Upoutávky na Žatecké noviny č. 25, které vycházejí v úterý 27. června 2017

Redakce 2017-06-26 13:40:00

  Žatec se rozhodl stát Městem bez drog Organizátoři Cyklo-běhu oslovili stovky dětí Žatec (mch) Trasa 15. ročníku Cyklo-běhu za Českou republiku bez drog letos vedla přes 38 měst Čech a Moravy, jedním z nich byl i Žatec, odkud cyklisté vyjeli ve středu 21. června v 9 hodin z náměstí Svobody. Akce byla spojená s přednáškou o drogách nejen pro žáky základních škol, kterých však byla na místě většina a konala se k příležitosti Mezinárodního dne proti zneužití drog, který připadá na 26. červen.    

008-nahledHasičská technika, slaňování i ostrý výjezd
Žatec (mch) Ukázky hasičské techniky, výstroje, hašení požáru i povídání o tom, jak se zachovat v krizové situaci, tak vypadal den otevřených dveří na stanici Hasičského záchranného sboru v Žatci.

Porodnice na deset dní zavře
Žatec (mch) Pravidelné malování a stavební úpravy, které budou probíhat na oddělení porodního sálu a šestinedělí v žatecké nemocnici, uzavřou na deset dní celou porodnici. Práce začnou hned 1. července a skončí ráno 17. července. Po dobu malování oddělení nebude přijímat žádné pacientky. Budoucí maminky se musí připravit na to, že pokud se rozhodne jejich potomek přijít na svět začátkem července, budou muset cestovat do Chomutova, Kadaně anebo Mostu.

Míst v mateřinkách je dostatek
Žatec (mch) Do žateckých mateřských škol má letos v září nastoupit 188 dětí. Od letošního roku mají nově povinnost navštěvovat zařízení předškolní výchovy všichni budoucí prvňáci. Kapacita mateřských škol stačí, některé ani nechtěly výjimku na počet dětí ve třídě.

Zahradní slavnost v MŠ Alergo
Za krásného slunného počasí, proběhla Ve čtvrtek 15. června, v žatecké mateřské škole Alergo Zahradní slavnost, která již tradičně uzavírá školní rok a nabízí rodičům, prarodičům, známým, ale i bývalým předškolákům příjemné setkání a možnost shlédnout vystoupení všech šesti tříd. Představují se také kroužky školy, do kterých děti mateřinky docházejí. Prostor je také pro doprovodný program, ten zpravidla patří bývalým absolventům.

Současní i bývalí žáci školy
si Zahradní slavnost nenechali ujít
Měcholupy (mch) Zahradní slavnost na závěr školního roku i jako oslavu dětského dne, pořádá již čtvrt století Logopedická základní škola Měcholupy. Děti tak mají možnost užít si zábavné odpoledne se svými rodiči, kdy je pro ně připravena spousta nejrůznějších atrakcí a samozřejmě i pódium, na kterém účinkují známí umělci.

Medový den ve Specince
Ukázka ze života včel i ochutnávka medu
Žatec (mch) Zajímavé dopoledne, plné povídání o včelách, ukázek ze života včel i včelařského náčiní připravili včelaři Jan Amler a František Holý pro děti ze žatecké Mateřské školy speciální.

Zajímavá beseda s chemikem
Žatec (oazs, mch) Na střední zemědělské škole proběhla velmi zajímavá přednáška pro studenty prvních a druhých ročníků. Jejím tématem bylo zpracování ropy.
Studenti střední zemědělské školy i obchodní akademie se v pondělí 12. května zúčastnili poutavé přednášky Jaromíra Lederera, pracovníka výzkumného a vzdělávacího centra UniCRE v Chemparku Záluží, který přednáší také na katedře chemie ústecké univerzity. Součástí přednášky, jejímž hlavním tématem bylo „Zpravování ropy“, byly například ukázky základní suroviny a meziproduktů frakční destilace ropy. Dále pak J. Lederer hovořil o zdrojích, meziproduktech a finálních výrobcích.

Občané si stěžují
Práce v ulici nemají konce
Žatec (mch) Kritika města ze strany jednoho žateckého občana se snesla na hlavy zastupitelů na jejich čtvrtečním zasedání. Jeho stížnost se týkala stále nedokončených prací v ulici Svatopluka Čecha. Mirkovi K. se nelíbilo, že ulice je již téměř rok a půl rozkopaná a bez osazení nových stromů. Dále si stěžoval, že v ulici jezdí auta vysokou rychlostí a zůstává za nimi oblak prachu. Starostka Zdeňka Hamousová mu odpověděla: „Že by tam ta auta jezdila osmdesátkou na tom povrchu, který je těžko sjízdný a prašný ve třicítce, může se stát, můžeme požádat policii ČR a napsat, aby tam měřila rychlost.“ Výsadba stromů by měla proběhnout již tento týden a v ulici by mělo přibýt devatenáct lip. Zároveň by se v nejbližší době měl obnovit povrch v místech dotčených vodaři, to znamená, že část ulice Svatopluka Čecha ve směru k ulici Volyňských Čechů by měla být vyasfaltována. Na podnět zastupitele Milana Pipala se celou záležitostí a tím, proč práce trvají tak dlouho, bude zabývat kontrolní výbor.

Zápach z rybníka snad už jen letos
Radíčeves (mch) Snaha o vyčištění zapáchajícího rybníka v Radíčevsi zdárně pokračuje. Rada města na svém posledním zasedání schválila zahájení zadávacího řízení na zhotovitele této zakázky.

Zástupci města a historikové vyvrátili kolující fámy
Žatec (mch) Beseda představitelů města a historiků s veřejností na téma UNESCO se uskutečnila ve Staré papírně v úterý 13. června. Přítomní občané byli seznámeni s tím, proč by byl vstup našeho města do UNESCO výhodný, a proč o něj Žatec dlouhodobě usiluje. Historikové je seznámili s unikátními objekty skladů chmele a sušáren, či nejrůznějšími detaily domů, souvisejících s chmelařstvím, okolo kterých lidé každodenně chodí a vůbec nevnímají jejich hodnotu.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video