Jíme chutně a zdravě: recepty Jarmily Hokrové

Redakce 2017-08-09 00:54:00

  Jíme barevně  –  červená Naše strava by měla být pestrá a pestrost jí dávají barvy. Barvy zeleniny a ovoce jsou pro nás nesmírně důležité, obsahují totiž specifické živiny a látky, kterým říkáme fytonutrienty.  Ty si rostliny vytváření pro svou ochranu a jako ochrana působí i v našem těle. Jsou jich desítky tisíc, v každé barvě ovoce a zeleniny jsou zastoupeny jiné.    

Dnes se budu věnovat červené. Červená je barva krve, barva života. Červené ovoce a zelenina chrání náš život ochrannými látkami, které jiné barvy neobsahují. Mezi červenými druhy ovoce i zeleniny najdeme jak sladké jahody, které obsahují silný antioxidant v podobě kyseliny elagové, tak i pálivé červené papriky, které zase obsahují kapsaicin. Ten prohřívá organismus a tlumí bolest. Mezi ovocem i zeleninou najdeme mnoho druhů, které září červenou barvou.  Schválně, na kolik druhů červené zeleniny a ovoce si vzpomenete? A kolik jste jich během posledního týdne jedli? Abyste mohli svůj jídelníček obohatit o další červenou zeleninu, přináším vám recept na červenou polévku.
Pohanková polévka s červenou řepou
Na 2 porce potřebujete: červenou řepu – 100 g, brambory – 100 g, celer – 120 g, pohanku – 60 g, Cibuli – 60 g, zeleninový vývar – 600 ml, nové koření, bobkový list, stroužek česneku – 5 g, chili koření, Eidam 30% – 130 g.
Příprava: Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pohanku propláchněte a nechte v sítku okapat. Brambory a pohanku zalijte zeleninovým vývarem, přidejte nové koření, bobkový list, chilli a vařte přibližně 10 minut. Mezitím nakrájejte nadrobno cibuli, na hrubém struhadle nastrouhejte červenou řepu a celer. Vše přidejte k polévce a ještě asi 5–7 minut vařte. Na talíři polévku posypejte nastrouhaným sýrem.
Výživová hodnota na 1 porci: 341 kcal, 12 g tuků, 23 g bílkovin, 34 g sacharidů, 5 g vlákniny.
Vlastnosti receptu: Výhodou je jednoduchá a rychlá příprava. Protože polévka je poměrně sytá, ale obsahuje málo tuků, můžete ji uvařit třeba k večeři. Opravdu vám to nebude dlouho trvat. Všimněte si také obsahu bílkovin, 23 g v jedné porci je přímo ukázkových. Sacharidy jsou s nízkým glykemickým indexem a 5 gramů vlákniny je také zajímavá hodnota.  Tak se nechte zlákat a tuhle rychlou, zářivě červenou polévku si uvařte.
Existuje nepřeberné množství diet, a možná už jste jich pár také vyzkoušeli. Ale která je ta nejlepší pro vás? Každý člověk je jiný, každý má jiný životní styl, ale také jiné chutě. A proto i váš jídelníček by měl být ušitý na míru právě vám. Využijte možnost konzultace ZDARMA. Objednejte se na telefonu 777 151 594, nebo e-mailem – jarmila.hokrova@seznam.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video