Upoutávky na Žatecké noviny č. 29, které vycházejí ve středu 26. července

Redakce 2017-07-24 12:20:00

Vstup na koupaliště zaplatíte i kartou Žatec (mch) Od minulého týdne můžete na žateckém koupališti platit vstupné platební kartou. Již tři roky je v nabídce zvýhodněné dopolední vstupné od 9 do 12 hodin za 20 korun, které se velmi osvědčilo. Stejně jako odpolední snížené vstupné od 15 hodin za 40 korun pro dospělé a 30 korun pro děti. Mnohé návštěvníky, zejména z mladší generace, jistě potěší i to, že celý areál koupaliště je pokryt signálem Wi-Fi, a tak mohou využít pohodu u vody i k brouzdání po internetu.

Na radnici uctili památku popravených odbojářů
Žatec (mch) Vzpomínka na odbojovou skupinu Praha – Žatec, která připravovala puč, jenž měl vypuknout na jaře roku 1949 v Praze za účasti několika vojenských posádek i civilních odbojových skupin, proběhla ve vestibulu žatecké radnice v den šedesátého osmého výročí popravy jejích hlavních představitelů.

Rada schválila návrhy dopravní komise
Žatec (mch) Rada města Žatce projednala usnesení dopravní komise a schválila trvalé umístění dopravních značek „Zákaz stání“ v těchto ulicích: Podměstí v úseku od č. p. 2162 k č. p. 2173, Lva Tolstého v Žatci v úseku od ulice Lidická k ulici Komenského alej, Obránců míru v Žatci v úseku od ulice Klášterní k ulici Komenského alej a Svatováclavská od konce parkoviště k ulici Nákladní. Proč bude značení do těchto lokalit umístěno zdůvodnil vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Jiří Dobruský následovně: „Značky budou umístěny z důvodu bezpečnosti dopravy, zejména rozhledů řidičů do protisměru. Jedná se o zdůraznění obecné úpravy provozu, zákaz stání tam platí i v současné době.“

Rekonstrukce horkovodu zabrala polovinu parkoviště
Žatec (mch) V Žatci přibyla minulý týden další rozkopaná ulice, tentokrát díky rekonstrukci horkovodu. V ulici Svatováclavská je od domu č. p.  2517 až k domu 2514 rozkopané parkoviště, výkop pak pokračuje i v travnaté ploše podél pečovatelského domu U Hřiště. Žatecká teplárenská ve zmíněné lokalitě provádí rekonstrukci horkovodu. „Stavební práce jsou povoleny do 4. září 2017. Opravu povrchů provede zhotovitel stavebních prací,“ přibližuje, jak dlouho by měla rekonstrukce trvat vedoucí odboru rozvoje a majetku města Kateřina Mazánková.

Zastávku v Nákladní nezruší
Žatec (mch) Rada města uložila odboru rozvoje a majetku města odstranění čekárny v Nákladní ulici. Původně se uvažovalo o odstranění celé zastávky včetně zálivu pro autobusy, to však radou neprošlo. Vedoucí rozvoje a majetku města Kateřina Mazánková jako důvod úvah o zrušení udává: „Zastávka je používána pouze velmi omezeně, a to pouze pro soukromého dopravce. Záliv zastávky bude zachován, těleso komunikace se měnit nebude. Bude odstraněn přístřešek, nový se instalovat nebude.“

Růžek nadobro zavřel
Žatec (mch) Známá žatecká jídelna Růžek ukončila k poslednímu červnu svůj téměř tři čtvrtě století trvající provoz. Hlavním důvodem je záměr budovu prodat a odchod nyní již bývalého provozovatele, Miroslava Kadlece do penze.
Miroslav Kadlec je vyučený kuchař, v restauraci Růžek pracoval třicet sedm let, z toho dvacet pět jako její majitel. Nyní celý objekt, ve kterém restaurace sídlí, nabízí k prodeji zájemci z Chomutova, který ho má v plánu opravit a využívat ho jako obytný dům, možná že dole vybuduje i restauraci či kavárnu, vše je ještě ve fázi zvažování. Posledním červnovým dnem na Růžku skončila i ruční výroba knedlíků. Každý týden jich tam vyrobili tři sta, dvě stě houskových a sto bramborových.

Chmelařské muzeum slaví 20 let
Mezi všemi jubilei, která v roce 2017 slavíme, je i dvacetileté výročí Chmelařského muzea.
Areál dnešního Chmelařského muzea na náměstí Prokopa Velkého tvoří budovy bývalých balíren a skladů chmele, které vznikaly postupně na konci 19. století, v rozmezí asi dvaceti let a za různých majitelů. Nejstarší budova byla postavena před rokem 1881. Nejmladší budova, která vznikla kolem roku 1900, vyhořela při požáru v roce 1957 a dnes je nahrazena vstupním objektem s česacím strojem.

Vznikne parkoviště pro odtažená vozidla
Žatec (mch) Rada města projednala a schválila na svém 15. zasedání záměr vybudovat v Žatci hlídané parkoviště pro odtažená vozidla. Město v současné době odtah špatně zaparkovaných vozidel neprovádí, právě z důvodu k tomuto účelu chybějícího parkoviště. Radní zatím řeší, zda a za jakých podmínek je realizování tohoto projektu možné. Jednou z lokalit, které přicházejí v úvahu je stávající nezpevněná plocha v ulici Husova u zastávky na Červeném hrádku. V minulosti na tomto místě „pod Normou“ již parkoviště bylo a nyní nemá žádné stále využití, pouze zde občas stojí kolotoče.

Manželé Döflerovi oslavili padesát společně prožitých let
Libočany (mch) Padesát společně prožitých let oslavili manželé Marie a Břetislav Dörflerovi zlatou svatbou v Libočanském kostele, kde v sobotu 15. července přesně na den opět před všemi přítomnými potvrdili, že i po padesáti letech mají krásný vztah a že i po takové době se jeden na druhého mohou stále spolehnout.

Zastávku v nákladní nezruší
Žatec (mch) Rada města uložila odboru rozvoje a majetku města odstranění čekárny v Nákladní ulici. Původně se uvažovalo o odstranění celé zastávky včetně zálivu pro autobusy, to však radou neprošlo. Vedoucí rozvoje a majetku města Kateřina Mazánková jako důvod úvah o zrušení udává: „Zastávka je používána pouze velmi omezeně, a to pouze pro soukromého dopravce. Záliv zastávky bude zachován, těleso komunikace se měnit nebude. Bude odstraněn přístřešek, nový se instalovat nebude.“

Oslavy založení sboru a získání nového zásahového vozidla
Tuchořice (mch) Oslavy 135 let založení sboru dobrovolných hasičů (SDH) Tuchořice, jejichž největší událostí bylo oficiální předání nového zásahového vozidla CAS 30 T815–7 6×6.1VH, se uskutečnily v sobotu 22. července na návsi v Tuchořicích.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video