Upoutávky na Region Podbořanska č. 7, který vychází ve čtvrtek 23. února 2017

Redakce 2017-02-22 13:09:00

  Ministerstvo kultury přispělo loni deseti památkám na Podbořansku, pět projektů podpořil kraj Podbořansko (až) Restaurování sochy sv. Šebestiána v Letově, pamětního kříže v Krásném Dvoře, obnova střechy a krovu kostela Narození Panny Marie v Buškovicích, oprava hřbitovní zdi u kostela sv. Jiljí v Libyni, rekonstrukce krovu a krytiny hlavní věže na kostele sv. Kříže a Všech svatých v Pšově. Tyto a řadu dalších projektů za 2 miliony 190 tisíc korun podpořilo loni na Podbořansku ministerstvo kultury, ať už z dotačního programu na podporu obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností, z havarijního programu anebo programu záchrany architektonického dědictví.    

Granty pomohou školám, školkám i kostelům
Nadace Logit poskytla finanční dary na rozvoj a vylepšení života v regionu
Hlubany (kv, až) Do letošního prvního grantového kola vyhlášeného dobročinným fondem Logit a Ústeckou komunitní nadací, která fond společnosti spravuje, se přihlásil rekordní počet místních neziskových organizací. Své záměry zaslalo 21 organizací žádajících v součtu částku 441 000 Kč. Podpořeno bylo nakonec šest předložených projektů v celkové výši 110 000 Kč. Zástupci podpořených organizací si uplynulý čtvrtek přišli z rukou ředitele společnosti Logit Martina Chlupa převzít symbolické šeky.

Řidiči zvažují stávku na 8. března
Ústí nad Labem, Podbořansko (red) Odboráři v autobusové dopravě v Ústeckém kraji chtějí zvážit vyhlášení stávky na dobu neurčitou. Zatím je v plánu stávka 8. března. Pokud nastane, nepojedou celý den linkové autobusy v regionu. Rozšíření stávky kvůli platům řidičů odboráři zvažují, protože se jim nelíbí dodatky smluv, které poslal Ústecký kraj dopravcům.

V Národním domě řádili piráti
V Národním domě v Podbořanech minulou středu řádili piráti a pirátky z Karibiků, opice a opičáci, ale i šikovné krásné popelářky, a spousta dalších zajímavých postaviček. Deváťáci ZŠ Husova tam totiž pořádali maškarní ples pro děti z 1. stupně školy. Všechny správně naladilo již úvodní předtančení deváťáků v duchu Pirátů z Karibiku. Atmosféra byla báječná a mladým pořadatelům se s pomoci svých třídních učitelek Martiny Myškové, která s nimi předtančení nacvičila, a Moniky Rothové podařilo strhnout ty mladší spolužáky ke spontánnímu tanci a řádění. Na konci přišlo velké překvapení – z učitelek najednou byly popelářky, které dětem předvedly svůj svižný tanec. Hudbu zajišťoval s pomocí školní aparatury hlavní pirátský kapitán učitel Martin Parpel.  „Rádi bychom někdy příště pozvali na náš karneval nejen děti z naší školy, ale i ty ostatní řad veřejnosti, ale to je zatím hudba budoucnosti,“ přemítá zástupkyně ředitelky školy Jarka Kudláčková.

Únor bílý, údy sílil popětadvacáté!
Podbořany, Vroutek (až) Letošního 25. ročníku tradičního únorového pochodu podbořanských turistů se minulou sobotu zúčastnily čtyři desítky nadšenců a milovníků pěší turistiky. Po osmé hodině ráno se sešli na vlakovém nádraží v Podbořanech, vlakem se přiblížili do Vroutku, kde už na ně čekali další turisté např. z Jesenice nebo Petrohradu.

Mezinárodní přírodovědná soutěž poprvé zavítala do Podbořan
Podbořany (až) Kolotoč místních kol soutěže YPEF organizovaných divizí Kalovy Vary skončil 9. února v budově Gymnázia a SOŠ v Podbořanech. V nadšené atmosféře si ve znalostech o lesním prostředí poměřilo síly celkem osm družstev ze základních a středních škol. Přestože letos jde již o sedmý ročník soutěže, do Ústeckého kraje zavítali „Mladí lidé v evropských lesích“ místními koly v Klášterci nad Ohří a Podbořanech vůbec poprvé.

