V Galerii představili publikaci GAML 20 VÝSTAV

Redakce 2017-07-22 01:34:00

V Galerii města Loun slavnostně vypravil do světa publikaci GAML 20 VÝSTAV Zdeněk Šesták společně se starostou města Radovanem Šabatou a ředitelem Vrchlického divadla a Galerie města Loun Vladimírem Drápalem. Publikace mapující prvních dvacet výstav v průběhu necelých šesti let – od prosince 2010 do května 2016 – je velkým počinem nejen pro samotnou galerii, nejen pro město Louny jako prezentace výtvarných aktivit, ale i pro milovníky výtvarného umění v rámci ČR i v zahraničí. Podle slov českého historika umění, kritika a kurátora Pavla Kappela, který se ujal knižní předmluvy, se soupis vystavených umělců vyrovná velkým galeriím a Galerie města Loun se svým výstavním programem a doprovodnými projekty zařadila k prostorům, které se vyplatí sledovat.

Samotné slavnostní představení knihy v sobě jakoby symbolicky snoubilo celkovou dramaturgii výstav a doprovodných programů – unikátní prolínání různých proudů a přístupů. Na pomyslném jevišti se střídala hudba klasická v podání Veroniky Studené a Ivany Derflerové a značně alternativní vystoupení Mikoláše Chadimy a Radomila Uhlíře, to vše zasazené do prostředí výstavy Tomáše Polcara Obraz.
Galerie města Loun dostala při svém otevření darem výtvarný odkaz tří lounských malířů – Zdeňka Sýkory, Vladislava Mirvalda a Kamila Linharta. Právě díky jejich vlivu měly Louny vždy silnou výtvarnou pozici a GAML má na co navazovat a co ukazovat. Pořád je co objevovat, některá díla a někteří umělci se vynořují z minulosti, objevují se i zajímavé nové tváře. Vladimír Drápal ve svém přání vyjádřil víru, že se potenciál galerie bude nadále zvyšovat, protože umění je nevyčerpatelné.
Milena Syrovátková

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video