Upoutávky na Region Podbořanska č. 5, který vychází ve čtvrtek 9. února 2017

Redakce 2017-02-09 10:25:00

  Nejčastější jména roku? Natálie a Josef Podbořany (až) Šestapadesát dětí, z toho 31 holčiček a 25 kluků. To je statistika občánků zapsaných v roce 2016 do pamětní knihy města Podbořany. V loňském roce se uskutečnilo slavnostní vítání občánků celkem třikrát. A jaká jména nejčastěji volili rodiče? „Co se týká jmen dětí, nejčastější byla u dívek Natálie a u chlapců překvapivě Josef. Jinak je to velmi různorodé,“ říká Anna Bizoňová, tajemnice městské komise péče o občany.    

Vydatný sníh znamená práci pro obce
Podbořansko (až) Bohatá letošní sněhová nadílka možná dává radost dětem, ale na druhé straně zase trápí v těchto dnech města a obce, především v horských oblastech i vzdálenějších koutech regionu. Sníh se musí odklízet, aby chodníky a cesty byly bezpečné. Naopak mimo veřejné cesty zase vznikají kluziště na rybnících a dalších plochách a tuto zábavu obce vítají.

Peníze na památky jsou připraveny
Podbořany (až) Další památky na Podbořansku se dočkají opravy v letošním roce, peníze přijdou z ministerstva kultury. V regionu má být rozděleno téměř 850 tisíc korun.
Ministerstvo kultury letos opět vypsalo dotační program, díky kterému mohou nejen obce, ale i další majitelé historicky cenných nemovitostí žádat o finance na rekonstrukce hlavně drobných památek. Uzávěrka příjmu žádostí je 28. února, na Podbořansku má být mezi žadatele rozděleno celkem 845 tisíc korun.

Přednáška se odkládá
Černčice, Lubenec (až) Pro nemoc se v pátek 10. února ruší přednáška o petrohradských Černínech. V lubenecké knihovně měl na toto téma vyprávět Václav Špilar, jehož zdravotní stav to bohužel momentálně nedovoluje. „O novém termínu budete včas informováni. Děkujeme za pochopení,“ vzkazuje za pořadatele Marcela Svejkovská ze spolku SOS Lubenec.

Podbořanští turisté zvou na svůj únorový pochod
Podbořany (red) KČT v Podbořanech pořádá příští sobotu 18. února již 25. ročník turistického pochodu Únor bílý, údy sílí. Startuje od vlakového nádraží ve Vroutku.
Účastníci z Podbořan mohou jet vlakem v 8.19 hod. do Vroutku (ze Žatce západu v 7.57 hod.), z Blatna vlakem v 7.09. Trasa pochodu měří 12 kilometrů.

Ředitelské volno se protáhlo, a přijde další
Krásný Dvůr (až) Žáci základní školy v Krásném Dvoře si užili v závěru ledna neplánované několikadenní volno. Kvůli havárii vodovodního potrubí totiž ředitelka školy Ivana Bejčková vyhlásila nejprve dvoudenní ředitelské volno, 24. a 25. ledna. Závadu na potrubním systému se ovšem včas nepodařilo odstranit, a tak „z důvodu pokračující závady“ prodloužila ředitelka školy dny ředitelského volna až do pátku 27. ledna. A po pololetních prázdninách na žáky čekají opět volné dny. Tentokrát důvodem je plánované přerušení dodavky elektřiny společností ČEZ. Ředitelské volno je vyhlášeno na úterý 14. února, čtvrtek 16. února a středu 22. února.

Židle pro Trošku
Lubenec, Kryry – Sto židlí poputuje z Lubence do Kryr a naopak kryrské židle pak poslouží v Lubenci. Obec a městečko se dohodly, že Lubenec zapůjčí 100 kusů židlí do Kryr na kulturní pořad se Zdeňkem Troškou. Kryry naopak Lubenci poskytnou židle na setkání s Radimem Uzlem.

Předškoláček v Husovce
Podbořany – ZŠ Podbořany, Husova 276 pořádá již tradiční projekt pro budoucí prvňáčky Předškoláček. První setkání dětí s budoucím prostředím bude zahájeno 9. února v 16 hodin v červené budově KORD. Tato akce bude probíhat pravidelně každý čtvrtek ve stejném čase. Děti si zábavnou formou vyzkouší aktivity v prostorách školy a seznámí se s budoucími vyučujícími. Každé setkání je zaměřeno na jinou činnost tak, aby bylo pro děti co nejvíce atraktivní. Seznámí se s prací na interaktivních tabulích, zatančí si, zazpívají, vyzkouší své výtvarné dovednosti a poznají i cvičení ve velké tělocvičně. Kolektiv učitelů zve všechny děti, které se umějí smát, budou si s nimi hrát a v září se školy Husovky nebudou bát.

Gymnázium pořádá přípravné kurzy
Podbořany – Gymnázium a Střední odborná škola Podbořany zve žáky 5. tříd na přípravné kurzy na přijímací zkoušky do primy osmiletého gymnázia. Cílem setkání bude seznámení se strukturou i typem otázek odpovídajícím přijímacím zkouškám (typ Cermat) a zlepšit dovednosti v matematice a českém jazyce. Žáci si vyzkouší, co je čeká u přijímacích zkoušek, a to včetně vyplnění zápisových archů. Proběhnou 4 kurzy v termínech: 13. 2., 27. 2., 6. 3. a 20. 3. vždy od 14 do 15.30 hodin v budově gymnázia B v ulici Bedřicha Smetany v Podbořanech (nad školní jídelnou).

Nový vůz a prapor čeká křest
Podbořany (až) Již od prosince mají podbořanští dobrovolní hasiči v garáži zbrusu nový zásahový vůz Tatra 815 Terno CAS 20, který nahradil jejich Liaz K 24. Radostné přivítání před zbrojnicí už má za sebou, slavnostní předání a křest ho teprve čeká. „Na vozidle se postupně naši členové a hlavně strojníci zaškolují k bezproblémové obsluze. Hlavní slavnostní předání proběhne u příležitosti 145. výročí založení SDH Podbořany 3. března od 14 hodin v areálu TJ Tatran Podbořany, kde bude posvěcen vůz i nový prapor před nastoupenou jednotkou,“ řekl František Houdek, jednatel sboru.

Mezi nejproduktivnější hráče patří mladý hokejista z Vroutku Alex Machyna
Šest utkání, šest vítězství! Mladí hokejisté Ústeckého kraje, mezi nimiž je i výborný hráč Alexandr Machyna z Vroutku, ovládli Mládežnické mistrovství ČR, které se na konci ledna odehrálo na ledě Zimního stadionu v Ostravě, když po suverénních výkonech v základní skupině zvládli také dramatické finále. Závěr: výhra 4:2 nad stříbrným krajem Vysočina.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video