Spekulativní koupě nevěstí nic dobrého. Lidé se obávají nového ghetta

Pavel Macák 2011-10-15 00:00:00

Louny – Další vzbouření lidí v Zahradním městě v Lounech a okolí nyní vytrysklo ohledně výsledků dražby hotelu Graf v Černčicích, který byl v majetku Ústeckého kraje. Jak jsme již informovali, vedení kraje se snažilo tento objekt prodat v dražbě již několikrát, ale teprve při šesté dražbě se jej podařilo prodat společnosti G.FOX-SPURT,s.r.o. Kladno. Okamžitě vznikly obavy, že společnost chce po zaplacení vydražené částky okamžitě do prázdných prostor nastěhovat nepřizpůsobivé občany.

„V okolních lokalitách tohoto objektu je nová výstavba rodinných domů (rodiny převážně s malými dětmi) a lokality Zahradního města. V případě, že majitel (Ústecký kraj) nezajistí, aby objekt nebyl použit na výše uvedený důvod, uděláme maximum pro to, abychom zachovali klid v této lokalitě a blízkém okolí. Sepíšeme stížnost proti postupu Ústeckého kraje formou petice, protestů a především medializací dané problematiky! Nechápeme, proč město Louny vybudovalo příjemné a klidné prostředí na okraji Loun, aby za další rok či dva pobouřilo občany a polovinu města a do klidného prostředí nastěhovalo nepřizpůsobivé občany. Nechceme se bát vyjít před vlastní domy, nechávat na zahradě hrát děti, ba dokonce je nepouštět do školek a škol jen kvůli tomu, aby je za rohem někdo nepřepadl,“ napsali nám v dopisu manželé Králikovi ze Zahradního města.
Jejich rozhořčení sdílí i další obyvatelé této lokality. Bývalý hotel Gráf, který až do zaplacení vydražené částky společností G.FOX-SPURT, konkrétně do 15. října, patří Ústeckému kraji navíc stojí na katastru obce Černčice a obviňovat z něčeho lounskou radnici by asi nebylo košer.
Naopak úřady obou sídel mají eminentní zájem, aby podobné migraci nepřizpůsobivých občanů na své území zabránily. Proto se minulý týden ve čtvrtek uskutečnilo dopoledne jednání na Obecním úřadu v Černčicích, kterého se zúčastnil vedle starosty obce Jindřicha Šuse i místostarosta Loun Pavel Csonka a přijel i jednatel společnosti Jan Kozák. Ten ubezpečil oba představitele samospráv, že jeho společnost zakoupila objekt ze spekulativních důvodů za velmi výhodných podmínek a že nemá snahu sem nastěhovat nepřizpůsobivé občany. Tento závěr nám pan Kozák také písemně potvrdil. Současně řekl, že společnost chce vyzvat nás i místní podniky a podnikatele ke spolupráci, aby se tento objekt co nejdříve využil,“ uvedl těsně po jednání Šus. Samozřejmě nejsem naivní, abych všemu, co mně pan Kozák řekne, věřil. Vždy budeme počítat s tou horší variantou a všemi možnými nástroji zabránit ve vzniku takového objektu a nového ghetta“.  Věřte, že uděláme vše proto, aby takováto lokalita zde nevznikla,“ dodal místostarosta Csonka.
Ono se ale proti tomu už v podstatě nedá nic dělat. Ústecký kraj se pěkně Černčickým či Lounským pomstil, když vyhlásil dobrovolnou dražbu bez jakýchkoliv dražebních podmínek. Zatím co na jedné straně se hejtmanka při jednání na Šluknovsku holedbala svou snahou nepřipustit již vznik dalších ghett, touto dražbou udělal kraj, který vede pravý opak. Jestliže někdo koupí objekt pro ubytování šesti set lidí se spekulativními záměry, pak mu lze věřit, že on sám zde neudělá ubytovnu pro nepřízpůsobivé, ale jakmile budovu koupí, může jí obratem ruky prodat někomu, který tento záměr mít bude.
To si uvědomují i zastupitelé v Černčicích, kteří se ve čtvrtek sešli na mimořádném zasedání obecního zastupitelstva, kam dorazilo několik místních i lounských občanů z dané lokality, aby zastupitelům sdělili svá nesouhlasná stanoviska s možnou variantou využití objektu. Starosta Šus byl nakonec jednání zastupitelstvem pověřen zaslat hejtmance kraje rozhodný nesouhlas zastupitelstva s průběhem dražby i s možnou variantou, která může nastat při využitím objektu.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video