocemi neprodala jedinou hračku. Je to velká škoda, díky tomu, že nejen já nemám pro zboží odbyt, pomalu skončili i moji dodavatelé. Dnes sem jezdí jen jednou za dva měsíce se zbožím pán z Moravy, a i ten naříká, že situace je čím dál tím horší,“ říká Miroslava Ježková.
„Vždycky jsem si říkala, že překonám vše. Když se ve městě objevila nějaká konkurence, moc dlouho nevydržela. Atelier provozuji ve svém a hodně mi v něm vypomáhá moje maminka. Náklady tak byly, oproti ostatním minimální. Tržby však šly rapidním tempem dolů, že se mi provoz už vůbec nevyplatí. Myslím, že je to tím, že dnes všichni prodávají všechno, a nakonec nikdo nemá nic. Úplně poslední rána bylo pro mě zavedení EET, náklady na pořízení počítače, tiskárny a poplatky za program už by se mi vůbec nevyplatily,“ dodává majitelka.
Po čtvrt století fungování tak paní Ježková k poslednímu únoru s těžkým srdcem svůj obchůdek definitivně zavře. My si jen můžeme přát, aby takových případů nepřibývalo. A snažit se podporovat místní živnostníky tím, že se budeme nakupovat u nich, a nebudeme jezdit utrácet peníze do jiných měst. Pak třeba na oplátku oni budou moci podpořit různé akce konané v našem městě a všem se nám tu nakonec bude žít lépe.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video