Rozhovor s ředitelem Pavlem Fojtíkem o budoucnosti lounské nemocnice

Redakce 2017-08-30 11:03:00

Lounskou nemocnici v roce 2016 převzal nový majitel – společnost Agel. Nemocnice v současné době nabízí zázemí pro sto třicet pacientů na lůžkách následné péče, lůžkách sociálních a lůžkách dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. Agel do budoucna plánuje investice do rozsáhlého areálu, který má svoje kouzlo, i do nemocničního parku, který má tvořit přirozenou součást města Louny. Na plány do budoucna v Nemocnici Louny jsme se zeptali jejího ředitele Pavla Fojtíka.

Převzetí lounské nemocnice proběhlo počátkem roku 2016. Splnilo se to, co jste očekávali?
Za akviziční tým AGELu musím říci, že převzetí Nemocnice Louny před půl druhým rokem bylo spojeno s velmi pozitivním očekáváním jak na straně okolí, tak i zaměstnanců. Setkali jsme se s velmi racionálním a vstřícným přístupem, který jsme si ale museli také zasloužit. Nemocnice Louny má velmi pohnutou historii a poslední roky rozhodně nepatřily k těm nejlepším, což se projevuje hlavně ve stavu některých budov a areálu. Kvalita zdravotní péče však díky profesionalitě personálu byla vždy velmi dobrá, a to byl hlavní důvod našeho zájmu o toto zařízení.
Nový provozovatel musí do získaného zařízení investovat. AGEL nejspíš nebyl výjimkou.
Provedli jsme okamžitě nutné opravy a výměny technologií např. ultrazvuk, nemocniční informační systém, opravy fasády v havarijním stavu atd. V letošním roce máme v plánu investovat 10 milionů korun. Chceme vyměnit výtahy, estetizovat pracoviště rehabilitace, zakoupit nové CT, nábytek, počítače, tiskárny a mnoho dalších malých věcí. Zavedli jsme WiFi zdarma pro naše pacienty.
Areál má svoje kouzlo, nicméně řada budov má svoje roky. Neplánujete nějaké rekonstrukce?
Provozní budovy jsou stavebně v dobrém stavu, ale 20 let se do nich neinvestovalo. Rozsáhlá rekonstrukce je nutná, pokud chceme pacientům nabídnout mimo kvalitní péči i pěkné prostředí. Rozsáhlejší projekty ale vyžadují delší projektovou a logistickou přípravu, my však zcela určitě chceme rekonstruovat a optimalizovat využití našich hlavních budov. Areál nemocnice prošel živelným vývojem a rozprodáváním nemovitostí nebo jejich částí bez respektování požadavků strategického rozvoje nemocnice. Některé budovy jsou proto opuštěné, a již dlouhá léta chátrají. Areál nemocnice je ale jako celek velmi zajímavý a pohledný. Zpracováváme plán rozvoje nemocnice i areálu nemocničního parku, které musí tvořit přirozenou součást Loun.
Podstav personálu a tlak na vyšší platy, jak se s tím vyrovnáváte?
Personální otázky dnes musí řešit každá nemocnice. Kvalifikovaného personálu je velký nedostatek, proto jsme vylepšili podmínky zaměstnanců v naší společnosti. To byla první věc, kterou jsme udělali po převzetí. Peníze jsou základ. Nemocnice jich mají pořád málo, protože tlak především na mzdy je v období ekonomické konjunktury enormní. V současné době zaměstnáváme zhruba 120 pracovníků, přičemž zhruba jednu desetinu tvoří lékaři, zbytek pak střední a nižší zdravotnický personál. Ovšem největší komplikací je podle mě systémové podhodnocení lidské práce ve zdravotnictví. Otázky systému financování našeho zdravotnictví však přesahují rámec tohoto rozhovoru.
Jaká je kapacita lůžek v celé nemocnici a jak jste momentálně vytíženi?
Máme otevřeno 85 lůžek následné péče, 45 lůžek sociálních a 10 lůžek dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. Zájem o naši zdravotní péči je vysoký, což nás velmi těší. Je to především díky kvalitě našeho personálu. Většina našich lékařů a sester pracovala na odděleních interny a chirurgie ještě v době, kdy Nemocnice Louny fungovala jako standardní nemocnice okresního typu. Personál má kvalifikaci a zkušenosti dalece přesahující standardní oddělení následné péče. Vytížení našich lůžek je pochopitelně ovlivněno sezónními vlivy. Míváme období, kdy máme pořadník např. v období uzavírek okolních nemocnic nebo v zimě, kdy dochází k častým zlomeninám dlouhých kostí. Kapacita je pro naši spádovou oblast dostatečná. Dobré vytížení je pochopitelně naším zájmem a v tomto ohledu se blížíme akutním nemocnicím s vlastními lůžky následné péče. Nikdy však nemůžeme dosáhnout stejného vytížení, protože logistika pacientů je zde bariérou.
Jaký je rozdíl mezi lůžkem dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče a sociálním lůžkem?
Sociální lůžka jsou určena pro osoby, u kterých skončila indikace k další zdravotní hospitalizaci a jejich potřeby pro pobyt v domácím prostředí nejsou dostatečně zabezpečeny. Typicky osoby postižené demencí nebo, u kterých je vyloučena domácí péče rodiny atd. Naproti tomu v lůžkách dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče jsou umísťováni pacienti s převážně neurologickými postiženími, kteří nepotřebují plicní ventilátor, ale je pro ně nadále nezbytná dlouhodobá intenzivní ošetřovatelská péče. Nejčastěji hospitalizujeme pacienty s poškozením mozku po těžkých úrazech nebo iktu.
Oddělení s těžce a dlouhodobě nemocnými lidmi, není to depresivní práce?
Největší zátěž je na ošetřovatelský personál, který je ohrožen syndromem vyhoření více než v jiných oborech zdravotnictví. Za sebe mohu říci, že jsem při této práci získal zkušenosti, které jsou naprosto odlišné od mé předchozí praxe, a jsem tomu velmi rád. Vnímám hlubší rozměr práce našeho personálu a nesmírně si jej za to vážím. Mohu vás ujistit, že drtivá většina našich lékařů a sester má svou práci ráda a věnují se pacientům s příkladnou péčí. Dostávám děkovné dopisy od pacientů, kterým jsme pomohli s návratem do aktivního života, také dostáváme děkovné dopisy od pozůstalých, kteří jsou rádi, že jsme jejich blízkým zkvalitnili poslední fázi jejich cesty. Musíme věřit správnosti toho, co děláme, jinak naše konání pozbývá smyslu.
Jste soukromé zařízení, to znamená, že si pacienti za péči platí?
Zdravotní péče je plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění, popř. na základě pravidel daných zákonem. Pouze pokoje s vyšším standardem jsou zpoplatněny.
Jakou budoucnost má podle Vás lounská nemocnice?
Lounská nemocnice je kvalitní nemocnice následné péče s ambulantním programem a rehabilitací. Bude pohlednější a pohodlnější. Bude atraktivním zaměstnavatelem a seriózním partnerem.          Agel PI

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video