Upoutávky na Region Podbořanska č. 28, který vychází ve čtvrtek 20. července 2017

Redakce 2017-07-19 09:36:00

Porcovali tuňáka, pochutnalo si přes 160 lidí Podbořany (až) Výjimečný a překvapivý gurmánský zážitek pro mnohé zájemce připravil Národní dům v Podbořanech uplynulý pátek – filetování mořské ryby s šéfkuchařkou Janou Boháčkovou. To, že to bude tuňák modroploutvý z čerstvého výlovu o váze 32 kg, se návštěvníci a i tamní číšníci dozvěděli na poslední chvíli. Na rozdíl od skutečnosti, že se odborného výkladu k porcování ryby se opět ujme Jana Boháčková, tato akce totiž má v Národním domě již tradici – letos se konal 5. ročník. A tak se opět grilovala mořská ryba, připravoval se rybí „tatarák“ a další delikatesy. Věděli jste například, že tuňák nikdy neodpočívá? Musí pořád plavat s otevřenou pusou, aby měl dostatek kyslíku, který nezískává ze vzduchu, ale z vody. Je to velmi žádaná, ale zároveň i velice ohrožená ryba. Nicméně je neskutečně zdravá a měla by se jíst, zvlášť když i v Česku bijí lékaři na poplach, že konzumujeme příliš málo mořských ryb. I to zaznělo během večera s pěknou atmosférou téměř jako někde u moře. Ne všichni chtěli ochutnat, ale zajímavý večer si užili všichni. Přišlo přes 160 hostů.

Noc světel tentokrát napříč žánry
Libyně (až) Noc světel rozzáří v sobotu 22. července od 21 hodin kostel sv. Jiljí v Libyni. Na tradiční velmi oblíbený noční koncert při svíčkách v podání sester Markéty a Lucie Pavlíkových a jejich přátel zve spolek Za záchranu kostela sv. Jiljí v Libyni.

Je tu Jakubské léto
Vroutek (až) Ve Vroutku v pátek 21. července vypukne další Jakubské léto. Letos se koná o 14. ročník, dvoudenní akce, která v kostele sv. Jakuba Většího a v areálu myslivny. Na pódiu se vystřídá řada hudebních skupin, asi nejznámějšími tvářemi jsou Petr Kolář s kapelou, kapely Průvan a Fajn.

Mateřská centra nabízejí hraní i hlídání také v létě
Podbořansko (až) Prázdninové dopolední i odpolední herničky, čtvrteční dílničky, výlety do knihovny, zoo, zábavného centra, ale i hlídání dětí, občanská poradna či půjčovna dětských potřeb a kostýmů – to vše nabízejí i v létě rodinná a mateřská centra v Podbořanech a okolí.

Startuje letní promítání na koupališti
Podbořany (až) Milovníci filmů pod širým nebem z Podbořan a okolí dostanou již od tohoto čtvrtka možnost, kam se vydat. Svůj provoz zahajuje „letní kino“ na městském koupališti v Podbořanech. Večerní promítání během několika posledních let se již stalo tradicí. Letos tradiční promítání zahájí ve čtvrtek 20. července stylově letní komedie Špunti na vodě. Začíná se ve 21.30 hodin. Rodiče bratrů Igora (Jiří Langmajer) a Davida (Hynek Čermák) chystají zlatou svatbu. Z Kanady přilétá jejich bratranec Ondra (Pavel Liška), povahou tak trochu dobrodruh. Bratry napadne, že nejlepší by bylo vyrazit za rodiči na kánoích po řece jen ve třech, jako za starých časů…

Mise základka splněna
Podbořany (až) Předposlední červnový den se v kulturním domě v Podbořanech loučily třída 9. A a 9. B ze Základní školy Husova 276 se svými učiteli, spolužáky a kamarády. Jejich závěrečné vystoupení se neslo v „army” duchu. Zahájila ho krásnou hrou na flétnu učitelka Olga Filípková spolu se svou žákyní. Na rozlučce s 9. ročníky vystoupili jejich mladší spolužáci, např. třída 8. B s pásmem písniček od Václava Neckáře z muzikálu Mýdlový princ (malý snímek nahoře). Deváťáci v závěru programu pozvali na podium všechny učitele Husovky, aby každému z nich poděkovali růží a hezkými slovy. Tak mazáci, přejeme hodně štěstí v životě!

Střecha i s šiškou
Soběchleby (až) Přátelé Soběchleb postupně opravují tamní kapličku Panny Marie Lurdské. V závěru června dokončili střechu. „Na dokončení střechy jsme si vybrali dost extrémní týden, teploty jsme uprostřed polí raději ani neměřili, ale zvládli jsme to a s radostí sdělujeme, že do kapličky už nám nepoteče! Na vrchol se nakonec podařilo umístit zpět i chmelovou šišku, i když bohužel bez listů,“ uvedla Dáša Břehovská ze spolku.

Sladká vysvědčení z Dětské republiky
Taková krásná vysvědčení se sladkým přídavkem v podobě kinder čokoládky dostaly všechny děti v mateřské škole v Blatně na konci školního roku. Předškoláci Pavlínka a Vojta navíc tašku plnou dárečků. Paní učitelky pro děti uspořádaly zahradní party s diskotékou, občerstvením, hrami a zábavou. Důvodů k oslavě bylo více, jedním z nich například to, že ve sběru papíru v právě uplynulém školním roce blatenská školka obsadila krásné 3. místo v okrese Louny ve sběru na jednoho žáka!

Člověče, nezlob se v životní velikosti
Petrohrad, Černčice (až) Zahradu pro netradiční využití volného času slavnostně otevřeli v Petrohradě v areálu tamní základní a mateřské školy. Při této příležitosti se konalo v závěru června na zahradě školy přátelské posezení s oslavou. Vybudování netradiční hravé zahrady podpořila 20 tisíci korunami firma Logit prostřednictvím Ústecké komunitní nadace v rámci 3. otevřeného grantového kola dárcovského fondu Logit. Na školní zahradě tak vzniká prostor k netradičnímu využití volného času – rostlinné bludiště, které bude sloužit také pro vzdělávání, dále venkovní kuželky, petanque, velké Člověče, nezlob se a ohniště s posezením. „Tyto herní prvky samozřejmě budou moci využívat i spoluobčané a místní spolky ke svým akcím, které tu pořádají. Do realizace jsme zapojili rodiče, žáky i zdejší organizace, jimž děkujeme za pomoc,“ řekla ředitelka školy Ivana Hůrková.

Spolek opravil výklenkovou kapličku, jejím patronem se stal svatý Petr
Blšany (až) Výklenková kaplička v Žatecké ulice v Blšanech, u které se nezachovala historie vzniku a dlouhý čas chátrala, dostala nový vzhled i jméno.

Obnova kaple u cyklostezky začala
Podbořany (až) Kaplička u cyklostezky v Podbořanech směrem na Rubín – víte, že tam byla? Na místě zbylých ruin má stát obnovená malá památka. Obnova kaple je jedním z patronátních projektů spolku Omnium pro opuštěné památky. Projekt podpořil Ústecký kraj, opravu realizuje firma Toman – inženýrské sítě. Práce na obnově kapličky byly zahájeny 9. června.

 

Více informací a celé články najdete v tištěném vydání týdeníku Region Podbořanska

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video