Upoutávky na Region Podbořanska č. 15, který vychází ve čtvrtek 20. dubna 2017

Redakce 2017-04-19 09:13:00

Náruč květin a dort. Vojta poděkoval hodným lidem Podbořany (až) Příběh tříletého Vojtíka Solčanského z Podbořan i díky vám, milí čtenáři, pokračuje. V závěru března studenti podbořanského gymnázia a střední odborné školy uspořádali pro chlapečka, který se musí potýkat s těžkou nemocí, charitativní koncert. Pro dobrou věc hráli divadlo, recitovali, pozvali také hosty – vystoupili bubeníci z Buškovic, Modrá kost z Lubence, hudebník Josef Bašta. Díky nim a spoustě dalších obětavých lidí se pro rodinu Vojtíška vybralo 91 560 korun! „Dozvěděla jsem se o koncertu pro Vojtíška od vnuka Tomáška Sýkory z gymnázia. Vytiskla jsem pár pozvánek a vyvěsila na nástěnku v Domě s pečovatelskou službou v Podbořanech. Klienti – babičky a dědové – okamžitě začali přinášet finanční obnosy, a tak jsem musela zřídit pokladničku. Spolu s dopisem pro Vojtíka byl předán náš finanční dárek. V dopise jsem požádala Vojtu, aby nám zamával, až půjde s rodiči kolem. Včera nám přišel s oběma rodiči zamávat s obrovskou kyticí a obrovskou roládou. Byli jsme všichni nesmírně dojati tímto poděkováním,“ sdělila nám pár dní po koncertu pokračování tohoto příběhu vedoucí Pečovatelské služby Ivana Sýkorová. Klientům pak ihned vyřídila od Vojtíška pozdrav a předala květiny a i na roládě si všichni pochutnali.  

Modeláři zvou na druhý sraz
Lubenec (až) Druhý sraz modelářů pořádá již tuto sobotu lubenecký klub RC Military Model. Akce se uskuteční od 13 hodin v areálu Svazarmu (Chýšská ulice). Parkování pro návštěvníky je možné u obchodního domu Žába na křižovatce. K vidění budou rádiem řízené modely vojenské techniky včetně různých doplňků a staveb. „Přijďte si vyzkoušet různé modely, podívat se na zdatnost a šikovnost našich malých modelářů, podpořit jejich snahu. Začátek akce je v jednu hodinu odpoledne, vstup zdarma,“ zve za pořadatele Milan Urbánek.

Běžci z Podbořanska měli úspěch
Žatec, Podbořany (až) Přes čtyři sta běžců a běžkyň přilákal o sváteční velikonoční neděli do Žatce tradiční půlmaratón a Žatecká desítka. Půlmaraton startoval v 11 hodin zároveň jako mistrovství ČR veteránů (tedy běžců nad 35 let). Celkový čas vítěze byl 1:14:47 při celkové účasti 216 běžců.
Výborný čas si zaběhl Martin Parpel z Podbořan 1:38:06 na celkovém 61. místě. A trať půlmaratonu běžel také František Aschenbrenner z Kryr – čas 2:21:01 a celkové 201. místo.
Na desetikilometrovou trať Žatecké desítky, která startovala o 15 minut později, se vydalo celkem 204 běžců. Vítěz měl čas 36:02 min.
Skvělé výkony v tomto závodě podali jak již zkušení běžci z Podbořanska, tak i ti méně. Krásné 15. místo obsadil Jiří Hess z Podbořan s časem 40:21! Na 48. místě je Radek Bartoš (rodák z Vroutku) 45:56, 61. místo patří Lukáši Bizoňovi (Hlubany) 48:13, 136. místo Marta Rajkovová 55:31, 151. místo Petra Molnárová 57:40 a 153. místo Zdenka Hlavánová 57:41 min.
Během závodu foukal nepříjemný vítr a někteří i zmokli. Teplota okolo 10° C ovšem pro běžce byla ideální (až na ten vítr).

V aleji občánků přibyly stromky
Vroutek (až) Na Bílou sobotu se ve Vroutku sázely stromky nových občánků. Alej na konci Potoční ulice založil před dvěma lety spolek Budíček s pomocí nadace Via a nyní tam roste již přes pětašedesát nových lipek. Na snímku sázejí pro svoji dcerku stromek rodiče malé Nelinky Lakatošové Blahoutové. Celkem při jarním výsazu přibyly čtyři nové stromečky.

Pohádkové Velikonoce na zámku
První kulturní akcí letošní sezony v krásnodvorském zámku byly Pohádkové Velikonoce. Jarmark, výtvarné dílny, zábavné edukační programy, výstava háčkovaných panenek, divadelní i hudební představení, sokolník, věštírna, projížďky na konících z Chmelištné či v zámecké bryčce v parku – to vše nabídl zámek v Krásném Dvoře na Bílou sobotu 15. dubna. Na nádvoří všechny pokaždé krásně naladil hudební soubor Kůzle, který se zaměřuje na veselé písně pro děti a vtipné hry na různá témata. Nechyběly stánky mateřských center Jablíčko z Nepomyšle či Bertík z Kryr, které i letos nabízely různé velikonoční pekařské a cukrářské dobroty. Nejen děti, ale i dospělé zaujal koutek edukačních činností u velkého stolu, jako například vystřihování a skládání kostek s obrázky staveb, které patří do areálu zámku a parku, hraní na netradiční hudební nástroje a vyluzování nejrůznějších zvuků přírody.

