Upoutávky na Žatecké noviny č. 9, které vychází v úterý 7. března

Redakce 2017-03-06 14:58:00

  Hudebka je tu pro všechny Žatec (mch) Za tři roky bude slavit Základní umělecká škola v Žatci již sto čtyřicet let, souhlas k otevření Městské hudební školy byl dán výnosem Rakousko-Uherského ministerstva školství 28. července 1880. Výuka probíhala v prostorách základní školy s maximálním počtem do třiceti žáků. Do Studentské ulice se přestěhovala až v roce 1973, přičemž v roce 1993 se rozšířila i do vedlejší budovy a získala tak dnešní podobu, která jí umožňuje mít kapacitu až sedm set padesát žáků, kteří jí svými výkony dělají dobré jméno po celé republice. U nás můžete jejich práci pravidelně vidět například při pořádání Čarodějnic, Dočesné anebo Mikulášské.    

Záchranka má létat i nadále
Ústecký kraj (mch) Leteckou záchrannou službu bude i v březnu v Ústeckém kraji zajišťovat společnost DSA. Tuto odpověď obdržel v pondělí 27. února v dopise Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, od ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka. Podle ministra bude do konce února uzavřen dodatek smlouvy se společností DSA na další prodloužení její činnosti. Ministerstvo zdravotnictví aktuálně dokončuje práce na zadávacích podmínkách veřejné zakázky na provoz letecké záchranné služby v Ústeckém kraji.

voz-ples-nahled Taneční vyvrcholily plesem
Žatec (mch) Již osm let se vozíčkáři ze Žatce a okolí učí pod vedením Jaroslavy Panské tančit na vozíku v tanečních kurzech, které pořádá sdružení Roztančená kolečka. Vyvrcholením jejich úsilí byl v sobotu 25. února ples, který se uskutečnil v Lidovém domě v Žatci. Zúčastnilo se ho patnáct vozíčkářů a díky tomu, že sál je opravdu velký, měli všichni dost prostoru. K tanci hrál Limonádový Gin v čele s kapelníkem Pavlem Uhlíkem, který sdružení zvučí i taneční kurzy a některá jejich vystoupení. Zpestření programu pak obstaraly svým vystoupením Staňkorebelky. Na vozíku lze tančit na jakoukoli hudbu, není ani třeba ho nějak speciálně upravovat.

Školy chtějí dotace na modernizaci učeben i zázemí
Žatec (mch) V příštím roce by měly tři žatecké základní školy modernizovat své učebny. Zastupitelé jim na únorovém zasedání schválili podání žádostí o dotaci v rámci výzvy IROP – Infrastruktura základních škol. Každá škola chce peníze za trochu jiným účelem. Co je ale spojuje, je podmínka v rámci dotačního programu, a to revitalizace zeleně v okolí škol a bezbariérový přístup do školy, tříd a na WC. Tento problém chtějí školy řešit například zakoupením pásového schodolezu.

Strach z chřipky
Žatec (mch) Lidé mají zřejmě obavy z ptačí chřipky, všímají si proto více uhynulých ptáků a oznamují své nálezy na tísňové linky. V neděli 26. února vyjížděla jednotka hasičského záchranného sboru ze Žatce k řece Ohři, kde byl ve vodě nahlášený uhynulý pták. Jednalo se o kohouta domácího, který ležel na hladině v trávě cca 6 metrů od břehu. Po vylovení uhynulé zvíře odvezli do kafilerního boxu. Ve čtvrtek okolo páté hodiny večer vyjížděli hasiči opět, a to ke dvěma uhynulým labutím, které ležely u jezu na řece Ohři.

autobusy-nahled Stávka za vyšší platy bude!
Ústecko (mch) Stávku za vyšší platy mají v plánu 8. března autobusoví dopravci v Ústeckém kaji, připojit k ní by se mělo asi pět set řidičů. Středeční stávku vyhlásily odbory tří dopravců. Jde o firmy BusLine, ta zajišťuje zhruba polovinu linkové přepravy, dále pak teplická Arriva a podnik Autobusy Karlovy Vary. Nic na tom nezměnilo ani úterní jednání dopravců s představiteli kraje.

Startuje další výzva kotlíkových dotací
Ústecký kraj (mch) Další výzva na kotlíkové dotace v Ústeckém kraji odstartuje začátkem dubna. V aktuální výzvě bude možné zažádat o dotace na výměnu zastaralých zdrojů tepla za kotle, které umožňují spalovat pouze biomasu. Zažádat si můžete také o dotaci na instalaci tepelného čerpadla. Jiné zdroje tepla nejsou v této výzvě podporovány. Kraj má pro tento program vyčleněno minimálně 18 milionů 800 tisíc. Žádosti se budou přijímat od 3. dubna až do 30. července, pokud nebudou finance vyčerpány před tímto termínem. Maximální výše dotace je stanovena na osmdesát procent, pořizovací cena nesmí ale přesáhnout 150 tisíc.  V minulých letech kraj poskytl na výměnu kotlů celkem 210 milionů korun. Na podzim letošního roku má být vyhlášena ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí další výzva, kde bude možné žádat opět o dotace na všechny typy zdrojů tepla.

