Upoutávky na Žatecké noviny č. 18, které vycházejí v úterý 9. května 2017

Redakce 2017-05-08 11:27:00

Další dopravní komplikace Opravy potrvají do konce roku Žatec (mch) Nemalé dopravní komplikace způsobí řidičům rekonstrukce nevyhovujících úseků kanalizace a vodovodu v ulicích Studentská a Volyňských Čechů. Stavba, jejímž investorem je Severočeská vodárenská společnost, by měla být zahájena již tento týden a potrvá až do 15. prosince. Práce začnou nejprve ve Studentské ulici, ze které se pak přesunou do ulice Volyňských Čechů. Tam začnou u kruhového objezdu a povedou až po křižovatku s Mládežnickou ulicí. „Při uzavírce ulice Studentská se bude jezdit objízdnou trasou přes ulici Svatopluka Čecha, povrchy komunikací musí být v této ulici již kompletně opraveny. Ohledně ulice Volyňských Čechů ještě nemáme konečnou verzi dopravních opatření,“ sdělil nám na dotaz, jak opravy ovlivní dopravu ve městě, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Jiří Dobruský.

Veteráni zpestřili dopravu
Čeradice (mch) Akce pořádané chomutovským Veteran car clubem se zúčastnilo okolo sto padesáti vozidel z minulého století. Jednalo se převážně o automobily a motocykly, nechybělo však ani několik traktorů. V rámci srazu pro ně byla přichystána trasa o šesti stanovištích, na kterých řidiči plnili různé úkoly. Jedno z nich bylo i v obci Čeradice.

Řidič autobusu dostal podmínku
Louny (caj) S podmínkou odešel od Okresního soudu v Lounech Bohumil Vimer (64), řidič autobusu, který vloni havaroval u Panenského Týnce. Soud mu zároveň uložil s trestu 2,5letému podmínečnému trestu i zákaz řízení po dobu zkušební doby, kterou vypočítal na tři roky.
V osudný den 9. března měli školáci z Vejprt naplánovanou a předem domluvenou návštěvu na Pražském hradě. „Vyjížděli jsme za krásného slunného počasí, ale už u Chomutova padala mlha, u Cítolib jsem zkoušet brzdit a vše bylo v pořádku. S takovou náhlou změnou počasí jsem se ještě nesetkal. Šlápnul jsem na brzdu a už jsme se klouzali, přidal jsem plyn, abych směr srovnal, znovu sešlápl plyn, ale to už autobus šel do smyku. Jsem si vědom, že jsem překročil povolenou rychlost, na vině jsou ale i silničáři, kdyby byla silnice posolená, nic by se nestalo,“ popisoval před soudem řidič autobusu. Státní zástupce ho vinil z toho, že nerespektoval značky o omezení rychlosti, jel 98 kilometrů v hodině, dostal smyk a autobus se následně převrátil na bok. Zraněno bylo přes třicet dětí z čtvrté a páté třídy, tři učitelky i sám řidič autobusu. Tři zranění z toho byla těžká, jedna dívka byla ponechána několik dní v umělém spánku, s největší pravděpodobností se u ní dají očekávat trvalé následky.
Již znalec z oboru dopravy jasně u soudu uvedl, že příčinou dopravní nehody byla vysoká rychlost. „Pokud by jel podle předpisů, k nehodě by nedošlo,“ vypověděl.

Nechtěného mazlíčka do útulku přinést nemůžete
Jimlín (mch) Pokud uvažujete o pořízení čtyřnohého mazlíčka, zkuste se podívat do útulku v Jimlíně. Na svého pána tam čeká spousta psů i koček. Útulek byl založen před dvanácti lety a ročně tam najde trvalé, nebo v lepším případě jen dočasné, bydliště okolo čtyř set nalezenců. V posledních letech jejich počet mírně klesá, provozovatel útulku David Kubalík to přičítá většímu počtu očipovaných jedinců.

Děti byly nadšené
mohly si pohladit zvířata
Žatec (mch) Projet se na poníkovy, pohladit si psa anebo užovku a dozvědět se přitom spoustu zajímavostí, to vše a spoustu dalšího mohly děti z mateřských a prvních stupňů základních škol zažít na zemědělské škole, která pro ně za přispění města Žatec pořádala Den země.
Tradiční akci pořádanou na pozemcích okolo školy si děti užívaly. „Mohli jsme si pohladit různá zvířátka v Zoo koutku, viděli jsme krásné koníky a líbil se mi i výcvik psů,“ říká nadšeně Monča Kolářová ze třetí třídy liběšické základní školy. Se svými spolužáky postupně prošla všechna stanoviště rozesetá po celém venkovním areálu. Na každém z nich se děti od studentů dozvěděly různé zajímavosti. Například jaké je vhodné krmení pro psy a co jim rozhodně neprospěje, proč jsou včely velmi užitečné, proč mají žihadla a že jejich jed je léčivý. Poznávaly nejrůznější živočichy, naučily se něco o stavbě lidské kostry, ale i o pěstování chmele a jak se vyrábí pivo.

