V průběhu pěti let se elektrárna stala rodištěm už devíti sokolích mláďat

Redakce 2017-03-11 00:19:00

Počerady (otys) Velice živo je v těchto dnech ve vzdušném prostoru nad Elektrárnou Počerady Skupiny ČEZ. Kromě všudypřítomných holubů, drobných opeřenců (hlavně vrabců) a několika strak zde v tomto týdnu ornitolog Václav Beran zachytil svým dalekohledem i velkou samici krahujce sedící na ochozu jednoho z komínů a dva páry poštolek. Vrátil se už i sokol stěhovavý.

„Kolem komína s budkou a nad chladicím i věžemi jsem viděl kroužit i jednoho sokola. Protože druh většinou nebývá daleko, je pravděpodobné, že zde opět zahnízdí. Vloni přitom pár vyvedl dva mladé,“ konstatoval Václav Beran, jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem a výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s. Zároveň připomenul, že od ledna 2011, kdy byla na ochozu chladicí věže Elektrárny Tušimice umístěna vůbec první kovová sokolí budka v České republice, se již na komínech či chladicích věžích Skupiny ČEZ podařilo odchovat 47 sokolích mláďat.
„ČEZ patří bezesporu mezi průkopníky ochrany sokola stěhovavého v průmyslových lokalitách. Za vždy kladný a vstřícný přístup patří všem energetikům proto velký dík. Teprve poté následovaly instalace dalších budek na jiných průmyslových stavbách v republice a probíhají dodnes,“ kvituje Václav Beran. Kromě vedení elektráren podporuje ornitology z ALKA Wildlife, o. p. s., i Nadace ČEZ. Na monitoring sokola stěhovavého tak získali již celkem 400 000 korun, například na nákup speciálních fotopasti.
V Elektrárně Počerady byla umělá hnízdiště nainstalována na podzim 2011 na ochozech komína a chladicí věže. Sokolí pár si vybral to na komíně. Jeho první zahnízdění se povedlo hned v následujícím roce, kdy vyvedl jedno mládě. V následujících letech to pak byla vždy dvě mláďata. Na celkové statistice (47) se tak podílí devíti sokolíky.
Poslední únorový den rovněž definitivně potvrdil opětovný výskyt sokola stěhovavého i v ostatních elektrárenských lokalitách Skupiny ČEZ na severu Čech. V Elektrárně Ledvice seděli oba sokoli na svém oblíbeném místě – na zábradlí schodiště chladicí věže, přesně proti budce. V případě elektráren Tušimice a Prunéřov oba páry kroužily kolem chladicích věží, přičemž prunéřovská samice se pak usadila přímo ve vchodu do budky, z něhož vykukovala ven. Rovněž sokolí budka na komínu Teplárny Trmice má již oba své „opeřené nájemce“.
Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video