JÍME CHUTNĚ A ZDRAVĚ: RECEPTY JARMILY HOKROVÉ - ZELNÝ SALÁT

Redakce 2017-06-07 08:16:00

Minulý týden jsem k receptu doporučila přidat zeleninový salát, aby jídlo obsahovalo více vlákniny. Ale nejen kvůli vláknině bychom měli jíst více zeleniny. Zelenina je zároveň zdrojem vitamínů a minerálů. Navíc podporuje trávení a umožní nám lépe využít ostatní živiny. Jenže v jídelníčcích lidí, kteří za mnou chodí pro radu, jak zdravě zhubnout, vidím zeleniny velice málo.

Jakou zeleninu ale jíst v zimě? Rajčata, okurky a papriky jsou v ochodech i v zimě, ale jejich chuť není zrovna nejlepší. Navíc je tato zelenina v zimě drahá. Vždyť ledový salát je dnes dražší než maso.  Jakou zeleninu tedy jíst? No takovou, kterou jsme jedli vždycky, i tehdy, když rajčata a okurky byly k dostání jen v létě. Pamatujete si, co to bylo? Přeci zelí a kořenová zelenina. A právě z ní si dnes připravíme skvělý zelný salát. Pokud máte doma kvalitní struhadlo, budete mít salát hotový za chviličku.
Zelný salát – na 2 porce budete potřebovat: bílé zelí, očištěné – 250 g, mrkev – 75 g, celer – 75 g, menší cibuli, majolku – malou lžičku, bílý jogurt 100 ml, sůl, pepř, citronovou šťávu, výběrovou šunku – 75 g, vejce a celozrnný chléb. Příprava: Zeleninu očistěte a nastrouhejte. Cibuli nakrájejte najemno. Pak si připravte zálivku z jogurtu a majolky. Té majolky dejte opravdu jen malou lžičku. Protože je tučná, tak to s jejím množstvím nepřehánějte. Do receptu ji doporučuji proto, že sníží kyselost jogurtu a přidá příjemnou sladko-kyselou chuť. Můžete ji ale nahradit i lžičkou oleje. Dochuťte pepřem, solí a šťávou z citrónu. Vše smíchejte a nechte alespoň 2 hodiny odležet. Na talíři ozdobte šunkou a vejcem a podávejte s chlebem.
Výživové hodnoty na porci: 288 kcal, 8 g tuky, 20 g bílkoviny, 32 g sacharidy, 10 g vláknina.
Vlastnosti receptu: Zelný salát potřebuje odležet. To proto, aby zelí bylo měkké a šťavnaté, ale ne tvrdé. Výhodou je, že nezvadne a tak si ho můžete připravit předem a vzít si ho krabičky s sebou do práce. Bude to skvělá svačina nebo lehký oběd. Co se živin týče, obsahuje 10 g vlákniny a to je velice pěkná hodnota. A 20 g bílkovin je také pěkné. Celkově je recept spíše nízko sacharidový, takže je vhodný jednak při snaze zhubnout, ale např. i pro diabetiky.
Chcete se poradit jak zhubnout zdravě? Jsem tady pro vás. Využijte svou konzultaci ZDARMA. Objednejte se na telefonu 777 151 594, nebo e-mailem – jarmila.hokrova@seznam.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video