Upoutávky na Žatecké noviny č. 17, které vycházejí v úterý 2. května 2017

Redakce 2017-05-02 08:05:00

  Archeologové zkoumají úsek budoucí dálnice u Postoloprt Postoloprty (lus) Loni v září začala stavba dalšího úseku dálnice D7. Jedná se o zkapacitnění úseku Postoloprty – Bitozeves, která má zpoždění již šest let. Tento úsek je jedním ze souboru staveb dálnice v Ústeckém kraji, který tvoří spojení Prahy se severními Čechami a dále se Saskem. V současné době se na rozšíření D7 provádí skrývka ornice, mimo úseky, kde byly zjištěny archeologické nálezy. „Na základě této skutečnosti jsou od 18. října loňského roku ve dvou úsecích stavby zastaveny práce až do doby dokončení archeologického průzkumu,“ uvedl Jan Studecký, tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic. Archeologický průzkum v tomto místě probíhá od listopadu loňského roku.    

Cestování do Prahy zpomalují dvě opravy komunikace
Lounsko (lus) Dvě velké opravy v minulých dnech začaly na budoucí dálnici D7. Řidičům se tak komplikuje cesta do hlavního města, někteří trpělivě čekají v kolonách, jiní volí cestu jinou. Rekonstrukce začala v úseku nedaleko pražského letiště, kde se provádí frézování vozovky, odvodnění, následně se bude pokládat nový povrch. Hotovo má být v půlce května. Ač je komunikace vcelku nová, na řadě míst jsou již opravy nutné. Silnice dlouhodobě nestačí náporu aut a kamionů mířících do Prahy či na opačnou stranu do Chomutova a Německa. Je značně přetížená.
Nejméně do konce června se do Prahy rychleji cestovat nebude. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) mezi Prahou a Knovízem začíná rekonstruovat dvoukilometrový úsek a křižovatku u Kněževsi.

Další rozkopaná ulice
Žatec (mch) Výměna části vodovodního potrubí, které je v technicky nevyhovujícím stavu, začne již během tohoto týdne v Nezvalově ulici.
Vodovodní řad v Nezvalově ulici byl uveden do provozu v roce 1982, nyní je v nevyhovujícím technickém stavu a poruchový, proto Severočeská vodárenská společnost rozhodla o jeho výměně. Stávající vodovod je z polyetylénu a litiny o vnitřním průměru 100 mm. Nově bude použito potrubí z tvárné litiny o vnitřním průměru 80 mm výměna se týká úseku o délce 228 metrů.

Jarní tvoření v Sedmikrásce
Žatec (sed) Velmi oblíbené tvoření v rodinném centru Sedmikráska pro děti s rodiči nebo jen pro maminky samotné. Proběhlo během dvou dnů v první polovině dubna.
V pondělí 10. dubna odpoledne si v prostorách centra vyrobily krásné ozdoby maminky s dětmi. Tvoření je pro děti nejen zábava, rozvíjí při něm jemnou motoriku, učí soustředit se na jednu činnost a podporuje fantazii. To je pro ně velmi důležité. Příjemné odpoledne vedla Monika Henlínová, kterou děti znají z mnoha jiných kroužků.

Na exekucích dluží deset tisíc lidí tři miliardy
V okrese čelí exekuci čtrnáct procent obyvatel nad patnáct let, nařízeno je 53 tisící exekucí
Okres Louny (lus) Více než tři miliardy. To je částka, kterou dluží obyvatelé okresu Louny na exekucích. Dluh má deset tisíc lidí, což je bezmála čtrnáct procent obyvatel okresu ve věku nad patnáct let. Počet nařízených exekucí je neuvěřitelných 53 425. Průměrně tak lidé vystaveni exekuci dluží šedesát tisíc korun. Dostat se do exekuce bohužel není zas tak těžké, stačí pár nezaplacených splátek či pravidelných poplatků a exekuce je na světě. „Před rokem jsem neměl dost finančních prostředků, aby mi z účtu odcházely platby na zdravotní pojišťovnu. Upomínkám jsem nevěnoval moc velkou pozornost, peníze jsem beztak navíc neměl. No a rok se s rokem sešel a jednoho dne mi následující den po přijaté platně na můj účet nešlo platit kartou pro nedostatečný zůstatek, ten byl nula,“ podělil se o své zkušenosti Radek z Loun. Pojišťovna celý jeho dluh zadala exekutorovi, který zastavil účet do doby, než na něm byla potřebná částka na splátku dluhu plus výdaje na exekutora. „Ze dne na den jsem neměl ani korunu, z účtu neodcházely pravidelné platby, takže se mi navyšovaly další nedoplatky,“ dodal Radek, který dlužil „pouhých“ 27 tisíc.

Jarní pochod přilákal téměř dvě stovky Žatečanů
Žatec (pr) Velký zájem o tradiční Jarní pochod potěšil všechny učitelky z mateřské školy U Jezu, které ho již osmnáct let pro děti pořádají.
Že obliba akce je opravdu veliká, potvrzuje i počet přihlášených účastníků, který se letos vyšplhal přes dvě stovky. Nakonec jich sice v sobotu 22. dubna dorazilo asi o třicet méně, ale to vůbec nevadilo i tak byla účast hojná.