Sbírka nad očekávání
Blšany (až) Sbírka plyšáků pro děti v nouzi dopadla nad očekávání pořadatelů. Vyhlásil ji osadní výbor Blšany a lidé mohli plyšové hračky nosit do konce března.
„Stále dostáváme informace, že nám na městském úřadě v Blšanech i v měsíci dubnu nechají plyšáky. Všem moc děkujeme. Dosud jsme vybrali cca pět velkých pytlů plyšáků, ale počítat je nebudeme. Předání má proběhnout v závěru dubna,“ sdělila předsedkyně osadního výboru Blšany Jaroslava Čermáková.

Vlaky staví ve Vroutku. Bude zastávka blíž?
Podbořansko (až) Na železniční trať mezi Plzní, Žatcem a Mostem již čtyři měsíce jezdí rychlíky nového soukromého dopravce GW Train Regio. České dráhy ale z této trati nezmizely úplně. Na základě objednávky Ústeckého a Plzeňského kraje zajišťují mezi Mostem a Plzní dva páry rychlíků.
Zeleno oranžové rychlíky nového dopravce jsou stejně jako soupravy Českých drah složené ze dvou motorových jednotek, nový dopravce v nich má wifi připojení na internet nebo také zásuvky s elektrickou energií. Na rozdíl od Českých drah lze v nich například uhradit jízdenku platební kartou.
V jízdním řádu je zachováno přibližně stejné množství spojů jako loni, podobné jsou i časy odjezdů. Rychlíky na Podbořansku zastavují v Podbořanech, Kryrech a Blatně, znovu také ve Vroutku, kde staví denně osm párů vlaků. Celkem tři páry osobních vlaků provozují ČD a pět párů společnost GW Train. Železniční zastávka Vroutek je prozatím na původním místě. V budoucnu se plánuje nová výstavba vlakového nástupiště blíže k centru města. V současné době je vše v rovině jednání, po nichž bude následovat příprava projektové dokumentace.

Kniha v Bertíku, autorka chystá výstavu v Praze
Čarozemě aneb Čarodějnicí proti své vůli – novou knížku Kristiny Folprechtové z Lubence si můžete pořídit mj. v rodinném centru Bertík v Kryrech. Křest knihy proběhl v březnu v galerii Žlutice, kde do konce dubna je k vidění výstava obrazů K. Folprechtové. Ve čtvrtek 4. května se s novou knihou lubenecké umělkyně budou moci seznámit zájemci na vernisáži výstavy obrazů Kristiny Folprechtové Z ateliéru U tří oříšků v Galerii Pražské energetiky v Praze, kde proběhne druhý křest knihy. Na vernisáži zahraje lubenecká kapela Modrá kost. Kromě krásných obrazů budete moci shlédnout i impozantní vitráž Jitky a Richarda Kantových, která reprezentovala náš stát a Ústecký kraj na Expo 2015 v Miláně.

Mše u kostela
Soběchleby (až) Spolek Přátelé Soběchleb postupně pracuje na záchraně kostela sv. Jiří, již v sobotu zve na oslavu svátku sv. Jiří.
Na konci února musel být podepřen strop kostela, který byl značně zatížen vrstvou mokrého holubího trusu. „Kdo loni navštívil některou z našich akcí, využil tak zřejmě na dlouhou dobu poslední možnost vidět kostel bez trámů a lešení. Investici zajistila farnost Liběšice. Bezprostředně po zajištění stropu se začalo s vyklízením holubího trusu z podkroví,“ říká Dáša Břehovská ze spolku.
Koncem března také bylo vykáceno několik stromů v blízkosti kostela. „Stromům, rostoucím příliš blízko od sebe, chyběl prostor ke zdárnému růstu, navíc stavbu ohrožovaly a stínily. Na kostel se nám tak po letech naskytl zcela nový pohled. Akce proběhla se souhlasem komise životního prostředí. Za-jistila ji rovněž Farnost Liběšice, která je majitelem pozemku, a náleželo jí tedy i získané dřevo,“ dodala D. Břehovská.

Budíček opět tvořil, chystá dětský koutek
Vroutek (až) Také letos pozval okrašlovací spolek Budíček na Bílou sobotu na velikonoční tvoření u vrouteckého kostela sv. Jana Křtitele. Zhruba tři desítky dětí a dospělých si vyzkoušely pletení pomlázky, které je učil David Šebesta, vybarvování obrázků či různé techniky malování vajíček s pomocí Hany Chržové. Pro zahřátí byl nachystaný čaj a společné opékání.
Přes léto také vznikne v kostele dětský koutek. „Počítáme zatím s menším stolem a židličkami, které využijí ti nejmenší. Rádi bychom, aby návštěva našich akcí byla zajímavá pro celé rodiny, a je jasné, že malé děti koncert nebo mše tolik nebaví,” vysvětluje David Šebesta, který také vyzývá místní k darování nepotřebných hraček.

V rybníce žijí i raci
Vroutek (jk) První dubnovou sobotu proběhl ve Vroutku výlov Máslového rybníka, který se nachází ve středu městečka. Většina lidí mu říká Runťák. Letos na vroutecké rybáře při výlovu čekalo překvapení, v rybníce se po letech opět objevili raci říční, kteří jsou indikátorem čistoty vodních toků. Je to důkaz čistoty vody v přírodě. Také škeble rybničná se v rybníce ukázala. Při výlovu nechyběla pestrost ryb. Vyloven byl kapr obecný, také mřenka mramorovaná, v rybníce plaval i hrouzek obecný, candát obecný, cejn veliký, dále amur bílý, plotice obecná, další ryby jako jsou perlín ostrobřitý nebo střevlička východní a okoun říční. Jeden exemplář jesetera rybáři vhodili zpět do rybníku, kde bydlí již sedmým rokem. Na rybníce máte možnost vidět listy krále vod, jak se leknínu přezdívá. Další sobotu pak proběhl výlov Horního rybníku pod hřištěm.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video