Upoutávky na Žatecké noviny č. 15, které vycházejí v úterý 18. dubna 2017

Redakce 2017-04-17 08:42:00

Oceněná škola učí děti chránit přírodu Žatec (mch) Kraj ve spolupráci s Klubem ekologické výchovy ocenil žateckou Základní školu Petra Bezruče. Certifikát s titulem „Škola udržitelného rozvoje Ústeckého kraje“ převzala v konferenčním sále krajského úřadu z rukou náměstka Petra Šmída učitelka Jaroslava Kumstýřová. Titul „Škola udržitelného rozvoje Ústeckého kraje“ byl koncem března udělen na tři roky dvaceti čtyřem školám z celého kraje. Jednou z nich je také žatecká ZŠ Petra Bezruče. Jedná se o projekt environmentálních školských aktivit, jenž oceňuje nejen pokročilé, ale i začátečníky, kteří zatím nemají žádné nebo jen malé zkušenosti.    

Díky sestrám přišli za dětmi klauni
„Dobrá práce!“, mohly si spokojeně říct zdravotní sestry z dětského oddělení Nemocnice Žatec, o.p.s., když viděly nadšení svých malých svěřenců. Poslední březnové pondělí je totiž přišli pobavit a rozveselit zdravotní klauni – a zásluhu si na tom mohly připsat právě zdejší sestřičky.
Sestry z dětského oddělení žatecké Nemocnice se zapojily do soutěže 10 let KabiPac, v níž šlo o vytvoření nejoriginálnější fotografie s lahví KabiPac. Generální partner projektu Fresenius Kabi vylosoval ze všech přihlášených pět oddělení, které odměnil návštěvou zdravotních klaunů. Naposledy klauni zavítali právě do Žatce a děti i celý personál si veselý den na oddělení opravdu užili.

Koberce, stříkačky i mrtvá ovce
Žatec (mch) Přes osmdesát pytlů s odpadem naplnilo dvaadvacet dobrovolníků, kteří se sešli minulou sobotu před žateckou radnicí. Na jarní očistu vyrazili k Ohři, kde našli mimo běžného nepořádku třeba i mrtvou ovci.
V rámci akce Uklidíme Česko, která proběhla 8. dubna, se minulou sobotu ráno před žateckou radnicí sešlo 22 dobrovolníků, včetně pěti dětí. V plánu měli úklid lokality podél řeky Ohře, trasa vedla od sila (u STK) směrem na Trnovany. Tuto oblast vybrali svými hlasy návštěvníci výstavy Tvoříme z odpadu, která se od března do začátku dubna konala ve Staré papírně.

Škoda přesáhla třicet milionů korun
Neplatili za své zaměstnance daně a pojištění
Louny (caj) Z neodvádění daní, sociálního a zdravotní pojištění svých zaměstnanců stanuli před trestním senátem Okresního soudu v Lounech Radek Rybáček a Pavel Prázdný ze společnosti Heavy Machinery Services (dříve Legios). Podle obžaloby výše škody od listopadu 2012 do října 2013 přesáhla třicet milionů korun.
Radek Rybáček, předseda představenstva Heavy Machinery Services v letech 2009 – 2013, se snaží vzniklou škodu uhradit, soudu jeho advokát předložil platby, které pojišťovnám a úřadům již uhradil, soud nyní čeká na potvrzení všech položek.

Zapáchající rybník obtěžuje celý Radíčeves
Radíčeves (mch) Silně zapáchající rybník obtěžuje již několik let obyvatele obce Radíčeves. Mohou jen doufat, že jeho rekonstrukce proběhne již v letošním roce.
Během minulého týdne se na redakci Žateckých novin obrátil s prosbou o pomoc, při řešení stávající situace kolem rybníka, obyvatel Radíčevsi Ladislav Durkot. „Jakmile se oteplí, šíří se z vodní hladiny rybníka nesnesitelný zápach, chvíli po dešti je situace lepší. Ovšem v létě, jako bylo například to loňské, nebylo vůbec možné spát při otevřeném okně. Zápach se linul celou obcí. Dokonce nám i prádlo na šňůře načichlo tak, že jsme ho museli znovu vyprat. O nějakém posezení u rybníku, jako místa odpočinku, nemůže být kvůli zápachu ani řeč. Místo vyhovuje snad jen žabám, kterých je tu opravdu hodně a večer se odtud šíří jejich kvákání,“ popisuje problémy místních občanů L. Durkot a dodává: „Koupil jsem si zde byt s tím, že tu bude hluk od hlavní silnice, ten se dá vydržet. Ovšem pokud se nestane nic s rybníkem, uvažuji o tom, že se odstěhujeme.“

Úřední soboty využilo téměř tisíc obyvatel
Žatec (mch) Úřední soboty na žateckém městském úřadě se velmi osvědčily. Občané si na ně rychle zvykli a této možnosti již devět let využívají. Svědčí o tom i to, že na úřad v tyto dny zavítalo v uplynulém roce 926 obyvatel. Po zavedení sobot nejprve fungovaly všechny odbory úřadu, od roku 2011 jsou to však jen odbor správních činností a odbor dopravy, ostatní pak z důvodu malé vytíženosti pracovní soboty zrušily. Letos půjdou úředníci v sobotu do práce celkem jedenáctkrát.
V mimořádný úřední den si můžete na radnici vyřídit občanské průkazy a cestovní doklady, otevřeno má také pokladna, evidence obyvatel, matrika, podatelna i turistické informační centrum a samozřejmě registr řidičů a registr vozidel.

