Upoutávky na Žatecké noviny č. 6, které vychází v úterý 14. února 2017

Redakce 2017-02-14 13:03:00

Policie dohlíží na školáky Na bezpečí školáků, kteří ráno spěchají do škol, dohlíží už přes dvacet let strážníci žatecké Městské policie a jistě si za tuto práci zasluhují ocenění od všech spoluobčanů. Hlídají hlavně přechody v Komenského aleji, kde je provoz nejhustší, dále pak v Husově ulici u Normy, před třetí základní školou a na ulici Nákladní. „Některé děti se vůbec nerozhlédnou musíme je chytit a zastavit, hlavně když nás vidí mají pocit, že se jim nemůže nic stát. Vesměs jsou však hodné, některé i pozdraví a poděkují,“ chválí většinu školáků příslušník Vít Blažek. Městská policie se snaží ohlídat všechny vyjmenované přechody, bohužel vzhledem k tomu, že chybí lidé, to ne vždy jde.  

meteo-st-nahled Školní meteorologická stanice v provozu
Žatec (mch) Už více jak deset let funguje na žatecké Obchodní akademii a Střední odborné škole zemědělské a ekologické v areálu zemědělské školy plně vybavená a funkční meteorologická stanice. Byla pořízena především z dotace Evropské unie, ale přispěl na ni nemalou částkou i stát a Ústecký kraj. Studenti se tak mohou v praxi naučit zacházet s vybavením stanice, ve specializované učebně zpracovávat data shromažďovaná stanicí nepřetržitě po celý den a dozvědět se tak o kvalitě vzduchu, který všichni dýcháme. Zvláště nyní, v období inverzního smogového počasí, je tato práce jistě zajímavá. „Studenty práce se stanicí velmi baví, bohužel s ní nemohou pracovat častěji. Během školního roku se totiž musejí vystřídat všichni studenti oboru Ekologie a životní prostředí, zejména však studenti čtvrtého ročníku, kteří mají popis jednotlivých modulů stanice a jejich funkcí jako součást praktické maturitní zkoušky,“ sdělil nám vyučující informačních a komunikačních technologií a také meteorologie Zdeněk Müller.

knihy-nahled Knihy pomáhají
Před pěti lety vznikl ve Velké Británii krásný zvyk, jmenuje se Mezinárodní den darování knih a koná se 14. února. Cílem celosvětové akce je podpořit vztah dětí ke čtení. V České republice se tento svátek začal slavit v roce 2014 a u nás v Žatci proběhne tento týden již jeho třetí ročník. Pokud tedy máte doma knihy, které už číst nebudete, anebo nechcete, můžete s jejich pomocí udělat dobrý skutek.
Možností k obdarování máte na výběr vícero. Můžete knihu darovat někomu blízkému, případně ji zanést do čekárny dětského lékaře, věnovat dětskému domovu, nemocničnímu oddělení anebo charitativní organizaci. Další z eventualit, je donést jí ve dnech 15. až 18. února do žatecké knihovny. Přijít může každý, kdo je starší patnácti let. Svazek by měl být v dobrém stavu, ne špinavý anebo dokonce potrhaný, pořadatelé si také vyhradili právo přijmout pouze tituly vydané po roce 2002. A jak bude s vašimi dary naloženo? Najdou-li knihovnice výtisk, který v knihovně chybí, zařadí ho do fondu s označením „Dar od čtenářů“. Další část pak darují dětskému oddělení nemocnice a do dětského domova. Ostatní budou prodány v dobročinném Knižním bazaru ve dnech 22. – 24. března, jehož výtěžek bude určený na akce pro děti, které knihovnu navštěvují.

