Obleva ukázala, jak pejskaři neplní své povinnosti

Redakce 2017-03-01 12:26:00

Louny (caj, lus) Po několika týdnech slezl ve městě sníh a odkryl nepořádek po ulicích i zelených plochách. Na neutěšenou situaci ve Štefánikově ulici nás upozornila naše čtenářka. „Je to strašné, nechutné, všude leží psí exkrementy, člověk aby se bál šlápnout i na chodník,“ stěžovala si. Opravdu, celý zelený pás za samoobsluhou na Tyršově náměstí až na křižovatku ulic Emila Filly a Sladkovského. Nejen že se psí bobky povalují všude na trávě, ale najdete je i rozmázlé na chodnících. Copak lidi nemají trochu soudnosti a neuklidí po svém psím kamarádovi jeho bobek. Ale nejedná se pouze o tuto lokalitu.

Město plné výkalů
Zdaleka se ale nejedná o jediné místo ve městě. Lidé své psy venčí a neuklízí po nich na řadě míst. Výjimkou nejsou ani prostranství před budovou Základní školy Prokopa Holého, kolem níž chodí pejskaři do nedalekého parku. Trávník v současné době vypadá opravdu spíše jako plocha pro venčení psů. Děti si při cestě do školy či domů musejí dávat velký pozor, aby si při proběhnutí trávníkem nedonesly do budovy nemilé překvapení.
Zodpovědní po psech uklízejí
Se svým labradorem do parku chodí i Helena Pacutová z lounského západního sídliště. „Chodíme sem denně, neboť vyzvedáváme děti ze sedmé základní školy. Nikdy ale neodejdeme bez pytlíků, které máme přivázány na vodítku. Vždy po našem psovi uklízíme,“ řekla s tím, že je to povinnost každého majitele čtyřnohého mazlíčka. „I naše děti, které chodí na první stupeň, ví, že když pes svoji potřebu vykoná na veřejném místě, musí se to uklidit. Je škoda, že někteří dospělí o tom nemají ani páru,“ dodala.
Průběžné kontroly při pochůzkách
Možná by pomohla větší návštěvnost strážníků městské policie, kteří by rozdávali pokuty, třeba by si to páníčkové na chvíli uvědomili. Jenomže strážníků je málo a nemůžou hlídat každou ulici, kontroly provádějí průběžně každý den při pochůzce. „Pokud vidí jakékoli porušení zákona – pes na volno či neuklizení psího výkalu, okamžitě toto řeší. Je fakt, že tyto přestupky vidíme už zřídka a to dle mého názoru z důvodu, že lidé (ne samozřejmě všichni, spíše majitelé menších plemen) se docela naučili uklízet po svých psech, dále pokud vidí strážníka, dávají si na to pozor,“ odpověděl nám na dotaz ředitel Městské policie v Lounech Radek Baláš.
Pokuta do tisícovky
Strážníci mohou za neuklizení psího výkalu udělit majiteli pokutu až do výše tisíc korun. Většina přestupků, kterých strážníci udělí ročně něco přes dvacet, se vyřešila pokutou v řádech několika stovek korun. „Pokud si někdo stěžuje, ať se obrátí na nás a my se v rámci našich možností zkusíme zaměřit na danou lokalitu na pár dní, protože co sídliště, to lokalita, kde venčí psy a všude skutečně nemůže být. Ať stěžovatelka naznačí alespoň dobu – ráno, dopoledne, odpoledne, podvečer, kdy nejvíce dochází k tomu venčení, ale ráno jsme u přechodů, to je priorita,“ vysvětluje Baláš.
V závěru týdne psí bobky ze Štefánikovy ulice v Lounech zmizely. Jak minulé pondělí slíbil jednatel Technické správy města Loun, která má úklid této lokality na starosti. „Psí exkrementy ze zelených ploch se uklízejí v rozsahu daném smlouvou na údržbu veřejné zeleně, a to následovně, dvakrát za měsíc probíhá úklid exkrementů na plochách určených k venčení psů, jednou za měsíc na plochách ostatních, do nichž spadá i plocha na Tyršově náměstí. Úklid byl proveden minulou středu,“ odpověděl nám Ladislav Čížek.
Povinnosti ukládá vyhláška
Že pejskaři mají své povinnosti, připomíná také městský úřad. Obecně závazná vyhláška Města Loun č. 7/2014, kterou se upravují pravidla pro pohyb psů na veřejných prostranstvích, říká, že znečištění veřejného prostranství psími výkaly nebo jejich neodstranění je přestupkem.
Každoroční situace
„S politováním musíme konstatovat, že tuto skutečnost řada majitelů psů opomíjí. Bohužel jako každoročně v tomto období, kdy roztaje sníh, je i letos nepřehlédnutelný velký nešvar mnoha majitelů psů. Nesbírání psích exkrementů z prostor veřejné zeleně a chodníků,“ uvedla k současné situaci Kamila Jarolímková z úřadu starosty. Radnice tak apeluje na všechny nezodpovědné majitele psů, kteří se dopouštějí přestupků, aby nebyli k ostatním občanům města nevšímaví a po svých mazlíčcích uklízeli.
Úklid zajišťuje také město
I přestože úklid psích výkalů je povinností majitelů, město zajišťuje jejich odstraňování. „Od prosince do března je tento úklid prováděn na plochách určených k venčení psů dvakrát měsíčně, na dalších plochách veřejné zeleně jednou měsíčně. V ostatních měsících je likvidace psích výkalů zajišťována v rámci sečí travních ploch,“ dodala.
Úklid stojí přes půl milionu
V loňském roce za likvidaci psích exkrementů město zaplatilo na veřejné zeleni 259 tisíc korun, na chodnících to bylo 382 tisíc korun. „Rozhodli jsme se ve spolupráci s Městskou policií v Lounech zpřísnit kontroly na dodržování závazné vyhlášky. Byl bych rád, kdyby si turisté z Loun odváželi dobrý dojem a nikoli špinavé podrážky. Čistota ve městě je vizitkou nás všech!“ dodal k problematice starosta Radovan Šabata.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video