Bezděkov čeká rekonstrukce vodovodu
Bezděkov (mch) Rekonstrukce poruchového vodovodu v Bezděkově má začít v lokalitě ke hřišti nejpozději během tohoto týdne. Jedná se o plánovanou akci Severočeské vodárenské společnosti pro rok 2017.
Vodovodní řad, který byl v Bezděkově uveden do provozu v roce 1975, projde v nejbližších dnech rekonstrukcí. Jeho technický stavu je špatný a opakovaně poruchový, proto vodárenská rozhodla o jeho výměně. Stavba byla zahájena předáním staveniště 31. března a podle schváleného harmonogramu mají být práce dokončeny do 30. června.

Šikovné žatecké Včeličky
Žatec, Louny (caj, mch) Tři školky, které se představily na oblastní přehlídce Lounská Mateřinka, pojedou náš okres reprezentovat na celostátní přehlídku do Nymburka, mezi nimi i žatecká MŠ Alergo. Reprezentovat jí bude třída Včeliček, s kterými tanečně pohybové vystoupení s názvem V peřině, na motivy stejnojmenné muzikálové pohádky, připravily učitelky Bohumila Černá a Radka Uhlířová. „V přípravě vystoupení se střídáme, každý rok jiná třída, někdy i dvě. Letos vystupovaly v Lounech i děti ze třídy Srdíček s vystoupením s názvem Rebelové. Příprava vystoupení a práce na něm je pro nás potěšením a rodiče vnímají tuto naši aktivitu také pozitivně, dokonce se nemalou měrou podílejí. Letos pomáhali například s ušitím kostýmů. Do Nymburka nejedeme poprvé. Jako vždy se všichni velmi těšíme, včetně rodičů, kteří nás doprovodí,“ popisuje radost z vydařeného vystoupení ředitelka Alerga Šárka Jílková.

Vozovka je opět čistá
Žatec (mch) Na vysokou prašnost, případně bláto pokrývající vozovku po dešti v ulici Pražská si do redakce Žateckých novin přišlo stěžovat již několik obyvatel města.
Na městském úřadě nám na dotaz, který jsme jim ohledně znečištěného povrchu zaslali 12. dubna, sdělili, že se v rámci možností se zástupcem společnosti Ekostavby domluvili na průběžném udržování povrchu komunikace v čistém stavu. Vše také bude dále monitorovat městská policie. A skutečně, ve středu vyjelo na vozovku úklidové vozidlo Ekostaveb.

Zelené pivo jde uvařit i bez chemie
Žatec (mch) Zelené pivo, měli možnost ochutnat také návštěvníci žatecké restaurace U Orloje. Navařeno ho bylo oproti loňskému roku opět o něco více, přesně 10 a půl hektolitrů. Pro srovnání, před pěti lety, kdy bylo v nabídce vůbec poprvé, sládek navařil jen asi 300 litrů. První sud byl již tradičně naražený na zelený čtvrtek.
„Zájem o zelené pivo je veliký, doufáme, že nám do neděle vydrží,“ sdělil ředitel Chrámu chmele a piva Ondřej Baštýř a dodává: „Jedná se o dvanácti stupňové pivo, přičemž základ je podobný jako u našeho Chmelového ležáku, má jen trochu jiné složení chmele. Zelené barvy sládek dosáhl tak, že pivo obarvil předem připraveným výluhem z kopřiv a kaštanu. Vše je tedy čistě přírodní, bez použití chemického barviva.“ Jak je vidět, v Chrámu si na kvalitě piva dávají opravdu záležet, můžeme se tedy těšit i na ovocné speciály, které mají v plánu připravit pro osvěžení během letních měsíců.

Dva a půl tisíce lidí bez vody
Oprava vodovodu potrápí většinu obyvatel
Žatec (mch) Na přerušení dodávky vody v souvislosti s opravami, které v současnosti probíhají v ulicích Karla IV. a Nákladní, se musí připravit obyvatelé velké části Žatce. Odstávka vody, která je nezbytná pro napojení nového vodovodního řadu proběhne v úterý 25. dubna v čase mezi 8. – 17. hodinou a dotkne se téměř dva a půl tisíce obyvatel.
„Náhradní zásobování po dobu odstávky bude poskytnuto prostřednictvím 4 stacionárních a 2 mobilních cisteren. Firmy, školy a další zařízení budou o odstávce informováni prostřednictvím zaměstnanců naší společnosti. Všem obyvatelům se tímto omlouváme za případné komplikace a děkujeme za trpělivost,“ uvedla tisková mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Iveta Kardianová.

 

Více informací a celé články čtěte v tištěných Žateckých novinách 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video