Mikrojesle otevřou již brzy
Zcela nový pilotní projekt na podporu zaměstnanosti rodičů, financovaný Evropskou unií a Ministerstvem práce a sociálních věcí, zahájilo v lednu Vzdělávací centrum Podkrušnohoří, z.s. ve spolupráci s městem Žatec. Jedná se o mikrojesle Chmeláček, které budou pro případné zájemce otevřeny od 1.dubna letošního roku až do konce září roku 2019. O umístění dítěte mohou zažádat všichni pracující rodiče, případně i ti kteří se studiem na své budoucí povolání teprve připravují, případně i nezaměstnaní, kteří si práci intenzivně hledají.
„Na celý projekt jsme získali dotaci z Evropského sociálního fondu dotaci, která pokryje celkový provoz jeslí, včetně vybavení a částečné rekonstrukce bytu v ulici Dr.Kůrky, který nám město pro jejich zřízení poskytlo,“ sdělila nám manažerka projektu Eva Kapicová ze vzdělávacího centra a dodává: „Jesle budou mít kapacitu čtyř dětí, ale počítáme že se jich tam během týdne vystřídá více, každý rodič potřebuje hlídání jindy. Děti ve věku od šesti měsíců do čtyř let v nich budou moci pobývat každý pracovní den, přičemž doba bude vždy záležet na dohodě s rodiči.“

Milan Pipal vystřídán v čele ROP
Novým předsedou výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad (ROP) se stal náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jaroslav Komínek(KSČM). V jeho čele nahradil svého stranického kolegu Milana Pipala, který tuto funkci zastával od konce listopadu 2014. V souvislosti s ROP se stále vyšetřuje několik korupčních kauz, Pipal se ale do jeho čela dostal až poté co měl úřad problémy. Za velký úspěch považuje obnovení programu. „Pokud by ke znovuspuštění programu nedošlo, pocítily by to především obce, na které připadla velká část zbývajících prostředků,“ říká Milan Pipal.

Sportovci mohou žádat o dotace
Žatec (mch) Finanční odbor města Žatce bude přijímat od 23. února do 3. března žádosti o poskytnutí finančních příspěvků sportovním organizacím pro rok 2017. „Loni jsme uspokojili všech třicet tři žadatelů. Rozdělili jsme mezi ně částku ve výší šest milionů šest set tisíc korun“ uvedla na náš dotaz vedoucí finančního odboru Renata Sedláková. Zažádat si mohou všechny fyzické nebo právnické osoby, které se orientují na nekomerční sportovní aktivity, trvale působí v našem městě a pečují o mládež do osmnácti let. Největší objem dotací ve výši několika set tisíc v minulém roce získal FC Slavoj Žatec na osvětlení hřiště s umělou trávou, dále pak také klub národní házené TJ Žatec z. s., plavecký oddíl SK Jazzmani Žatec a sportovní areál TJ Sever Žatec.

lizatka-nahled Lízátka až od patnácti let
Žatec (mch) Od začátku letošního roku si nesmí všichni žáci základních škol koupit ve škole sladkosti, tučné výrobky ani uzeniny, v platnosti totiž vstoupila tzv. „pamlsková vyhláška“. Paradoxní situace díky ní nastala na žateckém víceletém gymnáziu. Studenti, kterým už bylo patnáct let, si ve zdejší kantýně mohou koupit vše, ti mladší mají výběr omezený. Někomu to vadí více, jinému méně. „Je mi to celkem jedno. Nepříjemné to je jen, když si zapomenu svačinu, ale můžu požádat starší spolužačku ze třídy a ta mi koupí na co mám chuť,“ sdělila nám Kateřina Vlčková z tercie a souhlasí s ní i většina jejích spolužáků.
Problémy však mladí lidé nemají i díky velmi odhodlanému přístupu majitelky kantýny Aleny Müllerové. „Mám štěstí, že je ve škole spousta studentů nad patnáct let, jinak bych byla nucená kantýnu zavřít. Celá vyhláška je nesmysl, děti si jídlo mohou koupit kdekoli jinde, jen ne u mě. Třeba bagety, kvůli obsahu cukru v majonéze, kečupu, nebo hořčici, dětem nesmím prodat. I když mám i jiný sortiment, třeba školní pomůcky a základní hygienu. Na uživení by to nestačilo. Celou vyhlášku považuji za velmi nešťastnou,“ zlobí se paní Müllerová. „Jsem ráda, že to děti chápou. Když jim něco zakážu, tak se se mnou nedohadují, jsou opravdu slušné a taktní. Mám pro ně i nabídku různého ovoce, to vyprodám vždycky. Nechápu však, že vadí i výrobky slazené medem nebo rýžovým sirupem, ty mi schválili i ve zdravé výživě,“ dodává a kroutí nevěřícně hlavou.

 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video