Čarodějnice hasičům práci nepřidělaly
Lounsko (mch) Zapalování ohňů a pálení čarodějnic tradičně spadá na poslední dubnovou noc. V souvislosti s tímto zvykem přibývá hasičům v rámci celé republiky práce. Ani letos tomu nebylo jinak.
„Během celého dne vyjížděli hasiči k jednaosmdesáti požárům, přičemž dlouhodobý denní průměr je padesát jedna. Požáry způsobily škodu za více než pět miliónů korun a čtyři lidé při nich byli zraněni. Od půlnoci 30. dubna do sedmé hodiny ranní 1. května, počet výjezdů k požárům vzrostl o dalších 12 případů. Ve srovnání s předchozím rokem však byla letošní čarodějnická noc pro zasahující hasiče klidnější, a to zejména díky chladnějšímu počasí a vydatným dešťovým srážkám v uplynulých dnech. Nejčastěji hasiči vyjížděli k menším požárům lesních a travních porostů, hořely také popelnice a kontejnery na odpad. Nejčastější příčinou bývá lidská nedbalost,“ srovnává statistiky Nicole Zaoralová tisková mluvčí generálního ředitelství HZS ČR.

Veselé vzpomínky a spousta přátel
Sraz po více než šedesáti letech se vydařil
Žatec (mch) Zemědělská škola přivítala své absolventy z let 1955 a 1956. Sraz, na který se všichni pokaždé těší, se opravdu vydařil. Ostatně jako každý rok. Mezi bývalými spolužáky vládla dobrá nálada a radost ze setkání, den jim zpestřil nejen harmonikář, ale i pivo z výzkumného ústavu a školou přichystané pohoštění.
„Absolventi dvouleté mistrovské školy se poslední dubnový pátek setkávají rok, co rok. Těší nás, že spousta z nich zůstala věrná svému oboru, najdete mezi nimi různé zemědělské techniky, předsedy JZD anebo vysokoškolské učitele. Mají spoustu vzpomínek, ať už na bývalé učitele nebo nácvik Spartakiády,“ popisuje bývalé studenty současná ředitelka žatecké střední zemědělské školy Eva Klímová.

Zápisy do školek
Pro předškoláky poprvé povinně
Žatec (mch) Zápisy do mateřských škol, ke kterým museli nově všichni předškoláci, proběhly v minulém týdnu také v žateckých mateřinkách.
„V naší mateřské škole jsme měli čtyřicet čtyři volných míst. I když je nyní pro děti, které do 31. srpna dosáhnou věku pěti let od 1. září povinné předškolní vzdělávání, nezaznamenali jsme při zápisech výrazné změny. Jako obvykle se s rodiči dostavily převážně mladší děti,“ sdělila nám na dotaz, jestli bylo nové nařízení u zápisů znát, Dana Pechová ředitelka mateřské školy U Jezu. Rodič se však může rozhodnout sám, zda chce umístit své dítě do mateřské školy. Další možností je individuální vzdělávání, kdy podá žádost o přijetí, ale v době zápisu písemně oznámí individuální vzdělávání dítěte. Svého potomka pak vzdělává doma sám bez pravidelné denní docházky do MŠ.

Stavění máje, soutěže
a hlavně pohoda v Radíčevsi
Radíčeves (mch) Stavění máje, vítání jara a hledání pokladu. Program plný zábavy na pondělní sváteční odpoledne nachystali již podruhé pro všechny, kdo měli chuť se přijít pobavit a posedět u táboráku manželé Marie a Petr Kunešovi z Radíčevse. „Všechno se mi moc líbilo, nejvíc honba za pokladem a Padre Pedro, který nám rozdával hodně bonbónů. Také se mi moc líbilo, že jsme si mohli sami nazdobit a postavit májku,“ libuje si spokojeně devítiletý Péťa, který si vše s partou kamarádů báječně užíval.
Na začátku celé prvomájové akce si hoši vyrobili mávátka a dívky věnečky z pampelišek. Za hlasitého pískání, rachocení řehtačkami, a i vydatného výskání prošli v průvodu obec, aby konečně vyhnali zimu a přišlo všemi vytoužené jaro. Poté se opět všichni sešli u kostela, kde na ně čekalo pestré pohoštění, a také opékání buřtů. Děti se těšily na stavění a zdobení máje, ale hlavně na soutěž, ve které plnily rozmanité úkoly, za které podle úspěšnosti dostali kameny. Odměnou jim bylo překvapení v podobě finále pevnosti Boyard, kdy jim Padre Pedro, po splnění jím určeného úkolu, vyměnil získané kameny za sladkosti.

Strážníci chytali zatoulaného vepře
Žatec (mch) Kromě několika toulavých psů, strážníci žatecké městské policie minulý týden odchytávali i jedno vietnamské prase. Ve středu v podvečer se na ně obrátil jeden obyvatel z Chomutovské ulice s žádostí o pomoc. Po zahradě mu pobíhalo cizí vietnamské prase. Hlídka pašíka odchytila, majitele se jí však zjistit nepodařilo.

Pivo, chmel a zábava
Žatec (mch) Průvod alegorických vozů, samohybů a pivních nadšenců, kteří oslavovali žatecké zelené zlato a samozřejmě i pivo prošel v sobotu odpoledne Žatcem. Jako vždy se sjeli fanoušci chmele z celého širokého okolí a na náměstí Prokopa Velkého chystali své vozy a řadili se do průvodu, který ve dvě hodiny vyrazil na náměstí Svobody, kde proběhlo tradiční požehnání letošní chmelové úrodě a symbolické naražení Májového ležáku.
V Žateckém pivovaru pak na návštěvníky čekala degustace 16 druhů piv uvařených v našem městě a také další ročník memoriálu Lojzy Lupulína, kde sedm čtyřčlenných soutěžních týmů poměřilo své schopnosti v chmelařsko-pivních dovednostech bájných Homolupulů.

 

Více informací a celé články najdete v tištěném vydání Žateckých novin

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video