Upoutávky na Region Podbořanska č. 10, který vychází ve čtvrtek 16. března 2017

Redakce 2017-03-15 11:08:00

  Do Drahonic se vrací věznice Drahonice, Lubenec (až) Věznice v Drahonicích obnoví svůj provoz. Rozhodla o tom Vězeňská služba ČR. Dost výrazně se ovšem změní její charakter: místo mužů totiž budou nyní v Drahonicích umístěny odsouzené ženy.    

Vítali občánky
Čtrnáct nových občánků přivítali v sobotu v obřadní síni podbořanské radnice. Pozváno bylo celkem 19 dětí, někteří rodiče se z vážných důvodů omluvili. Mezi letošními prvními občánky města Podbořan jsou i dvojčátka Jiřík a Martínek Santnerovi. Malou slavnost mile doprovodily děti z MŠ Žatecká, které také předaly maminkám květiny. Rodiče se podepsali do pamětní knihy města a převzali od Dagmar Pištěkové a Anny Bizoňové z komise péče o občany dárky pro miminka, jejichž součástí jsou už tradičně krásné ponožky, které upletly klientky Domova pro seniory v Podbořanech. Více snímků zde.

Žáci a učitelé Husovky plesali
Podbořany (až) Sál Národního domu v Podbořanech patřil uplynulý čtvrtek žákům a učitelům ZŠ Husova 276 – uskutečnil se tam již 9. žákovský ples, který zorganizovali žáci 8. A a 8. B pro všechny své spolužáky z 5. – 9. tříd, učitele, rodiče i přátele školy. Při úvodním předtančení žáků 8. tříd měli návštěvníci plesu možnost vidět polonézu a čardáš.

Kouzelný klíč v Petrohradě
Blíží se finále 12. ročníku literární soutěže Kouzelný klíč, do které se zapojují každý rok jak pacienti Psychiatrické léčebny Petrohrad, tak i její personál. Tentokrát se vyhlášení vítězů uskuteční v zámku Psychiatrické léčebny 30. března od 13:30 hodin, kam jsou všichni srdečně zváni.

Lubenecká malířka vystavuje ve Žluticích
Žlutice, Lubenec (až) V Galerii Žlutice se uskutečnila uplynulou středu vernisáž výstavy obrazů lubenecké výtvarnice Kristiny Folprechtové. K vidění jsou také jedinečná vitrážová díla a dílka, šperky. „Je to krásná výstava a krásný pohled. I proto, že se na tom krásnu podílejí všichni rodinní příslušníci rodiny Folprechtových – dcery Jitka s manželem Ríšou a Dana s rodinou. Vernisáž skvěle hudebně doprovodil na trubku další z rodiny paní Kristiny, vnuk Matěj Kanta,“ dělí se dojmy Jitka Ptáčková z Lubence, která si spolu s manželem Bohuslavem zahájení výstavy nenechala ujít.

Ministerstvo nepovolilo další průzkum
Praha, Lubenec (red) Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) nesmí pokračovat v hledání míst vytipovaných pro hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva. Rozhodlo o tom ministerstvo životního prostředí, protože žádost o prodloužení průzkumu nebyla doručena v dostatečném předstihu. Platforma proti hlubinnému úložišti, společenství obcí a spolků, kterým se plánovaná výstavba úložiště nelíbí, zastavení průzkumu vítá.

První předjarní pochod se blíží
Rok se s rokem sešel a je tu opět První předjarní pochod, na který zve 25. března KČT odbor Podbořany. Letos to bude předjubilejní 29. ročník. Start je v 9 hodin z nádraží v Žihli. Pro účastníky jsou připraveny dvě trasy – 12 a 20 kilometrů. „Od nádraží dojdeme na náves, kde se napojíme na zelenou turistickou, která nás zprvu povede po silnici až k Chvojkovskému mlýnu. Tam se zelená odklání vlevo do lesa a pokračujeme stále po zelené až do Ostrovce. Pak kolem rybníku Štikáč až na rozcestí s modrou značkou. Tam se trasy dělí: trasa 12 km pokračuje po zelené do Jesenice, trasa 20 km pokračuje od rozcestníku po modré, která je tu shodná s naučnou zelenou,” popisuje trasy Jana Hoťková, předsedkyně turistů. Další podrobnosti zájemci získají na tel. 724 505 631. (až)

Parta nadšenců mapuje památky
Podbořansko (až) Práce s historickými mapami, chození do okolí, hledání, fotografování a měření. To vše vyžaduje mapování drobných památek, které na podzim inicioval David Šebesta z okrašlovacího spolku Budíček.
„Jednu chvíli to vypadalo, že na to budu sám, ale nakonec se dala dohromady skupina skvělých lidí, kteří vyhledávají staré křížky, boží muka i třeba studánky na území celého Podbořanska,“ říká David Šebesta. Smyslem této dobrovolné práce je zjistit, zda tyto drobné artefakty v krajině ještě existují, a pokud ano, v jakém jsou stavu. „Naše představa je zanést ještě existující památky do společné publikace, upozornit na ně jejich vlastníky a v ideálním případě je postupně opravovat,“ dodává.

Jarní běh zámeckým parkem: lidé vzpomínají na ředitele závodu
Krásný Dvůr (až) Loňský 54. ročník Jarního běhu zámeckým parkem v Krásném Dvoře měl rekordní účast 242 běžců. Překoná tento rekord letošní 55. ročník? To se ukáže již za necelé tři týdny – v neděli 2. dubna, kdy se uskuteční 55. Jarní běh zámeckým parkem, jenž nese také název Memoriál Jaroslava Štůly. 18 kategorií v délkách od 163 do 6541 metrů, to jsou čísla tradičního běžeckého závodu.

 

Více informací a celé články najdete v zítřejším Regionu Podbořanska

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video