Doupovské hory se staly centrem operace Svoboda II

Redakce 2017-06-11 00:02:00

Hradiště, Žatec (šin) Ve vojenském újezdu Hradiště v Doupovských horách se až do pátku konalo jedenáctidenní cvičení 41. mechanizovaného praporu ze Žatce. Jde o komplexní polní výcvik, jehož cílem je prověřit dovednosti jednotlivých rot praporu a rozvoj spolupráce jednotek při vedení bojové činnosti. Součástí cvičení je i velitelská příprava velitele brigády. Ostatní příslušníci štábu brigády či vojáci z ostatních praporů se výcviku účastní například v rolích rozhodčích.

Celé cvičení řídil podplukovník Jiří Líbal z prostoru Mětikalova, který si vybral jako své velitelské stanoviště. „Máme tady jedinečnou možnost prakticky si vyzkoušet, jak si jednotliví velitelé rot se svými podřízenými dokážou zorganizovat činnost. Pod námětem bojového rozkazu velitele praporu zde probíhají například rotní taktická cvičení s bojovou střelbou. Znamená to, že každá z mých podřízených rot si během tří dnů nepřetržitého výcviku projde stejným scénářem,“ vysvětlil podplukovník Líbal.
Upozornil, že cvičení je v podstatě nelehkou přípravou, která mimo jiné prověří sladěnost praporu. V pondělí 22. května, kdy se do Doupovských hor vypravila i redakce www.army.cz, se zrovna odehrávalo taktické cvičení 2. roty. Její příslušníci ho zahájili stejně jako předchozí rota přesunem do místa zaujetí obrany, kde se připravili na odražení útoku nepřítele.
Přešli do protiútoku
Poté, co útok odrazili, následoval přesun do nového prostoru, kde byl čas ošetřit raněné, doplnit munici a připravit se na bojové střelby. V této fázi redakce zastihla štáb velitele praporu, jak pomocí dokonale vyšperkovaného plastického stolu, který ve zmenšeném měřítku představoval prostor operace, jeho příslušníci předávali v bojovém nařízení úkoly zastupujícímu veliteli 2. roty a veliteli podpůrné jednotky. I když měli v bojovém rozkaze velitele praporu pouze neurčitou zmínku, že může po odražení útoku nepřítele následovat protiúder, právě nyní se zastupující velitel 2. roty nadporučík Vitalij Kopecký dozvěděl, že přechod do protiútoku na předem daný signál je realitou.
„A právě teď se ukáže, jak velitel roty umí pracovat s novým úkolem, jak si poradí s nečekanou situací a jak dokáže rozdělit organizaci mezi své podřízené. Nemůže vše nechávat na sobě. Vždyť je to on, kdo řídí boj a plánuje,“ poznamenal podplukovník Líbal.
Poté následoval přesun rotního úkolového uskupení do výchozího prostoru, kde došlo k nácviku součinnosti před samotným protiútokem. Taktické cvičení jednotek pak vyvrcholilo bojovou střelbou.
S profesionály cvičí i jejich Aktivní záloha
Zajímavostí také je, že spolu s profesionály cvičila i jejich jednotka Aktivní zálohy.
Pravděpodobně nová legislativa, která upravuje lepší postavení a ocenění vojáků v záloze, přispěla k tomu, že v prostoru Vojenského újezdu Hradiště v Doupovských horách cvičilo oproti předchozím ročníkům více příslušníků Aktivní zálohy (AZ). Jednotka, která působí při 41. mechanizovaném praporu, čítala ještě před několika lety kolem dvaceti dobrovolníků. Dnes se její počet pohybuje okolo 75 osob a společně s profesionály se účastní svého pravidelného čtrnáctidenního cvičení.
„Z celkového počtu je nás tady zhruba polovina a to považuji za úspěch. Uvolnit se ze zaměstnání na tak dlouhou dobu není totiž vůbec jednoduché. Ne každý z nás si to může dovolit,“ dodal zastupující velitel roty AZ poručík Martin Kulich.

 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video