K oslavě patří i sladké

Redakce 2017-06-14 09:05:00

K oslavě patří i sladké. Jaký zákusek tedy připravit, aby chutnal hostům i vám a přitom jste nemuseli mít výčitky svědomí? Nejdříve si pojďme ujasnit, co by takový dortík měl obsahovat. Rozhodně je třeba se zamyslet nad obsahem bílkovin. Ty jsou totiž zásadní. Přitom běžné sladkosti obsahují bílkovin zanedbatelné množství. Zato v nich najdete spoustu cukrů a tuků. Dort, který si podle mého receptu můžete připravit, obsahuje bílkovin téměř 20%. A vlastně na něj ani nebudete potřebovat troubu. Bude vám stačit lednice. Možná vám bude recept povědomý. Je hodně podobný dortu z kysané smetany, ale ten zdaleka neobsahuje tolik bílkovin.

Tvarohový dort
Suroviny na celý dort – 12 porcí: tvaroh (5% tuku) – 750 g, piškot – 100 g, máslo – 150 g, želatina v prášku – 20 g, ananas (nebo sezónní ovoce) – 250 g, mléko (1,5% tuku) – 250 ml, cukr – 100 g.
Příprava: Začněte s želatinou, tu si připravte podle návodu na sáčku a nakonec ji rozpusťte ve vlažném mléce. Cukr s máslem našlehejte a postupně do něj přidejte tvaroh a mléko se želatinou. Vznikne řídký krém. Připravte si dortovou formu, nejlépe tu roztahovací. Stěny vymažte máslem a vysypejte kokosem. Dno vyložte vrstvou piškotů a pokapejte je šťávou z ovoce. Pak dejte vrstvu tvarohového krému, vrstvu ovoce, opět vrstvu krému a ovoce. Končete vrstvou krému. Dejte do ledničky ztuhnout alespoň na 3 hodiny i déle. Ztuhlý dort opatrně vyndejte z formy a můžete si pochutnat. Místo ananasu můžete použít jakékoliv jiné sezónní ovoce.
Nutriční hodnoty na 1 porci: 251 kcal, 14 g tuků, 11 g bílkovin, 19 g sacharidů.
Vlastnosti receptu: Jak už jsem se zmínila, výhodou tohoto receptu na tvarohový dort je obsah bílkovin. Uvedu vám několik příkladů, abyste viděli ten rozdíl. Například piškotový dort s ovocem obsahuje 7 g bílkovin, Krtkův dort 2,6 g bílkovin a Sachr 4 g bílkovin na 1 porci. A výše zmíněný dort z kysané smetany má obsah bílkovin 3 g na 1 porci. Sami vidíte, jak velký je to rozdíl. Tak až budete přemýšlet, jakým dortem potěšíte rodinu nebo přátele, vzpomeňte si na tento recept.
Chcete se poradit jak zhubnout zdravě? Jsem tady pro vás. Využijte svou konzultaci ZDARMA. Objednejte se na telefonu 777 151 594, nebo e-mailem – jarmila.hokrova@seznam.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video