Upoutávky na Žatecké noviny č. 35, které vycházejí v úterý 5. září 2017

Redakce 2017-09-04 13:43:00

Degustace se za dva dny zúčastnilo 231 milovníků piva Žatec (mch) Celkem sto čtyřicet pět vzorků piv z dvaceti pěti pivovarů hodnotili degustátoři při příležitosti tradiční degustace v rámci Žatecké Dočesné. Degustace se konala 31. srpna a 1. září v aule Chmelařského institutu a celkem se na ní za oba dva dny letos sešlo 231 degustátorů z laické i odborné veřejnosti. „Tato degustace je zvláštní tím, že je jedna z mála v České republice, ve které pivo hodnotí z velké většiny, asi osmdesáti procent, laická veřejnost. Účastníci hodnotí, jak jim vzorek piva chutná a nehledají co je špatně,“ přibližuje, jak se pivo hodnotí vedoucí degustace Vladimír Nesvadba.  

Člověk v přírodě s novým exotickým pavilonem
Louny (caj) Pestrý program nabídne tento víkend výstava Člověk v přírodě doplněná o Potravinářský a nápojový salon a Řemesla a kreativitu. Od pátku 8. do neděle 10. září se brány lounského výstaviště otevřou návštěvníkům od 9 do 17 hodin.
Novinkou letošního roku je exotický pavilon C, kde najdete pozoruhodné druhy papoušků, plazů a ryb. Pro děti i dospělé bude připraveno plno programů a soutěží jak z chovu drobné domácí zvěře, tak i exotické. Můžete si tu pořídit „selfí“ s papouškem ara nebo kakadu. Přehlídku dravých ptáků můžete zhlédnout v pátek od 10.15 a 14.15 a v neděli od 11.15 a 13 hodin před pavilonem B.

 

V Žatci a okolí řádí zloději vykrádají  automobily
Žatec, okres Louny (ip, mch) Na krádeže věcí z osobních automobilů upozorňuje občany celého lounského okresu policie ČR.
„Tři případy odcizení věcí z osobních automobilů se staly na počátku minulého týdne. V noci z pondělí na úterý neznámí pachatelé odcizili věci ze tří různých aut ve třech městech. Postup zlodějů byl téměř totožný, použili při dosahování svého cíle násilí. Při krádeži v obci Chlumčany odcizil neznámý lapka odloženou kabelku s osobními věcmi poškozené. V Žatci se do rukou pachatele zase dostala subbasová jednotka a kapacitor. V Lounech skončilo v rukách nenechavce zase autorádio a pár dámských bot,“ upozorňuje, že ke krádežím dochází opravdu všude, lounská policejní mluvčí Irena Pilařová.

Ústecký kraj připravuje vlastní dotační program, který zajistí dětem z chudých rodin obědy ve školách
Žatec, Ústecký kraj (utz, mch) Rada Ústeckého kraje rozhodla o zahájení příprav k založení vlastního programu, ze kterého bude možné hradit obědy dětem z rodin, které se ocitly v tíživé životní situaci, kterou nedokážou vlastními silami řešit, ale aktivně přistupují k řešení svých problémů. Nepřipojí se tak k projektu Operačního programu potravinové a materiální pomoci vyhlášeného Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV), který podle Ústeckého kraje komplexně neřeší nejen potřebnou cílovou skupinu, ale také je pouze krátkodobým řešením situace. Program by měl platit od začátku příštího roku.

vajda-petr-nahledŠkola má nového ředitele, od září rozšíří nabídku vzdělávání
Žatec (pv, mch) Novým ředitelem Soukromé obchodní akademie a Střední průmyslové školy elektrotechnické byl k 1. srpnu jmenován, dosavadní zástupce ředitelky Alice Iskerkové, Petr Vajda.
„Zástupkyní ředitele ve škole i nadále zůstává Hana Anežka Lýrová, které si velmi vážím a je pro mě zásadním vzorem. Do budoucna chystáme v obou školách několik novinek, o kterých budeme veřejnost průběžně informovat,“ popisuje plány do budoucna nový ředitel Petr Vajda.

Učebnice vám obalí v knihovně
Okres, Žatec (až) Dětem začal v pondělí nový školní rok a s ním přišly  i nové učebnice a starost, jak na jejich atypické formáty jednoduše sehnat dobře padnoucí a funkční obaly.
Městské knihovny čtenářům a široké veřejnosti nabízejí zabalení nejrůznějších učebnic i pracovních sešitů do kvalitní pevné fólie, kterou samy používají na balení vlastních knih.
Své knihy zájemci mohou přinášet ve výpůjčních hodinách knihoven. Podle aktuálních provozních podmínek vám je tam obalí buď na počkání anebo je připraví na odpoledne dalšího pracovního dne. Platí to například pro knihovny v Žatci, Lounech či v Postoloprtech. Městská knihovna v Podbořanech zatím tuto službu neposkytuje.

nerudovo-nam-nexen-nahledNa Nerudově náměstí vznikají byty pro zaměstnance Nexenu
Žatec (mch) Třicet bytů pro zaměstnance Nexenu vznikne v bývalé sušárně chmele na rohu Alšovy ulice a Nerudova náměstí.
Firma Nexen hledá v Žatci ubytovací prostory pro své zaměstnance. Již nyní bydlí korejští zaměstnanci firmy Samsung, která pro Nexen provádí stavbu v průmyslové zóně Triangle, v hotelu U Hada, který mají celý rezervovaný, výhradně pro jejich potřeby. Nové byty pak pro jihokorejské zaměstnance vznikají také v bývalé sušárně chmele na rohu Alšovy ulice a Nerudova náměstí, celkem jich má být kolem třiceti. Bývalou sušárnu chmele koupili od Chmelařství, družstva Žatec, chomutovští podnikatelé Václav Klán a Petr Sedláček a již tam probíhá čilý pracovní ruch.

Terapie psí láskou, fenka Dina pomáhá seniorům
Žatec (mch) Velmi záslužnou a obětavou práci odvádí Jaroslava Panská a její fenka Dina v žateckém Domově pro seniory. Již šest let tam každý týden dochází a společně se snaží zahnat stesky a pomoci vyřešit problémy klientů.
Během jedné návštěvy se vždy snaží projít jedno celé patro Domova, někdy to však nestihnou, a to, když má klient velký splín a Jaroslava s Dinou jsou u něj dlouho a snaží se ho trochu povzbudit a rozveselit.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video