Přípravy na Dočesnou v plném proudu. 60. ročník chmelových slavností slibuje několik novinek

Iveta Drlíková 2017-08-02 11:13:00

Za necelé dva měsíce vypukne v pořadí již 60. ročník žatecké Dočesné. Pořadatelé již odtajnili velkou část účinkujících a také řadu novinek, které budou jubilejní slavnosti chmele provázet. „Program musíme připravovat hodně dopředu, účinkující, o které stojíme, mají většinou nabitý kalendář. Vlastně jedna Dočesná skončí a my už začínáme pracovat na dalším ročníku. Například s Vojtěchem Dykem a B-Side Bandem to trvalo téměř tři roky, než jsme se domluvili. Připadá mi ale, že rok od roku je jednání s některými umělci těžší, mají kolikrát až nehorázné požadavky a smlouvy na několik stran,“ říká Martin Veselým, ředitel žateckého divadla, které Dočesnou každoročně organizuje. „Snažili jsme se připravit program opět napříč generacemi a žánry. Jeho finální podobu zveřejníme koncem července,“ dodává M. Veselý.

Osvědčený formát tří pódiových scén zůstává, své stánky zde rozbije až padesát různých pivovarů. Ke kulatinám Dočesné vzniká i krátký střihový film, ve kterém se objeví i staré záběry z filmových archívů. Promítat se bude během slavností na všech obrazovkách umístěných u podií. Změny se dočká i tištěný program. Nebude to již jednoduchá skládačka, ale obsáhlejší publikace menšího formátu, která návštěvníkům poskytne i řadu užitečných informací o Žatci.
Pořadatelé mají „v šuplíku“ spoustu dalších nápadů, jak letošní slavnosti ještě více zpestřit. Jedná se například o diváckou anketu o nejlepší pivo z malých a velkých pivovarů, nebo zatraktivnění tradiční soutěže tanec s korbelem na hlavě, která v posledních letech poněkud upadá. Letitou snahou je také do programu aktivně zapojit více místních lidí. „Už dlouhodobě chceme, aby se do programu zapojili i obyvatelé Žatce a představili návštěvníkům svoji činnost. Nemělo by to být proto založené jen na objednaném programu, ale spíš na prezentaci zdejších spolků a organizací. Dopolední náplň bude zaměřená na seniory, odpoledne pak především na rodiny s dětmi. Chceme, aby to byla i taková odpočinková zóna,“ vysvětluje ředitel divadla M. Veselý.
Realizace této novinky je na dobré cestě, programová náplň se tak v sobotu zřejmě opravdu rozšíří i do Klášterní zahrady. „Zájem zapojit se byl, což nás těší. Zatím se nám přihlásilo kolem dvaceti místních organizací, z toho jedenáct sportovních, například Aikido, oddíl národní házené, střelci, stolní tenisté nebo plavci. Pro návštěvníky si řada z nich připraví ukázky ze svých sportovních odvětví, pro děti bude na místě i skákací hrad, prezentovat se budou i studenti žatecké hotelovky,“ přibližuje dění v Klášterní zahradě Sabina Řezáčová z informačního a turistického centra.
Novodobá historie žatecké Dočesné se začala tedy psát před šedesáti lety. Pokud ale zapátráme, najdeme o ní i mnohem starší zmínky. Například díky zápisu o nejvýznamnější státnické návštěvě 19. stol. v Žatci, kdy na Dočesnou v roce 1833 zavítal František I. a jeho žena Karolina. Od historie se ale vraťme zpátky do současnosti. A pojďme se v krátkém výčtu podívat, kdo z účinkujících se objeví 1. a 2. září na třech podiích Dočesné 2017. V pátek před radnicí to bude například Guns n´ Roses Tribute nebo Vojtěch Dyk s B-SIDE Bandem, v sobotu pak Hana Zagorová, Petr Bende & Band a cimbálová muzika Grajcar, nebo Ivan Král s kapelou. Na náměstí Prokopa Velkého zahrají během slavností kapela Zrní, Jelen, Věra Martinová, Eva a Vašek, Josef Fousek, Ivan Mládek a Banjo band  nebo Švihadlo. V letním kině Mandrage Circus Brothers, Citron s Láďou Křížkem a Tanjou, Debustrol, Voxel, Hlahol, Jaksi Taksi, Skyline, Vypsaná fixa, Coda a další.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video