Setkání mládeže z partnerských měst

Redakce 2017-07-30 00:37:00

Pomalu se stává tradicí, že se začátkem července vydá skupina lounských studentů do jednoho z partnerských měst, aby společně s Francouzi, Holanďany a Němci strávila týden plný kultury a sportu. V letošním roce odjela skupina dívek z Loun do saského Zschopau, kde na ně čekal týdenní program na téma „Jiný kraj, jiné zvyky“. Týden byl plný kultury, historie, techniky a sportu.

Během společných dní od 8. do 15. 7. jsme navštívili město Drážďany – barokní perlu na řece Labi, město Lipsko, které vstoupilo do dějin díky tzv. Bitvě národů, kde jsme navštívili nejen historické centrum, ale i mohylu národů a technické muzeum těžby hnědého uhlí. Během dalších dní jsme se věnovali objevům vesmíru pomocí Zeissova dalekohledu, který je umístěný v planetáriu v Drebachu a nesnadným matematickým úlohám, které nevyžadují žádnou velkou znalost jazyků, ale matematický důvtip a schopnosti. Poslední dva dny byly věnovány rozdílům a shodám v našich zvycích a kultuře. Co je typické pro jeden národ, je opravdu zvláštní pro druhý. Kromě angličtiny zněla nad projekty i němčina a francouzština. Čeština a holandština byly v ústraní, jelikož do „tak obtížných“ jazyků se dobrovolně málokdo pouští.
Kolečko v partnerských městech se pomalu uzavřelo a příští rok vstoupíme do druhého „kola“ a vydáme se opět do Francie, do městečka Veneux-les-Sablons. Přestože se místo pobytu každý rok mění, pracovním jazykem stále zůstává angličtina, jazyk, kterým mluví všichni příslušníci našich partnerských měst a který neskýtá žádnou výhodu pro nikoho z nás.
Mezinárodního projektu se v letošním roce zúčastnily dívky z lounských základních škol a gymnázia za finanční účasti Města Louny a Evropské unie.
Mgr. Blanka Tomášková, vedoucí MIC Louny

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video