Parkování na jihu má řešení
Žatec (mch) V únoru rada města schválila studii na vybudování parkoviště v ulici Vrchlického za panelovým domem s čísly popisnými 2498 a 2499. Vjezd na parkoviště by měl být z prostoru garáží, které jsou mezi domy. Nové parkoviště by mělo mít místa pro dvacet automobilů a lampy veřejného osvětlení. Zlepšit by se tím měla dopravní situace v této oblasti. V roce 2015 bylo parkoviště pro 30 aut vybudováno hned za vedlejším domem.

Řidiči nerespektují zákaz stání
Žatec (mch) Nejhorší řidiči za loňský rok jsou v Ústeckém kraji. Vyplývá to z počtu nasbíraných bodů za přestupky. V této statistice jim patří nelichotivé poslední místo. Téměř deset procent řidičů v našem kraji loni spáchalo přestupek, za který dostali jeden, anebo více bodů. V rámci celé republiky pak nasbírali nejvíce bodů muži čtyřicátníci. Na Žatecku přišlo v loni alespoň o jeden bod devět procent řidičů.

nakladni-nahled Rekonstrukce Nákladní ulice
Žatec (mch) Rada města Žatce schválila studii na rekonstrukci Nákladní ulice. Konkrétně se jedná o dvě problémová místa. Jedním z nich je rozšíření vozovky v zúženém místě pod pneuservisem. A druhým, vybudování nového chodníku podél opěrné zdi mezi ulicí Příkrou a ulicí Karla IV. Chodník je již dlouhou dobu ve velmi špatném stavu, spousta občanů, proto v tomto místě často raději volí chůzi po silnici, což je značně nebezpečné hlavně ve večerních hodinách.

Lékař dostal podmínku
Podbořansko (mch) K podmínce na třicet měsíců odsoudila soudkyně Okresního soudu v Lounech lékaře Ivana Špenika (62) z Podbořanska. Podle rozhodnutí trestního senátu svou nedostatečnou péčí o pacientku Ivetu Souškovou (42) včas neodhalil začínající rakovinu děložního čípku. Zároveň soudkyně vynesla trest nároku na nemajetkovou újmu poškozené rodině. Nejvyšší částka byla přiřčena nejmladší dceři zemřelé pacientky, které se smrt matky dotkla nejvíce. Celkem by měl nedbalý gynekolog rodině uhradit 1 840 tisíc korun.

Jednolůžkové pokoje jsou žádané
Žatec (mch) O sousední dům by se pravděpodobně měl rozšířit žatecký Domov pro seniory. Město by budovu mělo koupit od soukromého vlastníka za přibližně pět milionů korun. Domov by tak mohl v budoucnu mít celkem osmnáct jednolůžkových pokojů, z toho deset v současném Domově se zvláštním režimem a osm v novém Centru Šafaříkova. Nyní jsou takové pokoje pouze dva a zájem o ně je stále vyšší. Jednolůžkové pokoje by i pak byly nabízeny jako nadstandard za zvýšenou cenu. Město na nákup a opravu budovy, která vyjde na částku okolo třiceti milionů, požádá o dotaci z Integrovaného regionálního programu. Pokud vše půjde podle plánu, tak Centrum Šafaříkova by mohlo své první klienty přijmou již koncem roku 2019.

029-nahled První žatecký masopust
Žatec (mch) Na úplně první masopust konaný v Žatci se přišly podívat stovky lidí. Na náměstí Svobody pro ně byly připraveny stánky s občerstvením, výrobky s jarní tématikou a ukázky dobových řemesel, a i pro děti byla nachystána spousta zábavy. Kromě soutěží u hlavního pódia si mohly u stánků vyzkoušet svou zručnost a postřeh. Nejoblíbenější bila asi obří past na myši, kde se chvílemi tvořila i fronta. Na závěr nechybělo utopení Morany, jak jinak než v pivu. Škoda byla jen, že se neuskutečnil rej masek na ledě, ten zhatilo krásné slunečné počasí, na kluzišti kvůli němu byla voda. I tak si ale příchozí celé odpoledne užili.

 

Více informací a celé články najdete v tištěném vydání Žateckých novin, které si můžete zakoupit od 7. března ve vašich novinových stáncích

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video