Studenti potěšili seniory
Žatec (mch) O oživení zeleně v žateckém Domově pro seniory se postaralo osm studentů čtvrtého ročníku Střední zemědělské školy pod odborným vedením ředitelky školy Evy Klímové.

Lidé se málo zajímají o kvalitu potravin
Žatec (mch) Jaké jsou nejnovější trendy ve školním a veřejném stravování, se mohli dozvědět návštěvníci semináře a workshopu, který se konal na Středním odborném učilišti a Střední odborné škole SČMSD v Žatci. Pro několik desítek účastníků, kterými byli převážně lidé z oboru veřejného nebo školního stravování a také studenti školy, byl uspořádán opravdu pestrý program. Po přivítání, na kterém samozřejmě nesmělo chybět občerstvení, následoval blok čtyř přednášek, workshop a samozřejmě nechyběla ani exkurze do pivovaru a kuchyně.
Celý den byl zaměřený na podporu regionálních, bio a sezonních potravin.  V České republice je jedna z největších sítí veřejného stravování na světě, ovšem leckdy svou kvalitou za západními zeměmi pokulhává. I když se kvalita stravování v jídelnách během posledních let výrazně zlepšila, stále lze její úroveň zvyšovat. Jak na to, nejen lidem z oboru, radili dva pánové se stejným jménem Jan Moudrý ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity a také ředitel odboru enviromentálního a ekologického zemědělství na Ministerstvu zemědělství Jan Gallas, nechyběla ani Anna Packová z Centra podpory veřejného zdraví při brněnském Státním zdravotním ústavu.

Audit v teplárenské se zatím konat nebude
Žatec (mch) Výběrové řízení na firmu, která měla provést forenzní audit ve společnosti Žatecká teplárenská, bylo na posledním jednání rady města zrušeno.
Audit měla podle výsledků výběrového řízení a rozhodnutí rady z 3. dubna provést firma BDO Audit. Již od samého začátku se však ozývaly hlasy, že za 35 dní kontrolu takového rozsahu nelze provést a rozhodnutí prošlo jen těsnou většinou. Nyní rada své usnesení revokovala, výběrové řízení zrušila a rozhodla se vyhlásit nové. Forenzní audit má prověřit hospodaření společnosti v letech 2013–2016.

Zastávka Kovářská zrušena
Žatec (mch) Zrušit zastávku městské hromadné autobusové dopravy v Kovářské ulici se rozhodli radní na svém posledním dubnovém zasedání.
Zastávku v Kovářské ulici, která je Žatečany využívána jen sporadicky, autobusy vynechávají od pondělí 1. května. Vedoucí odboru dopravy Jiří Dobruský rozhodnutí zdůvodnil následovně: „Tato zastávka nebyla využívána, autobus na zastávku za měsíc zajede zhruba 1 300krát, přičemž tam nastoupí pouhých dvacet pět cestujících. Vyřazením zastávky bude moci autobus jezdit zase pouze ulicí Obránců míru a nebude muset jezdit ulicí Nákladní a Volyňských Čechů podél pošty.“

Pomáhají zdravotníkům
Strážníci zachraňují životy
Městská policie Žatec, pokud je o to požádána, asistuje rychlé záchranné službě. Ne jinak tomu bylo 21. dubna krátce před osmou hodinou večer v ulici U Jezu, kam byli strážníci přivolání, aby pomohli s ošetřováním pacienta.
Více nám sdělil ředitel městské policie Miroslav Solar: „Výjezdové služební vozidlo městské policie je vybaveno automatickým externím defibrilátorem a díky tomu je naše policie zapojena do projektu s názvem First Responder zdravotnické záchranné služby (ZZS) Ústeckého kraje. Z provozního hlediska jde o nadstavbu záchranného systému při podezření na zástavu oběhu. Ze strany ZZS jde o žádost, zda je hlídka městské policie volná a zda může vyjet.

Strážníci ve službě popíjeli v herně
Výpověď je platná, rozhodl soud
Žatec (mch) Přes patnáct tisíc korun musí zaplatit bývalý strážník žatecké městské policie Gustav Seifert tehdejšímu řediteli Zdeňku Kubiskovi. Jde o úhradu nákladů soudního řízení. Seifert se žalobou dožadoval toho, že výpověď, kterou mu Kubiska v roce 2013 udělil, je neplatná. Lounský soud v minulých dnech rozhodl v Kubiskův prospěch a Seifertovu žalobu zamítl.
Jedná se o kauzu ze srpna 2013, kdy byli strážníci Gustav Seifert a Petr Kříž přistiženi v jedné žatecké herně, která byla mimo trasu hlídky. Návštěvníci herny si tehdy opakovaně stěžovali vedení města, že strážníci hernu navštěvují během jejich pracovní doby, pijí zde alkohol a hrají automaty. Oběma strážníkům pak bylo doporučeno rozvázání pracovního poměru dohodou. P. Kříž tak učinil, ale Gustav Seifert ne. Výpověď G. Seifertovi dal tedy ředitel Z. Kubiska a to 7. října 2013, přičemž pracovní poměr měl skončit 31. prosince téhož roku.

 

Více informací a celé články najdete v tištěném vydání Žateckých novin

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video