Svůj majetek si řádně zabezpečte!

Redakce 2017-02-18 00:06:00

Ústecký kraj (str) Kontroly rekreačních objektů jsou zejména v zimních měsících jednou z mnoha služebních činností v oblasti prevence, na kterou se policisté zaměřují. Ve snaze co nejvíce minimalizovat rizika vloupání do chat, chalup či zahradních objektů vyjíždějí do rizikových lokalit a provádějí tam preventivní činnost. Společně s pořádkovou policií kontrolují tyto rekreační objekty i služební psovodi se svými čtyřnohými parťáky. Právě v zimních měsících využívají zloději toho, že chaty a chalupy jsou opuštěné a kradou z nich různé věci. Nejčastěji mizí zahradní technika, pracovní nářadí a náčiní, elektronika, kabely a další věci, které se dají dobře zpeněžit či zužitkovat.

Poslední případy šetřili policisté například v Žatci či v obci Smolnice.
V minulých dnech se dosud nezjištěný poberta vydal do zahradní kolonie Bílý vrch v Žatci s nekalým úmyslem. Překonal oplocení jedné zahradní parcely a vnikl do chatky, ze které odcizil drobné ruční nářadí. Majiteli tím způsobil škodu za 1 000 Kč.
Druhý případ se odehrál ve Smolnici. Neznámý pachatel se vloupal do jedné chaty v tamní rekreační oblasti a odcizil z ní televizor a elektrický vařič. V tomto případě byla škoda odhadnuta na 13 700 Kč. Policisté již v obou případech zahájili úkony trestního řízení a po pachateli pátrají.
Jaké má chatař či chalupář možnosti ochrany svého majetku?
„Základem jsou mechanické zábranné prostředky aplikované na nejrizikovější místa objektů (např. bezpečnostní zámky, složitější uzamykací systémy, ochranné okenní fólie, skla). Vhodným doplněním mohou být různě vyrobené ochranné mříže a uzamykatelné okenice. Nadstavbou je elektrická zabezpečovací signalizace,“ vypočítává tisková mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová. Problémem je, že zdaleka ne ze všech rekreačních objektů je telefonické či jiné spojení s okolním světem. Ovšem i tyto lze vyřešit. V takové lokalitě je určitě alespoň jedna telefonní linka k dispozici, k níž lze připojit automatický telefonní hlásič, který po obdržení signálu o narušení vyvolá předem naprogramované jedno či více telefonních čísel, a předá tak informaci o narušení chráněného objektu zodpovědné osobě. Na hlásič lze připojit hlídání i více objektů.
Netradičním řešením je dále využití rádiových zabezpečovacích ústředen, které se instalují v objektech. Na jednotlivé ústředny v objektech se pak připojí nástražné detektory. Jde o jednoduchou a spolehlivou detekci pohybu pachatele v objektu, kdy detektor i instalace jsou skryté. Jejich montáž je velmi rychlá. V otázkách zabezpečení se majitelé rekreačních objektů musí striktně řídit podmínkami a názory pojišťoven. Pojišťovnám zatím stačí, aby byly zabudovány dobré zámky, mříže apod. Praxe ale ukazuje, že jsou-li mechanické zábranné prostředky osamocené, mohou v některých situacích vzbudit ještě větší agresivitu pachatelů a následná škoda je tím podstatně větší.
V každém případě je důležité celý objekt řádně zajistit a odvézt z chaty nebo chalupy vše, co by mohl zloděj odcizit a s čím byste se neradi rozloučili. Též není dobré v okolí chaty a chalupy nechávat volně přístupné nářadí nebo dokonce žebřík. Jsou to věci, které mohou zloději pomoci při vloupání do objektu.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video