Pomník připomene oběti náletu

Iveta Drlíková 2017-02-14 14:31:00

Žatec – Až po dlouhých dvaasedmdesáti letech se oběti náletu na žatecké vlakové nádraží dočkají pomníčku. Že se tak stane je zásluhou manželů Sajdlových, kteří vznik pietního místa iniciovali a především pro nás nezmapovanou část zdejší historie objevili. Pokud vše dopadne dobře, slavnostní odhalení pomníku se plánuje na 16. duben, v den výročí této smutné události. Desku s prostým nápisem chtějí umístit u nádraží.

O tom, že na západní vlakové nádraží a jeho okolí, spadlo na konci druhé světové války několik leteckých bomb, slýchával František Sajdl už jako dítě od svého otce. Po bližších informacích začal cíleně pátrat teprve nedávno, když si přečetl obsáhlý rukopis o historii Záhoří, který dostal jeho známý ke kulatinám. Paměti sepsal někdejší starousedlík. Autor v něm mimo jiné popisuje i nálet z dubna 1945, při kterém zahynula i jeho sestra. „První nás napadlo zeptat se v žateckém muzeu a v okresním archívu, zda tam o této události nenajdou nějaké záznamy. Ale nic se nenašlo. Pak jsme se obrátili na Vojenské historické muzeum v Praze, ale opět bez úspěchu. Z Prahy nám sice poslali záznamy amerických letek, ale žádný nálet nad Žatce tam zdokumentovaný nebyl,“ říká F. Sajdl.

Přesto pátrání nechtěli vzdát, a proto další jejich kroky vedly na žateckou matriku, kde pečlivě prohledali knihy zemřelých. A konečně něco objevili. Na inkriminované datum opravdu našli záznamy o jedenácti obětech náletu na vlakovém nádraží Žatec – západ. „Byli to zřejmě všechno lidé, kteří čekali na vlak na Plzeň, třeba kadeřnice z Vroutku nebo výpravčí z Podbořan. U všech bylo napsáno úmrtí v důsledku náletu. Autor rukopisu píše o 18 obětích, my jsme jich v knihách mrtvých našli jedenáct. Zřejmě se některá těla ani nepodařilo identifikovat,“ popisuje F. Sajdl okamžik, kdy se jim podařilo historicky tuto událost doložit. „V Žatci dokonce žije očitý svědek náletu. Od jeho syna mám zprostředkovaně informace, proč k němu asi došlo. Vyprovokovali ho němečtí vojáci, když začali pálit na dva prolétající americké bombardéry, pro které zdejší nádraží nebylo primárním cílem. Jejich úkolem bylo ničit nákladní vlaky s municí a palivem směřující na Plzeň,“ vysvětluje F. Sajdl a dodává: „Tady u nás to byla široko daleko největší válečná událost, když nepočítám poválečný masakr německého obyvatelstva v Postoloprtech. Oběti náletu, mezi kterými byl jak Češi, tak Němci, si pietní místo zaslouží. Na desce bude prostý nápis – Civilním obětem náletu z 16. dubna 1945. Pomník zaplatilo Město Žatec a je již hotový. Momentálně jednáme s Českými drahami, kterým patří pozemek, kam chceme desku umístit. Musíme také dořešit, kdo se o místo bude starat a kde vezmeme finance na chodníček, který k pomníčku povede. Pevně věřím, že se nám vše do dubna podaří vyřídit a zrealizovat.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video