Upoutávky na Žatecké noviny č. 16, které vycházejí ve středu 25. dubna 2017

Redakce 2017-04-24 12:32:00

  V Klášterní zahradě se bavili všichni Žatec (mch, ic) Více něž miliarda lidí ve 193 zemí z celého světa od roku 1990 slaví 22. dubna Den země. Město Žatec ve spolupráci s dalšími spřátelenými organizacemi při této příležitosti uspořádalo 20. dubna v Klášterní zahradě pestrý program nejen s ekologickou tématikou pro děti z Mateřských škol a v doprovodu senátorky a starostky Zdeňky Hamousové na akci zavítal také ministr životního prostředí Richard Brabec, který se zapojil do hodnocení soutěže žateckých mateřských škol ve které  děti vyráběly z odpadů, jako jsou plastové lahve, víčka nebo krabičky různé výrobky, jež odpovídaly názvu soutěže „Co se děje v trávě“.  Zaujala ho zejména díla, která upozorňovala na psí exkrementy, jež obtěžují řadu lidí, nebo klíště, které hrozí lidem při návštěvě lesa. Ovšem pochválil všechny dětské výtvory. „Jsou to krásná dílka. Musím zavzpomínat na svá dětská léta a také s hořkostí konstatovat, že něco tak hezkého bych nikdy nevyrobil,“ prohlásil ministr.    

Ministr přijel za starosty
Žatec (mch) O způsobech jako udržet vodu v krajině přijel se zástupci obcí do Žatce debatovat ministr životního prostředí Richard Brabec.
Na akci, která se pořádala minulý čtvrtek 20. dubna v restauraci U Orloje, se sešlo osmnáct starostů z Žatecka a Lounska, kterým ministr popisoval novinky, a také se s nimi bavil o způsobech, jak udržet vodu v krajině, což považuje obecně za největší problém budoucnosti. „Poslední rok objíždím republiku a připadám si trochu jako obchodník s vodou. Oblast Žatecka a Lounska je oblast suchá, my jsme připravili na ministerstvu životního prostředí celou řadu programů, jak udržet vodu v krajině. Jak pomoci starostům zajistit nové zdroje pitné vody, popřípadě zajímavé věci typu domácích čistíren odpadních vod,“ řekl ministr Brabec.

Nezaměstnanost v okrese klesla
Okres Louny (lus) V okrese Louny během uplynulého měsíce výrazněji klesla nezaměstnanost. Zatímco v závěru února byl podíl nezaměstnaných osob 7,1 procenta, na konci března to bylo 6,8 procenta. Úřad práce evidoval na Lounsku, Žatecku a Podbořansku 4319 lidí bez zaměstnání, což je nejméně za několik posledních let.
Bez práce je více žen – 2 210. Poklesu nezaměstnanosti přeje obecně růst české ekonomiky a jarní zahájení prací ve stavebnictví a zemědělství. V celém Ústeckém kraji práci nemá 42 556 lidí. Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období. Jarní počasí přispívá rozjezdu sezonních prací.

Školáci šli poprvé k jednotným zkouškám
Žatec (mch) Přijímací zkoušky na střední školy, tentokrát poprvé jednotné pro všechny školy, absolvovali v státem stanovených termínech žáci pátých a devátých tříd základních škol z celé České republiky.
V minulých dvou týdnech čekaly na deváťáky a páťáky přijímačky na střední školy a víceletá gymnázia. Poprvé měli všichni stejné zadání, jeden test byl z českého jazyka a literatury, druhý z matematiky. Podat přihlášky si žáci mohli až na dvě různé školy. Zda je to výhodou ukáže teprve čas. Minimální hranice úspěšnosti nebyla centrálně stanovena a školy si kritéria pro přijetí určovaly samy.

Studenti uspěli s odbornými pracemi
Žatec (mch) Studenti Obchodní akademie a Střední odborné školy zemědělské a ekologické v Žatci, prezentovali své odborné práce v krajském kole 39. ročníku Středoškolské odborné činnosti, kde obsadili přední příčky a školy na ně můžou být po právu hrdé.
„Tato středoškolská odborná činnost je dobrovolnou zájmovou činností žáků všech typů středních škol. Studenti si vybírají témata v různých oborech. Obory nabízejí například témata z matematiky, statistiky, fyziky, chemie, biologie, historie, zemědělství, potravinářství a z mnoha dalších oborů,“ přibližuje jedna z pedagožek školy Pavlína Bielíková.

