Meditační zahrada na jaře znovu ožije

Redakce 2017-03-16 10:28:00

Podbořany (ea) Přes zimu byla Meditační zahrada zavřená, ale už 1. dubna se otevře v obvyklých otevíracích hodinách. Letošní sezónu přivítají provozovatelé novým plotem. Plot vyrobila GSOŠ Podbořany na návrh bývalého ředitele Jiřího Bejčka. „Během jednoho pracovního víkendu se na zahradě zastavil pan Bejček, který byl nadšený z toho, jak se zahrada mění. Nabídnul nám spolupráci školy, kterou jsme nadšeně přijali,“ vysvětluje Edita Langpaulová, jedna z těch, která za otevřením zahrady stojí. „Svůj slib dodržel a skutečně se zasadil o to, aby škola v rámci výuky vyrobila část plotu, která byla v dezolátním stavu. My jsme dodali materiál, na který jsme získali finance z Fondu Logit. Po jeho náhlém odchodu jsme spolupráci „dotáhli“ s mistrem Michalem Źádným a zástupkyní Marcelou Koubovou. Těm, i všem, kteří plot vyráběli, moc děkujeme,“ dodává Edita Langpaulová.

Nejen plot, ale i nové stromy, zavlažovací systém a lavičky jsou letošními novinkami. Fond Logit loni poskytnul spolku OKAP Podbořany 20 000 Kč, díky kterým se zahrada zase o něco přiblížila původní vizi. Díky penězům si návštěvníci budou moci pochutnat na plodech moruše, časem i jedlých kaštanů a dalších ovocných stromů. Letos by měl vzniknout také bylinkový záhon. Kdo se o to vše bude starat? Rýsuje se pomoc z Úřadu práce Louny. Návštěvníky a možná i kolemjdoucí by mohlo překvapit, že zahrada snad bude mít svého správce, který bude takřka denně na zahradu dohlížet a starat se o ni.
Spolek OKAP Podbořany pracuje na tom, aby získal pracovní posilu, která bude placena z projektu Úřadu práce Louny. Jejím úkolem bude péče o trávník, založení nových záhonů s květinami a bylinkami, úklid chodníku a dohled na dobrý stav zahrady. A že to bude zapotřebí.
Už na Velikonoce se chystá vernisáž, na květen se připravuje Festival škol a volného času, v červnu proběhne tradiční Noc kostelů, dále letní promítání filmů, chystá se jarmark, oslava Dušiček a tak dál.
Provozující spolek OKAP není jediným, kdo akce na Meditační zahradě připravuje. Loni se připojila církev Bez hranic, která přišla s úžasným nápadem promítat filmy na zeď kostela a která také stála za vytvoře-ním slaměných postav během Adventu. Letos se do dění zapojil projekt MAP Vzdělávání ORP Podbořany, který zahradu využije pro festival a děti z GSOŠ se chystají na další landartové akce. Zahrada je i nadále otevřená všem, kteří by ji chtěli využít pro svoje aktivity.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video