Jíme chutně a zdravě: recepty Jarmily Hokrové

Redakce 2017-08-08 11:50:00

  Jíme barevně – zelená Zelená na semaforu znamená volno, jeď. A stejný signál dává našemu organismu i zelená barva ovoce a zeleniny. Tyto živiny působí pozitivně na látkovou výměnu, mají antioxidační účinky a pomáhají zdravému růstu buněk. Prospívají plícím, tepnám a podporují celkové zdraví, protože mají zásadotvorný charakter. Dokáží udržovat tzv. acidobazickou rovnováhu. Pochutnejte si na zeleném ovoci a zelenině a využijte jejich schopnost podporovat vaše zdraví. Zelenou zeleninu můžete jíst většinou syrovou. Vhodné je využít ji jako základ salátů nebo zelených mixovaných koktejlů, tzv. Smoothie. Můžete ji ale také tepelně upravit. Buď blanšírováním, vařením v páře nebo rychlým osmahnutím na kvalitním oleji či másle. Než budete číst dál, zkuste vyjmenovat 10 druhů zelené zeleniny a ovoce. Dokážete to? Kolik druhů zelené zeleniny a ovoce jste měli v poslední týdnu?  Byl to salát, okurka, zelená paprika? Víc jich nebylo? Pokud ne tak můžete obohatit svůj jídelníček o úplně zelené a přitom skvělé jídlo.    

Zapečené těstoviny se špenátem
Suroviny na 6 porcí: 300 g těstovin, 300 g mraženého špenátu, vařená vejce 6 ks,200 g sýra gouda, 200 ml mléka, bazalku, rozmarýnu, 4 stroužky česneku, 1 cibuli, sůl, 3 rajčata, olej.
Příprava: Nejprve uvařte vejce natvrdo. Pak dejte vařit těstoviny. Nezapomeňte, že těstoviny by se měly vařit ve větším množství vody. Na 300 g těstovin přibližně 2 litry vody. A vodu dobře osolte. Než se těstoviny uvaří, nakrájejte najemno cibuli, kterou necháte zpěnit na troše oleje. Přidáte k ní špenát, hrst bazalky, rozmarýnu, nakrájený česnek a najemno nakrájená rajčata. Podle chuti osolte. Přilijte mléko a nechte přejít varem. Nastrouhejte uvařená vejce a tvrdý sýr. Do připravené špenátové omáčky zamíchejte vařené těstoviny, vejce a polovinu sýra. Vše přendejte do vymazaného pekáčku, posypte zbylým sýrem a zapečte v rozehřáté troubě přibližně 30 minut.  Tuto zelenou pochoutku podávejte s barevným salátem. Např. z rajčat, žlutých paprik a okurky.
Výživové hodnoty na 1 porci: 404 kcal, 15 g tuku, 25 g bílkovin, 41 g sacharidů, 4 g vlákniny.
Vlastnosti receptu: Je to syté, vydatné jídlo. Chutná teplé ale i studené, takže si ho můžete vzít do krabičky sníst v práci jako oběd. Díky tučnému sýru obsahuje tento recept 15 g tuků, ale to je stále ještě v normě. I množství sacharidů a bílkovin je vyvážené, jen vlákniny je méně. Proto je vhodné doplnit jídlo ještě zeleninovým salátem.
Existuje nepřeberné množství diet, a možná už jste jich pár také vyzkoušeli. Ale která je ta nejlepší pro vás? Každý člověk je jiný, každý má jiný životní styl, ale také jiné chutě. A proto i váš jídelníček by měl být ušitý na míru právě vám. Využijte možnost konzultace ZDARMA. Objednejte se na telefonu 777 151 594, nebo e-mailem – jarmila.hokrova@seznam.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video