Nexen získal stavení povolení
Žatecko (mch) Korejský výrobce pneumatik Nexen Tire konečně získal stavební povolení. Do stavby výrobní linky v průmyslové zóně Triangle, která bude zabírat plochu 35 hektarů se firma v první fázi rozhodla investovat až 22 miliard korun.
Výběr lokality pro výstavbu první továrny mimo asijský kontinent byl náročný a provázela ho dlouhá série jednání, které odstartovaly na podzim roku 2012 a trvaly bezmála dva roky. V polovině roku 2014 bylo rozhodnuto, že továrna na pneumatiky bude vybudována v České republice. „Stavební povolení nabylo právní moci ke dni 30. března 2017 a stavba tedy bude zahájena po vyřízení nezbytných formalit v následujících týdnech. Spuštění výroby plánujeme v druhé polovině roku 2018,“ uvádí mluvčí firmy Jan Piskáček. Generálním dodavatelem stavby továrny bude společnost Samsung Engineering. Jednání o rozsahu služeb, zatím stále probíhají a výsledná výše dodávky by neměla přesáhnout 4 miliardy korun.

Pomník připomíná oběti náletu na Západní nádraží
Žatec (mch) Zásluhou manželů Saidlových byl u žateckého Západního nádraží vybudovaný pomník, který nese nápis „Věnováno obětem náletu 16. 4. 1945“. Jeho slavnostní odhalení se uskutečnilo v neděli 16. dubna za přítomnosti místostarostky Jany Novákové, Stanislavy a Františka Sadilových a pamětníka Františka Schrödla, který nálet zažil jako malý ani ne šestiletý hoch. Vznik pietního místa podpořilo i Město Žatec, které uhradilo pamětní desku a nápis, a také České dráhy, které vlastní pozemek u nádraží, kde pomník stojí.

 

Díry na silnici opraví v květnu
Žatec (mch) Několik poměrně velikých děr zůstalo po odstranění zpomalovacího prahu v ulici Svatováclavská. Zpomalovací práh byl odstraněn u přechodu k poště v Podměstí téměř před půl rokem a stále se nic neděje, díry tak dál působí řidičům problémy. Snad se ale brzy dočkají opravy.
„Zpomalovací práh byl odstraněn z důvodu poškození na podzim loňského roku. Po odstranění zpomalovacího pásu se ukázalo, že pod ním vznikly výtluky a nebylo možné zpět zpomalovací práh nainstalovat. Vzhledem ke klimatickým podmínkám nebylo možné díry opravit, tudíž se opraví v rámci I. etapa výtluků. Následně bude zpomalovací práh nainstalován zpět. Předpoklad je květen,“ uvedla na náš dotaz vedoucí odboru rozvoje a majetku města Kateřina Mazánková.

 

Špatně vytříděný odpad i zapálené kontejnery
Žatec (mch) Ještě stále se najde spousta občanů, kteří nevědí, jak správně nakládat s odpadem ze své domácnosti. Často si pak stěžují, že jejich nádoba na odpadky nebyla vyvezena. Případně, že je zkontaktovali strážníci městské policie a sdělili jim, že zakládají černou skládku.
„Spousta lidí zaspí, a pak volá, že jsme jim nevyvezli popelnici. Na to ale máme svůj systém. Každý vůz má kromě své GPS také kameru za čelním sklem, kterou snímá celé okolí. Data uchováváme celý jeden měsíc. Můžeme si tedy zpětně vyhledat, zda popelnice byla v daný čas venku před domem či nikoli a díky čidlu na vyklápěči i jestli byla do vozu vysypaná. Pokud je stížnost oprávněná, snažíme se zajistit v nejbližším možném termínu nápravu,“ popisuje celý postup Roman Městecký, ekolog a obchodní zástupce firmy Marius Pedersen, která má svoz v Žatci na starosti. „Spousta občanů je zvyklá na určitý čas, kdy většinou přijedeme a pokud se tam náš vůz neobjeví, volají, že jsme na ně zapomněli. Chtěl bych všechny požádat o trpělivost, někdy prostě dopravní situace nebo počasí celý svoz zkomplikuje,“ dodává R. Městecký.

Novinka v muzeu
Expozice chmelových brigád
Žatec (mch) Chmelařské muzeum zahájilo svou dvacátou sezónu a navíc pro návštěvníky připravilo zcela novou expozici. Není tedy divu, že se rok od roku jeho návštěvnost neustále zvyšuje. Jen za loňský rok přišlo na prohlídku zhruba o pět set lidí víc než v roce 2015.
Pokud se rozhodnete zajít na prohlídku do Chmelařského muzea hned v prvním patře vás jistě upoutá novinka, a to asi 180 centimetrů dlouhá kořenová soustava chmele. Je to ukázka toho, jak chmel pracuje, aby dosáhl na podzemní vodu. Chmelová rostlina má životnost 20–50 let podle toho kde se nachází a jaké má podmínky k růstu. Tato pochází z Úštěcké chmelové oblasti, kde se jeden z chmelařů rozhodl zrušit chmelnici.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video