Upoutávky na Žatecké noviny č. 28, které vycházejí v úterý 18. července 2017

Redakce 2017-07-17 12:03:00

  Celostátní setkání Volyňských Čechů Odhalení pamětní desky i pietní akt na památku obětí z Českého Malína Žatec (mch) Volyňští Čechové při příležitosti celostátního setkání v sobotu odhalili pamětní desku na žateckém Hlavním nádraží připomínající sedmdesát let od návratu do vlasti, položili věnce k bustě Edvadra Beneše na Kruhovém náměstí a vzpomněli na spojařku Libuši Mrázkovou která padla u Dukly.  V neděli se pak uskutečnil pietní akt na památku obětí z obce Český Malín.    

Vojáci uctili památku padlých kamarádů dvoudenním vícebojem pěchoty
Žatec (šin) Nezapomínáme na Tebe, Davide! Tak znělo motto dvoudenního víceboje pěchoty, který pod názvem Memoriál Davida Beneše připravili příslušníci 41. mechanizovaného praporu v Žatci pro vojáky z celé české armády. Nevšední závod se konal ve středu 12. a ve čtvrtek 13. července a připomněl pětici hrdinů, kteří se v roce 2014 stali oběťmi útoku sebevražedného atentátníka v afghánské provincii Parwan na českou patrolu.

Pivo bude vařit nový tým
Žatec (mch) Stálí návštěvníci restaurace Orloj jistě zaznamenali, že v poslední době nejsou v nabídce piva, na která jsou v této restauraci zvyklí. Příčinou jsou personální změny. Pivaři tak budou mít své oblíbené ležáky v jejich tradiční skladbě k dispozici až koncem července.
„Došlo ke změnám v provozu pivovaru. Nejde však o jednotlivce. O Pivovar se bude starat zkušený tým, tak aby byly zajištěny tři základní parametry: vysoká kvalita piva, dostatek piva a dostupnost všech druhů piv,“ popisuje personální změny ředitel Chrámu Chmele a Piva Ondřej Baštýř.

Výluka na železniční trati
Žatec (mch) Správa železniční dopravní cesty uzavře ve dnech 19. – 20. července od 7:50 do 14 hodin traťovou klej v úseku Lišany u Žatce – Žatec. V době výluk České dráhy zajistí náhradní autobusovou dopravu. Všechny nahrazené osobní vlaky budou jezdit podle pravidelného jízdního řádu. Náhradní autobusové zastávky budou umístěny: Lišany – před staniční budovou, Dolejší Hůrky a Selibice – na autobusové zastávce, Tvršice – u vlakové zastávky, Žatec a Žatec západ – před staniční budovou.

Zateplení i nová střecha
Žatec (mch) Práce na dodatečném zateplení mateřské školy v ulici Otokara Březiny již začaly a trvat by měly ještě během podzimu, tedy i po návratu dětí z prázdnin. Jejich celková hodnota činí patnáct miliónů korun a jedná se o největší investiční akci Žatce v tomto roce.

Šedesát pokut a sedmnáct nehod
Lounsko (mch) První prázdninový týden proběhla na Lounsku celorepubliková dopravně bezpečnostní akce „Prázdniny“, při které policisté rozdali šedesát pokut. Zároveň se na silnicích okresu odehrálo sedmnáct dopravních nehod, při kterých bylo jedenáct osob lehce zraněno.

Prázdninová praxe na zemědělské škole
Studentky žatecké střední zemědělské školy z 2. A oboru agropodnikání, se zaměřením na Chov koní, absolvovaly ve druhé polovině června prázdninovou praxi. Čtyři studentky pracovaly na školním závodě JK Exkalibur Veltěže, který se specializuje na chov a výcvik koní. Další část byla na pracovištích – ZOO park Chomutov, JS Přeskaky, Jízdárna Verušice a Farma Čechura Ciboušov. Studenti agropodnikání každý rok absolvují tuto čtrnáctidenní praxi v měsíci červnu, každý dle svého zaměření.
V letošním roce byla novinkou veterinární praxe, pod vedením koňské specialistky veterinární lékařky Lucie Ottové.

Česká policie vám pomůže i v zahraničí
(TZ, mch) Pokud vyrážíte na dovolenou do Chorvatska nebo Bulharska, nezapomeňte si zapsat telefonní kontakty na české policisty sloužící v zahraničí. Například v oblasti Dalmácie slouží čeští policisté společně s místními již deset let. Jejich hlavním úkolem je především pomáhat českým turistům, kteří potřebují pomoc při řešení závažných událostí. Jedná se například o dopravní nehody, odcizené či ztracené doklady, v případě pátrání po některém z členů rodiny, při komunikaci s tamními úřady a další. Policisté slouží ve třech destinacích v Chorvatsku je to: Omiš tel. 00 385 957 583 106, 00 385 955 693 395 a Šibenik tel. 00 385 977 003 416, 00 385 998 502 878 v Bulharsku pak Burgas tel. 00 359 886 564 768 nicméně v případě potřeby, pomohou jak turistům v jiných přímořských oblastech, ale také ve vnitrozemí.

Mezi letošní vítěze regionálních potravin patří i pivo ze Žatce
Ústecký kraj (tz, mch) Soutěž o udělení značky „Regionální potravina Ústeckého kraje“ zná své vítěze. Dvě sedmičlenné poroty vybraly z dvou set dvaceti čtyř produktů devět nejlepších, které se mohou značkou nově pyšnit. Mnohé Žatečany jistě potěší, že jedním z vybraných produktů je i pivo Sedmý schod z produkce Žateckého pivovaru.

RESTART má pomoci s rozvojem našeho kraje
Ústecký kraj (tz) Akční plán Strategie hospodářské restrukturalizace znevýhodněných regionů, který připravil Úřad vládního zmocněnce spolu s Ministerstvem pro místní rozvoj a Ministerstvem průmyslu a obchodu v rámci projektu RESTART, schválila vláda v pondělí 10. července. Opatření pomohou Ústeckému, Karlovarskému a Moravskoslezskému kraji nastartovat hospodářskou i sociální změnu po útlumu tradičních průmyslových oborů. Na realizaci jednotlivých opatření stát vyčlení do roku 2030 částku zhruba ve výši 42 miliard korun.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video