Cesta městem zavedla školáky za starostou
Kryry (až) Od září se kryrská škola věnuje celoročnímu projektu Cesta městem. Nejvíce práce žáci odvedli v hodinách výtvarné, občanské výchovy a pracovních činností. Vyvrcholením jejich úsilí byl den otevřených dveří, kdy své práce ukázali veřejnosti.

Osmnáct nadšených kluků chce zvednout dorostenecký tým Podbořan
Vede je nový trenér Marek Karas. Na jaře chceme každý zápas vyhrát, říká s úsměvem
Osmnáct nadšených kluků, poctivých dříčů, spoluhráčů, kteří táhnou za jeden provaz, občas si zanadávají, ale i vzájemně se povzbudí… To je fotbalový tým dorostu Podbořan U 17. Vede je trenér Marek Karas. Hráčům plně důvěřuje, trénuje je s plným nasazením, totéž vyžaduje i od nich. Tréninky probíhají i třikrát týdně a účast je téměř stoprocentní. Kluky to zkrátka baví, což je známka dobré práce trenéra.
Marek Karas jako nový trenér převzal dorostenecký tým teprve před pár měsíci, kluci byli na posledním místě tabulky. Do další sezony si však klade velké cíle a věří, že hráči ho nezklamou a společně jich dosáhnou. Jak probíhá příprava, jak vypadají nové tréninkové jednotky, jak hodnotí hru, zápasy, co si přejí do budoucna, o tom všem a nejen o tom jsme hovořili s trenérem Markem Karasem.
Máme velké ambice
Celek mužů Podbořan hraje 1. A třídu, podzim skončil v polovině tabulky na 7. místě. Co ale tým vašeho dorostu U 17, jak si vede?
Dorost jsem převzal, když byl na posledním místě tabulky. Jak jsem slíbil, změnil jsem koncepci tréninků a začal trénovat hráče hlavně ve fyzické přípravě, která byla nedostačující. Dneska umí hrát kopanou každý kluk, ale každý nemá sílu a fyzičku, to nám chybělo. K dnešnímu dni máme za sebou 14 tréninkových jednotek po dvou hodinách. Hráči praktikují i individuální tréninky a mně dokládají výsledky (běhu, sedů lehů a třeba kliků).
Tým dorostu skončil uplynulou sezonu na posledním místě tabulky, pomýšlíte na lepší umístění?
Určitě pracujeme s celým týmem na tom, abychom začali předvádět fotbal nám vlastní, na poslední místo tabulky rozhodně nepatříme. Máme velké ambice, velké cíle, ale bez cílů to nemá smysl dělat.
Jak hodnotíte hru kluků? Co se dařilo, naopak na čem musíte přes zimu zapracovat?
Tým se dává neustále dohromady i po kamarádské stránce, jsem zastánce toho, že musíme působit jako jeden muž, bez důvěry jeden v druhého to nemůže fungovat. Zlepšila se morálka a fyzická připravenost, hráči od 18. ledna mají pomalu všichni naběhané povinné kilometry. Tréninková jednotka trvá zpravidla dvě hodiny, a jsou to dvě hodiny myslím dost kvalitní přípravy.
Můžete konkrétně vyjmenovat tři hráče, kteří jsou největší oporou mužstva, a čím jsou pro tým tak důležití?
S mým  příchodem k týmu se vrátili i hráči, kteří podzimní část nehráli. Určitě zmíním Lukáše Fořta, Lukáše Krumla a Martina Kroba, to jsou výborní hráči, a já jsem s nimi měl možnost pracovat už v žákovském věku. Tím, že jsem u týmu jako jediný trenér, jsem nominoval Lukáše Fořta jako mého asistenta. Jeho herní kvalita a přístup k tréninkům je příkladná a pro mě obrovská pomoc. Nechci ale vyzdvihovat a snižovat nějaké i třeba nově příchozí hráče, ještě se poznáváme a stmelujeme tým. Navíc mám určitou taktiku a nechci sdělovat moje zbraně z týmu. Všichni, kdo se podílejí se mnou na trénincích a celkově na přípravě, jsou důležití. Jarní sezóna pak napoví, kdo byl pro mě nejdůležitější, ale já odpovím už teď – je to celý tým U 17 dorostu Podbořan.

 

Celé články a více informací najdete v tištěném vydání Regionu Podbořanska, který vychází ve čtvrtek 23. února

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video