Úvod   /   Zprávy   /   Dva v jednom

Dva v jednom

Redakce 2017-06-24 00:10:00

Cítoliby (měk) Projekt Městské knihovny Louny Města a obce čtou se skamarádil s projektem Schwarzenbergské Lounsko. V Dělnickém domě v Cítolibech totiž držel přednášku o scelování majetku tohoto významného rodu novohradský kastelán Vít Pávek. Sám původem Jihočech je okouzlen naším krajem a dává to najevo.

Cítolibští se dozvěděli spoustu zajímavých věcí a mohli si uvědomit, jak velký význam měly pro Schwarzenbergy jejich statky právě na severu Čech, jak je zvláštní, že jih Čech je turisticky svázán s tímto  rodem, ale sever pramálo.
Mnozí netušili o tzv. Lesním okresu Domoušice, o velikosti chmelnic a vinic na Lounsku, o systému hospodaření i péče o zaměstnance. Hodně se diskutovalo o současném stavu zámku v Cítolibech, který je stále v rukou italského majitele, ten se o nemovitost nestará. Cítolibský zámek je však v daleko lepším stavu než postoloprtský, ten se již zachránit pravděpodobně nepodaří. Dobrou zprávou je například to, že tvrz v Divicích nyní patří divadlu Studio 2, které zde již letos uspořádá několik divadelních představení.
Chcete-li se dozvědět, jaké pivo se prodávalo v Praze Na Knížecí, kde mohla stát terezínská pevnost, kam se vyvážela břvanská minerální voda, které spolky se snaží zachránit památky v okolí, přijďte na další z cyklu přednášek, např. 1. července do lounské knihovny.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video