Úvod   /   Zprávy   /   Vědí či nevědí?

Vědí či nevědí?

Redakce 2017-03-12 00:25:00

Ve čtvrtek 16. února jsme mohli sledovat v televizi tiskovku z jednání představitelů automobilového průmyslu u nás. Svolali kolokvium (oborovou rozpravu) k budoucímu vývoji automobilů. Poprvé byli na jednání také přizváni členové vlády. Premiér Sobotka se omezil pouze na zdůraznění významu automobilového průmyslu, který, jak řekl, vytváří v naší zemi vysoce kvalifikovaná a dobře placená místa a je tak tahounem naší ekonomiky.

Exministr Mládek stručně uvedl hlavní důvod tohoto jednání. Jde o to, že toto odvětví čekají velké technologické změny, které budou mít vliv na tisíce pracovních míst. Jde o elektromobily, kde se očekává během několika let prudký nárůst a tím i změny ve výrobě, protože řada součástek, které se pro současné automobily vyrábějí v mnoha závodech, nebude potřeba. A z tahouna ekonomiky se může stát velký problém. Vedení Škody uvádí, že v roce 2025 (což není až tak daleko) by čtvrtinu vyrobených automobilů měly tvořit elektromobily.
Jan Mládek řekl, že je potřeba věnovat finanční prostředky na rozvoj nových technologií, protože se neví, kde se budou vyrábět například lithiové baterie a že by bylo dobré, kdyby se vyráběly u nás, když lithium se má těžit v Krušných horách.
Překvapilo mě, že nepadlo ani slovo o tom, že existuje český vynález vědce Jana Procházky — a to superbaterie HE3DA. Nová baterie se nabije ani ne za hodinu, má poloviční váhu, při stejné velikosti šestkrát větší kapacitu, než současně používané, nevybuchuje, nehoří, výroba je osmkrát levnější. To skutečně poradci příslušného ministerstva nevědí, že v Praze v Letňanech běží menší linka, která vyrábí nové baterie především k testovacím účelům? Že do roka by měla vzniknout velkokapacitní továrna v Horní Suché u Havířova a že díky tomuto vynálezu se může Česko v oblasti baterií stát světovou velmocí? Podle vynálezce Jana Procházky najde totiž baterie využití nejen v autech, ale touto technologií je možno vyrábět 90 procent všech baterií.
Pokud toto příslušní pracovníci ministerstva nevědí, je to ostuda. Pokud to vědí a mlčí, vzbuzuje to obavy, kam asi půjdou finance na výzkum. Zejména když slyšíme, s jakou slávou oznamují, že se podařilo najít investora, který zajistí 1 600 pracovních míst v jižních Čechách. Je to firma Bosch a má vyrábět součástky pro řadu současných automobilek. Příliš to připomíná výstavbu haly v Hranicích na Moravě na výrobu obrazovek. Když se podařilo zlomit místní kadeřnici, která nechtěla svůj pozemek lacino prodat, hala se postavila a po roce výroba obrazovek skončila, protože se změnila technologie a o zastaralé výrobky nebyl zájem. Hala je, tuším, prázdná.
V automobilovém průmyslu je zaměstnáno kolem 150 tisíc pracovníků; a to asi stojí za pozornost a zajištění výroby u nás, zejména když si vláda neví rady s tím, jak zamezit velkému odlivu peněz do zahraničí nadnárodním vlastníkům společností. Emanuel Andrš, Vejprty

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video